Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mayısa kadar işler iyi olmaya adaydır. Matematiksel olarak enflasyon düşerken faizlerin gevşemesi kurların gerilemesi ve herkesin para kazanması mümkündür. Mayıstan itibaren enflasyon yükselecek ve yılın rengi belli olacak. Buna göre pozisyonlardaki revizyon sert kırılmalara yol açabilir

        Aralık ayı merkez bankalarının toplantılarından küresel risk iştahını destekleyen ve küresel sermaye akımlarını cesaretlendiren sonuç çıktı.

        - ECB son yılların en büyük revizyonuna gitti ve AB’de 2018 büyümesini yarım puan artırarak yüzde 2.3’e yükseltti.

        - FED de ABD için 2018 büyümesini yüzde 2.1’den 2.5’e yükseltirken, enflasyon artışı öngörmemesi, risk alma iştahını ve küresel sermaye hareketlerini yıl sonuna doğru destekledi.

        - Hatta AB büyümesinin 2018 yılı için yüzde 1.7’den yüzde 2.3 revize edilmesi de Türkiye ihracatçıları için net pozitif haber.

        - TCMB de dış konjonktürdeki pozitif gelişmeye ve önümüzdeki dönemde baz etkisiyle düşecek enflasyona güvenerek piyasaların beklediği faiz artışını tıraşladı ve yarım puana indirdi. Tabii piyasalar buna bozuldu ve döviz kurlarında bir günde yüzde 2’nin üzerinde sıçrama meydana geldi, faiz oranları 20 puan kadar arttı. Bekleneni alamamamın tepkisi ilk günden verildi. Döviz piyasasındaki dalgalanmaların boyutları bu kadar.

        - Çünkü aralık ortası itibarıyla yabancılar yılbaşı tatiline girdiler, artık pek işlem yapmıyor. Biz bize kaldığımızdan ve yıl sonu dolar kuru hem bankalar hem de reel şirketlerin bilançoları açısından önemli olduğundan, kurun hareket yönü aşağıya doğru dönebilir. Yılı yüksek kurla kapatmak kimsenin işine gelmez. 3.80’li kur düzeyi yıl sonu yaklaşırken Merkez Bankası’nın 3.70’e attığı çipaya doğru yaklaşabilir.

        - Kaldı ki kurun yükselmesini zorlayıcı gelişmeler de yok. Reel efektif döviz kuru 2003 yılının yüzde 15 altında. 15 yılın gerisine düşen kurun daha da düşmesi için çok negatif gelişmelerin devreye girmesi gerekir.

        - Bütün olumsuz gelişmeler de aşağı yukarı fiyatlandı. Bir tek seçimler 2018’e çekilirse bunun fiyatlaması geriye kaldı. Bu dönemde Türkiye en büyük desteği, küresel ortam ve sermaye hareketlerinin pozitif olmayı sürdürmesinden alıyor. Yeterli neden yoksa küresel yörüngeden ayrılmak da zor.

        - Yeni yılda da Türkiye’nin nominal faizi yüksek ve kurun artma ihtimali düşük olduğundan, yabancıların çift taraflı kazancı söz konusu olacak ve buna dayanarak yeni pozisyon açmaları da muhtemeldir. Getiri peşindeki yabancı portföy yatırımları kâr edebilecekleri pozisyonu kaçırmak istemezler.

        - Sermaye hareketleri sürerse, döviz kuru ve ekonominin finansmanı açısından sorun çıkmaz. Bu durum nisan sonuna veya mayıs ayına kadar devam eder. Çünkü nisan da dahil olmak üzere enflasyonun baz etkisinden dolayı matematiksel olarak düşüşü kolaydır. Enflasyon düşerken faizlerin gevşemesi, kurların gerilemesi ve herkesin para kazanması mümkündür.

        - İşler mayıstan itibaren bozulmaya adaydır. Çünkü hem enflasyondaki avantajlı dönem kapanacak hem de yılın nereye doğru gideceği ilk çeyrek sonuçlarının belli olmasıyla netleşecek. Buna göre de pozisyonlarda yeni ayarlamalara gitmek sarsıcı hareketlere yol açabilir.

        - Bütün bu nedenlerden dolayı beklenmedik gelişmeler olmadığı takdirde mayısa kadar sen sağ ben selamet bir gidişe tanıklık edebiliriz.

        SONUÇ:

        “Ne şaşkın ol ezil, ne taşkın ol asıl.”

        Azeri Atasözü

        Diğer Yazılar