Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Düşen küresel büyümeyi yeniden artırmak için geçen yıl 49 merkez bankası 71 kez faiz indirimine gitmişti. Buna paralel 2020 büyümesinin yeniden artışa geçmesi bekleniyordu.

        Ancak Çin’den patlak veren koronavirüs salgını başta bu ülkeyi ve komşularını vurdu. Küresel tedarik zinciri de bozuldu.

        Dahası virüs Ortadoğu ve Avrupa’ya da yayıldı.

        İKİ SENARYOYA GÖRE BÜYÜME

        -Amerika’da virüsün ilk örneklerine rastlandı. Artık bu kıta da virüsün hayat bulup bulmayacağı değil, ekonomiyi ne ölçüde etkileyeceği tartışılıyor.

        -Sonuçta korona virüste iki senaryo ortaya çıkıyor. Bu yıl içinde kontrol altına alınacağı görüşünden hareket eden olumlu senaryoda küresel ekonomik büyümenin yarım puan kadar düşeceği tahmin ediliyor. Negatif senaryoda büyümenin 1 puan civarında gerileyeceği tahmini yapılıyor.

        Bu durumda geçen yıl yapılan faiz indirimleri boşa çıktı.

        YENİDEN FAİZ İNDİRİMLERİ

        -Ekonomik durgunluğa müdahale edecek başka araç da yok. Faiz indirimleri ve parasal genişlemeler ister istemez yeniden başlayacak.

        -Çin zaten bunu başlattı. Ocak sonunda yılbaşı tatili dönüşü piyasaları desteklemek için 150 milyar dolarlık parasal paket açıkladı. Ardından da iki hamlelik bebek adımı faiz indirimi yaptı.

        -FED’den beklenen faiz indirimi ise 58 baz puana veya iki çeyreği aşacak düzeye vardı.

        -Virüsün İtalya’dan Avrupa’ya bulaşmaya başlamasıyla ECB’den de faiz indirme adımları beklenir oldu.

        HONG KONG’DA HELİKOPTER PARA

        -Hong Kong ise aylardır gösterilerin etkisi altındaydı. Üzerine şimdi virüs etkisi binince büyüme oranı daralmaya doğru döndü. Yönetim ise bu daralmayı dengelemek için parasal paket açıklamaya karar verdi. Küresel piyasaların görmeyi çok istediği helikopter paranın ucu Hong Kong semalarında böylece gözüktü.

        -Hong Kong da harcama yapsınlar ve ekonomi canlansın diye 18 yaşını geçenlere 1.284 dolarlık çek dağıtılacak. Teşvik paketinde vergi indirimleri ve iskontolu kredi gibi başka önlemler de yer alıyor.

        -İşte tam da piyasaların görmek istediği hareketler bunlar. Ekonomiler yavaşlayacak, faiz oranları düşürülecek diye piyasalar önden hareket ederek faiz oranlarını düşürdüler zaten. ABD 10 yıllıkları 1.3070 ve 30 yıllıklar 1.8330 düzeyiyle 1951 sonrasının en düşüğüne indi.

        OYNAKLIKTA TUR USTÜNE TUR BİNDİRDİ

        -Küresel piyasalar zaten merkez bankaları faiz indirecek, küresel likidite bollaşacak ve bu para da güvenli liman olarak algılanan tahviller ile altına gidecek diye bekliyordu. Bu nedenle altın fiyatları 24 Şubat’ta 1.688.66 ile son 7 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

        -Fiyatların yükselmesiyle dünyadaki büyük altın oyuncuları da oyuna dahil oldu ve oynaklık daha arttı. Önceki günden sonra altın dün de, yeni bir rekor kırmadı ama yüksek oynaklığını sürdürdü. Altının onsu 1631-1655 arasında en az iki tur attı.

        -ABD hazine tahvillerine güçlü yönelme olmasına ve bunun için dolar alınmasına karşılık, son günlerde bu para birimi yükselemiyor. Hatta büyük paralar karşısında geriliyor.

        -Virüsün ortaya çıkmasından sonra değerlenme eğilimine giren Dolar Endeksi yüzde 2.6 artışla 20 Şubat’ta 99.910 düzeyine kadar çıkmıştı. Önceki gün ve dün 99 bin seviyesinin altını görerek 98.810 düzeyine kadar geriledi.

        DOLARDA BU KEZ FARKLI OLAN NE?

        -Belki kısa vadeli fiyatlama yanlışlığı yapılıyor. Ya da faizi düşeceğinden ve paranın miktarı çoğalacağından dolar değer kaybediyor.

        -Akla gelen başka bir seçenek de Başkan Trump’ın değerli dolar istemediği, ne zaman Dolar Endeksi 100 binin eşiğine yaklaşsa müdahale ettiğidir.

        -Doların son günlerdeki değer kaybı, geçmiş böyle dönemlerde pek görülmeyen bir durumdur.

        -Çünkü küresel piyasaların türbülansa girdiği dönemlerde uluslararası sermaye güvenli liman diye merkez ülkeyi ve merkez ülkenin parasını seçer. Bu da bu dönemde ABD ve dolar oluyor.

        -Acaba piyasalar kısa vadeli fiyatlama yanlışlığı mı yapıyor yoksa bu kez yeni bir durum mu var?

        Diğer Yazılar