Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bizim Merkez Bankası’yla başlayalım. Enflasyon Raporu’nu açıkladı ve yılsonu enflasyon tahminini 0.8 puan aşağı yönde revize ederek yüzde 7.4’e indirdi.

        -Bunun dayanağı iç ve dış talebin gerilemesiyle ekonomide yaşanan resesyon, petrol ve emtia fiyatlarındaki sert düşüş ve gıda fiyatlarında beklenen inişe dayanıyor.

        -Madem ki petrol fiyatlarının ortalaması yarı yarıya düşürüldü ve gıda enflasyonu da revize edildi, talep arzdan daha fazla daralacak, enflasyon revizyonunda daha iddialı olunabilirdi. Yüzde 7.4 yerine pekala yüzde 7’nin altına inilebilirdi. Merkez Bankası’nın burada ihtiyatlı davrandığını düşünüyoruz.

        O BİR SÜPER MARİO DEĞİL

        -Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz kararı toplantısı önemliydi. Çünkü AB ülkeleri ve liderler koronavirüse karşı güçlü bir birliktelik ile yardımlaşma örneğini gösteremedi. Yardıma ihtiyaç duyan ülkeler ve ekonomilerin kurtarılması için dikkatler yeniden ECB’ye çevrildi. ECB Başkanı Christine Lagarde’dan önceki başkan Süper Mario gibi davranması ve durumu kurtarması beklendi.

        -Açıkçası Avrupa Merkez Bankası’nın dünkü faiz kararı ilginç bir toplantı ve açıklama oldu. Bir kere salon var ama toplantıda kimse yok. Başkan tek başına konuşuyor ve yardımcısı dahi telefonun ucunda. Etrafına kimse yaklaşmıyor ve sanki bir karantina uygulanıyor.

        SORUNU İYİ TANIMLADI

        -İçerik olarak ise Christine Lagarde ciddi değerlendirmeler yaptı. Ama bunları da belki iyi bir şekilde paketleyip söyleyemedi. AB’nin ekonomik durumun tablosunu ve işin vahametini net biçimde ortaya koydu. Yılın tamamında daralmayı yüzde 5-12 arasında tahmin etti. İkinci çeyrekte ise yüzde 15’lik bir ekonomik gerileme bekliyor.

        -Acil yardım edilmesi gereken ülkelerden söz etti ve bir yerde hükümetlere ve liderlere mesajını yolladı.

        -Çizilen tablo bir tsunaminin gelmekte olduğuna işaret ediyor. Sorunun büyüklüğü anlaşılıyor da, ECB’nin aldığı karar ve Lagarde’ın getirdiği çözüm yetersiz bulunuyor. Ortada bir bazuka diye tanımlanacak önlem yok.

        -Sadece “yeni uzun vadeli pandemi refinansman programı PELTRO” açıklandı. Bankalara politika faizinin çeyrek puan altından fon kullandıracak. Durumdan banka kesimi memnun. Diğer kesimler ise değil.

        AMA ÇÖZÜMÜNÜ GETİRMEDİ

        -Son derece kritik bir ekonomik tablo çizilmesinin ardından somut adım varlık alım programının yaklaşık yarı yarayı artırılmasıydı. Önce 750 milyar olarak açıklanan sonra 1.1 trilyon euroya çıkarılan toplam varlık alımının en az 500 milyar Euro daha yükseltilmesi ECB, AB ve Lagarde için bir milat olabilirdi .

        Ancak bir türlü böyle bir paket açıklanamadı. Lagarde’ın kendinden bekleneni verme adına “Acil durum tahvil alımlarına ne kadar miktar ve ne kadar süre gerekiyorsa aralıksız devam ederiz” sözünün de altı boş kaldı. Normalde önemli bir söz ama altı doldurulabilseydi.

        -Bütün bu nedenle Lagarde iyi başladığı dünkü işini yarım bıraktı. Draghi tadı arayanlar bir yerde hayal kırıklığına uğradı. Bu açıdan 30 Nisan 2020 direkten döndü, 26 Temmuz 2012 gibi milat olamadı.

        -Eğer yarım yaptığı işini Haziran toplantısında veya o zamana kadar olağanüstü bir toplantıyla tamamlarsa hem durumu hem de kendisini küller içinde boğuşmaktan kurtaracak.

        İŞİ SİYASİLERE Mİ BIRAKTI?

        -Lagarde sorunu ortaya koymasına karşılık çözümü getirmemesi ise işi liderlere ve ülkelere bıraktığına yorumlanabilir. Bunun için biraz bekleyip göreceğiz. Ancak bu zaman uzarsa ortada bekleyecek bir durum da kalmayabilir.

        -Görülen resim iyi tarif edilip de bunun gerektirdiği önlem alınmayınca piyasaların kafası karışıyor, güveni sarsılıyor. Nitekim verilen ilk tepkiler de bu yönde.

        Diğer Yazılar