Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni hükümetin 100 günlük eylem planını açıklarken yastık altındaki döviz ve altınların çıkarılıp, TL’ye çevrilmesi çağrısında bulundu. Yerli ve milli duruşun bu yolla güçlendirilmesini isteyen Erdoğan “Hesabınızı geleceğin güçlü ve büyük Türkiye'si üzerine yapın” diyerek şunları söyledi:

        “Yastık altındaki dövizleri, altınları çıkartın, getirin bunları TL’ye dönüştürün. Yerli ve milli duruşunuzu gösterin. 2009 yılında aynısını yaptık. Ekonomiyle ilgili yapılan karalamalara aldırmayın, önümüze konan güçlüklerin hepsini aştık, aşıyoruz ve aşacağız.”

        KAZANÇ VARSA NİYE OLMASIN?

        Doların 5.10’u gördüğü ve son bir yılda yüzde TL karşısında yüzde 35 arttığı bir günde bu çağrının taraftar bulması zor görülebilir. Çünkü insanlar kazanacakları tarafa gider. Kaybetmeyi istemezler. Zaten bu varlıklar yastık altındaysa daha bir ürkek, tehlikelere karşı hassas ve aşırı tedbirli demektir. Yastık altından çıkacak, finansal sisteme gelecek, dolayısıyla kayıt altına da girmiş olacak ve bununla da kalmayacak, TL’ye dönecek. Bütün bu riskleri karşılayacak bir getiri görmesi gerekir ki, TL’ye dönülsün.

        NE GETİRİ ELDE EDECEK ?

        -Hazine tahvili alırsa yüzde 20, mevduat yaparsa yüzde 17 getirisi olacak. Enflasyon ise yüzde 15’te. Önümüzdeki bir yılda enflasyon düşecekse TL’ye yatırım kazandıracak. Hatta iyi kazandıracak. Diyelim ki, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın belirttiği gibi, enflasyon gelecek yıl tek haneye indi, bu durumda yıllık kazanç yüzde 8 demektir.

        -Ancak olayın bir de döviz ve altın tarafı var. Döviz ve altının da bir yılda yüzde 10’u aşmaması gerekir ki, dövizden TL’ye geçişin bir getirisi olsun. Döviz TL’ye göre yüzde 10 artarsa reel faiz geliri silinir.

        YÜKSEK DOLAR SATIŞ İÇİN FIRSAT

        -ABD ile krizin yaşandığı bir dönemde dolar 4.77 TL’den bir haftada 5.11 TL’ye çıktı. 7 iş gününde yüzde 7 arttı. Bugüne bakarsak doları bozdurmaya korkarız ama biraz daha vadeyi uzatırsak, çok kısa vadenin dışına çıkarsak, kurun çıktığı yüksek düzeyler doları bozdurmak için iyi bir fırsat sunuyor. Tabi ki kısa vadede ABD ile krizin aşılması halinde ve Türkiye’nin geleceğine güvenmek şartıyla.

        DÜŞÜK ENFLASYON ŞART

        -Cumhurbaşkanı’nın söylediği de bu.

        Bu söylemi yapan en yetkili kişiden enflasyonla çok kararlı mücadele yürütmesi beklenir. Çünkü, TL’de kalıcı ve sağlıklı değer kazanmanın yolu, düşük tek haneli enflasyondan geçiyor. Böyle bir ortam sağlandığında ve kalıcı hale geldiğinde, TL değer kaybı sürecinden kurtulur. Değerini koruyan hatta değerlenen bir paraya da herkes yatırım yapar. Dövize yatırım yapmasının gerekçesi kalmaz.

        -Çünkü biliyoruz ki, uzun yıllar yüksek ve oynak enflasyon karşısında para ve tasarruflar değerini korusun diye dövize sığınıldı. Siz enflasyonu düşürdüğünüzde enflasyondan korunma ihtiyacını da ortadan kaldırıyorsunuz. TL ile kazanıp TL ile harcayan insanlar o zaman tasarrufunu da aynı parayla yapar. Niye dövize yönelsin ki?

        -23 Temmuz’da biz de kurun orta vadede gerileyebileceği, yükselen faiz oranlarının da etkisiyle dövizden TL’ye geçişin kazandırabileceği tahmininde bulunmuştuk. ABD ile yaşanan kriz böyle bir eğilimi kısa vadeli olarak kesintiye uğrattı. Krizin aşılması halinde aynı durum geçerli.

        Diğer Yazılar