Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suriye’nin Türkiye sınırı boyunca güvenli bölge kurmayı amaçlayan Barış Pınarı Harekatı’nda ABD’den sonra ikinci anlaşma Rusya ile yapıldı.

        Harekatta 9 günde kontrol altına alınan 120 km’lik sınır boyunun kontrolü Türkiye’nin elinde. Burada 30 km derinliğe kadar terör unsurlarının silahlarını bırakarak çekilmeleri için tanınan süre dün gece doldu.

        -Rusya ile varılan anlaşma ise ABD ile kapsanan 120 km’nin dışında kalan Fırat’ın doğusundaki sınırı kapsıyor. Suriye rejiminin kontrolündeki bu bölgede de terör unsurları 30 km güneye çekilecek. Bu bölgeden terör unsurlarının çekilmesi için 150 saatlik süre bugün 12.00’de başlayacak. Sınırın 10 km derinliğine kadar bölgede ise Türk ile Rus askerleri kontrolü birlikte sağlayacak.

        RUSYA İLE MUTABAKAT DA TAMAM

        -Böylece harekat ile Fırat’ın doğusunda 120 km sınır 30 km derinliğe kadar Türkiye tarafından kontrol edilmeye başlandı. Geriye kalan sınır boyunca da terör unsurları 30 km güneye çekiliyor. Bu bölgenin 10 km derinliğe kadar olan kısmı Rusya askerleri ile birlikte kontrol edilecek. Bu anlamda askeri harekat amacına ulaştı denilebilir.

        -Rusya’nın Soçi kentinde Türkiye ile Rusya arasında başkanlar düzeyindeki görüşmeler dün 6.5 saat sürdü. Görüşmelerin ardından 10 maddelik mutabakat açıklandı ve Suriye rejimi ile diyalog kurulmasının önemine işaret edildi. ABD askerleri çekildiğinden sınır boyunun kontrolü için iki ülkenin doğrudan görüşmesi bir açıdan zorunlu hale de geldi.

        BELİRSİZLİĞİN BİRİ BİTTİ, DİĞERİ BAŞLADI

        -Rusya ile görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasını finansal piyasalar da pozitif karşıladı.

        -Çünkü ABD ile anlaşmayı, Rusya ile anlaşmanın izlemesi normalde Barış Pınarı Harekatı’nın sonlanması demekti. Bu nedenle de güne 5.86 düzeyinden başlayan dolar/TL kuru akşam saatlerinde 5.83 seviyesindenken, 5.79’un altına kadar indi.

        -Suriye konusundaki belirsizlik ikinci mutabakatla bitti denilebilecekken, geçen Perşembe günü ABD ile yapılan anlaşma gereğince teröristlerin çekilmesi için verilen 120 saatlik süre gece 22.00 itibariyle doldu. Mutabakatın gereklerinin yerine getirilmesine göre harekata ya tamam ya devam denilecekti.

        -Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ile varılan “mutabakatın gereklerinin tam olarak yerine getirilmediğini” belirtmesi, askeri harekatın sürebileceği ihtimalini artırdı. Bu da yeni bir belirsizlik demekti ve dolar kurunu yeniden 5.80’in üzerine attı.

        HAREKAT KIRILGAN PİYASALAR KIRILGAN

        -Nasıl bir karar verileceği de bugüne kaldı. Belki gecikmeli de olsa mutabakata tam uyum sağlanır. Türkiye de harekatın ikinci kısmından vazgeçer. Harekat da tamamlanır. Ya da harekat kaldığı yerden devam eder. Bu konudaki belirsizlik de piyasalar üzerinde etkili olmayı sürdürür. Etkisi azalsa da.

        -Suriye harekatının asıl sıcak kısmı geride kalmış olabilir. Ancak dün akşamki gelişmeler sürecin kırılganlığının da net bir göstergesi. Harekat kırılgansa piyasalar da kırılganlığını sürdürmesi normaldir.

        Diğer Yazılar