Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım 'Türkiye hikayesini' yazan önder Atatürk
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bugün 10 Kasım. Kurtuluş Savaşının önderi, ikinci yüzyılına giren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anma, saygı ve minnet günü.

        ➔Türklerin yüz yıllardır süren kötü gidişini ve gerileme dönemini sona erdiren, tarihin akışını değiştiren Atatürk, Anadolu topraklarında yeni bir devlet kurdu.

        ➔Kurduğu devlet Ortadoğu gibi jeopolitik açıdan dünyanın en sorunlu bölgesinde büyük bir kazaya belaya uğramadan, büyük bir savaşa girmeden bugüne kadar geldi.

        ➔Yıkılmış ve dağılmış bir Osmanlı İmparatorluğu içinden “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” diyerek bağımsızlık mücadelesini başlatan, hilafeti kaldıran ve demokrasinin temellerini atan Atatürk, askeri başarılarını ekonomideki atılımlarıyla pekiştirdi.

        CESARETİN SEMBOLÜ

        ➔Bağımsız Türkiye’ye sonuna kadar inanan, bu yolda müthiş bir mücadele örneği veren Atatürk tarihe bir ‘Türkiye hikayesini’ yazan insan.

        ➔Türk toplumunu, ekonomiyi, yaşamını dönüştürüp modernleştiren reformcu, devrimci önderin 85. ölüm yıldönümü.

        ➔Aramızdan bedenen ayrılsa da yaşadığımız bu topraklarda kurduğu Cumhuriyet, fikirleri ve eserleri ile daima yaşayacak.

        ➔10 Kasım 1938'den bugüne, O’nu daha iyi anlıyoruz, sevgi, saygı, özlem ve minnetle anıyoruz.

        Atatürk bizim için özgürlük ve bağımsızlık savaşının, kendine güvenin, cesaretin, reformların, devrimlerin, ekonomide gelişmenin ve kalkınmanın sembolü.

        İLK LAİK MÜSLÜMAN ÜLKE

        ➔Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan Naim Babüroğlu “Yalanlar ve Gerçekler” adlı son kitabında “Müslümanlar laiklikle ilk kez Fransız Devriminle tanıştılar. Ama sadece bir Müslüman ülke Türkiye Cumhuriyeti devleti, Mustafa Kemal Atatürk’ün stratejik öngörüsü sayesinde laikliği bir ilke olarak kabul etti” dedi.

        ➔Naim Babüroğlu kitabında şunları kaydetti:

        ➔ “Atatürk, 1683 yılında İkinci Viyana bozgunuyla başlayan çekilmeyi, 238 yıl sonra 1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi zaferiyle durdurdu.

        ➔ “Batı ile oluşan yüzyılların geri kalmışlık farkını ortadan kaldırdı.

        ➔1923’te Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte sorgulayan, akıl, erdemli duruşu, insan onurunu, doğal hak ve özgürlüklerini belirledi.

        KADIN HAKLARI AVRUPA’DAN ÖNCE VERİLDİ

        ➔Toplumda, kadın eşit durumuna getirildi. Kadın hakları Atatürk Cumhuriyetinin önemli bir parçası oldu. Atatürk Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme özgürlüğünü 1934 yılında verdi. Fransa ve İtalya 1946’da İsviçre ancak 1971 yılında kadınlara bu hakları tanıdılar.

        Türkiye diğer Müslüman ülkelere örnek olacak şekilde modern, çağdaş bir yapıya kavuşturuldu.

        ➔Fakat her dönemin talan ve baskıcı yönetimlerinden beslenen asalaklar, eski katı yöntemleri sürdürmeye çalışırlar. Bunların her zaman işbirlikçileri oldu.

        ➔Bunlar için en büyük düşman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve İslam dünyasının ilk büyük laik reformcusu olan Mustafa Kemal Atatürk’tür.

        ➔Bu hilafetçi ve ümmetçi grup, geçmişte ve günümüzde insanları aldatmak için hep dini duyguları kullandı.”

        ➔Kurtuluş Savaşının önderi, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü cephelerde savaştan savaşa koşan silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyorum.