Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Daha bu yıla girerken değeri bin doların altında, 966.3 dolardı. Değerlenmeye devam etti, sonra hızlandı, şimdi ise uçuyor. Dijital paraların en büyüğü Bitcoin’in değeri dün 9.722 dolara yükselerek 10 bin dolara dayandı. Daha iki üç ay önce 2-3 bin dolarken baş döndürücü yükselişini işlemiştik. Şimdi ise “Yuh devenin nalı” denilebilir ancak. Hemen her gün yüzde 10 artarak çıkıyor. Haftanın 7 gün 24 saati işlem görüyor. Cuma günü 7.876 dolardan başlayan hamlesi dün 9.722 dolara vardı. Üç günlük artışı yüzde 23.4 düzeyinde.

        - Bu para biriminde 100 doları olanın üç günlük kazancı 23.4 dolar oldu. Bin doları olanın parası 1.234 dolara yükseldi. 1 milyonu olanın da 1 milyon 234 bin dolara çıktı. Böylesine hızlı ve uzun süren bir çıkış, işi bilenlerin de bilmeyenlerin de başını döndürüyor. Değer artışları bizzat dijital paralara talep patlamasına dönüşüyor, böyle bir eğilim de dönüp yeniden değer artışlarını yaratıyor. Kendi kendini besleyen ve katlanarak büyüyen bir süreçten geçiliyor.

        - Bu haliyle bu paraya karşı ilgisiz kalmak da mümkün değil. Değerlenmenin devamı da gelebilir, bir yıkım da olabilir. Bin dolardan nasıl ki 5 bin dolara, hatta 10 bin dolara gelip dayandıysa, 15 bin veya 20 bin dolara da gidebilir. Bunun böyle olması için belli bir neden, ekonomik gerekçe, devletlerden teşvik edici bir davranış gelmesi gerekmiyor. 10 bin dolara gelirken de böyleydi. 1.000 dolarda kalsaydı niye diye soracak da değildik.

        - Ama aynı şekilde bu durumun tersi de yaşanabilir. 10 bin doları dahi göremeden veya bu sınır geçildikten sonra belli bir yerden, dijital paraların başına gelmedik iş kalmaz, tarihten silinip gidebilirler de. Neden böyle diye sorgulayacak ve bunu bir ekonomik gelişmeye bağlayacak halimiz de yok. Bu nedenlerden dolayı Bitcoin’in yanından geçmek bile ürkütücü olabilir.

        *************

        YÜKSELİŞİN 3 NEDENİ

        Bitcoin’in yükselişiyle birlikte toplam piyasa değeri 190 milyar dolara dayandı. Ancak Bitcoin dijital paraların en büyüğü, geride irili ufaklı 1.100 tane dijital para daha var. Bunların toplam piyasa değeri artışlarla birlikte dün itibarıyla 301.3 milyar dolara vardı. Hemen hemen her para biriminden dijital paralara yatırım var. Son 24 saatte de TL ile yapılan işlemlerin hacmi 40 milyon doları buluyor. Yani Türkiye’den dijital paralara kayda değer bir ilgi söz konusu.

        Kasım ayı ile birlikte kripto paraların ivme kazanmasında iki önemli gelişme rol oynadı.

        - Biri Chicago Vadeli İşlem Borsası’nın dijital paraları vadeli olarak bu yıl bitmeden işleme açacağını duyurması. Borsa işlemi demek dijital paralar için, hem legalleşme hem yaygınlık hem de üzerinde yeni bir spekülasyon yapma anlamına geliyor. Aynı zamanda kâr realizasyonu yapma imkânı da olabilir.

        - Bir başka gelişme ABD’nin en büyük yatırım bankası Goldman Sachs 6 bin dolarken Bitcoin’in yükselişine devam edebileceğini tahmin etti. Dahası Bitcoin’i yatırım araçları arasına alacağını duyurdu. Bu da Bitcoin’in Wall Street’e girişi ve piyasalar tarafından kabulü anlamına geliyordu.

        - Dijital paraların değerlenmesinde kalıcı rol oynayan faktör ise küresel krizde paranın kaçıp sığınabileceği liman özelliğinden kaynaklanıyor. Zaten kriz ortamı olan 2009’da çıkış nedeni buydu. Merkez bankalarının basmadığı, karışamadığı bir para olarak ortaya çıktı. Dünyada kriz korkusu arttıkça dijital paralara ilgi de artıyor. Çünkü gerçekten de bu para hükümetlerin, devletlerin, klasik finansal sistemin kontrolü dışında. Para kasası da, komisyonlar da gerektirmiyor, istediğin zaman istediğin kadar dijital parayı kullanabilirsin.

        SONUÇ: “Doğa mümkün olan en kısa şekilde hareket eder.”

        Aristo

        Diğer Yazılar