Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Teknoloji şirketlerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Endeksi’nin korona salgını öncesindeki rekor düzeyini yakalaması ve geçmesi şaşırtıcı değil. Arkasında bu şirketlerin ciro, kârlılık ve etkinliklerini artırdıkları ve daha da artıracakları bir konjonktüre girilmesi yatıyor. Nitekim açıklanan kâr rakamları da bunu doğruluyor. Pandemi sürecinde yüzde 32.6 değer kaybeden Nasdaq Endeksi 23 Mart sonrası yüzde 72 ile en hızlı toparlanan piyasa.

        -23 Mart sonrası ABD borsaları arasında ikinci yüksek primi yüzde 64 ile küçük ve orta boy işletmelerin yer aldığı Russell 2000 Endeksi sağladı. Ancak Russell 2000’in düşüşü yüzde 43.6 ile daha fazla olduğundan henüz rekor düzeyine biraz daha var.

        -Teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın ardından S&P 500 Endeksi de pandemi öncesindeki rekorunu egale etti.

        -Diğer dünya borsalarının rekorlarını yakalamasına ise rakam kaldı. İçinde hem gelişmiş hem de gelişen piyasaları temsil eden hisselerin bulunduğu MSCI tüm dünya borsaları endeksinin rekor düzeyine sadece 7 puan kaldı. Rekor düzeyinden 23 Marta kadar yüzde 33.7 değer yitiren endeksin son 5 aylık primi yüzde 49.2 düzeyine vardı.

        PANDEMİ İLE DÜNYAYA HİÇ Mİ BİR ŞEY OLMADI?

        -Borsalar bu küresel salgına rekor düzeylerinde yakalandı. Bu yılın 17 Ocak-18 Şubat tarihleri arasında rekor kıran piyasalar, pandeminin şiddetlenmesiyle büyük korkuya kapıldı ve 23 Mart’ta dip yaptı.

        REKLAM

        -Merkez bankalarının 6 trilyon dolara varan parasal paketleri ve hükümetlerin 11 trilyon dolara varan yardım paketleri ile dipten dönen piyasalar, devamında ekonomilerin V tipi toparlanacağını fiyatladı. Kendileri de V tipi eğilim çizdiler ve pandemi öncesi rekor düzeylerine geri döndüler.

        -Borsalarda balon oluştuğu, fiyatların şiştiği pandemi öncesinde de tartışılıyordu. Ancak şimdi daha az tartışılır oldu. Üstelik dünya yaklaşık 6 aylık bir sürede küresel salgını ve ekonomide büyük karantinayı yaşamasına karşılık. Henüz ekonomiler V tipi toparlanmayı da gerçekleştirememişken.

        NEREDEN GÜÇ ALIYORLAR?

        -Dahası dünyada pandeminin ikinci zirvesine çıkılmışken, bu sonbaharda ikinci dalganın geleceği beklenirken, piyasalar bu gücü nereden alıyor?

        -Güç alınan odaklardan birisi yukarıda tutarını aktardığımız küresel likidite artışı ve hükümetlerin yardım paketleridir. Hükümetler ile merkez bankalarının paketlerinin toplamı 17 trilyon dolardır.

        -Piyasalara güç katan ikinci odak, birinci odağa da bağlı olarak dünyada faizlerin tarihsel en düşük düzeylerine inmesi ve burada uzunca bir süredir kalacağının beklenmesidir. Ne zamana kadar faizler artırılmaz sorusunun yanıtı pandemiden kurtuluş, ekonomilerin normale dönmesi ve enflasyonun başkaldırması olarak verilebilir.

        -Finansal piyasalarda bollaşan likidite gidecek yer arıyor. Borsaları ve altını rekora, faizleri tabana taşıyan temel faktör budur. Yoksa borsaları rekorlara taşıyacak yeni bir hikaye anlatılamıyor.

        HANGİ RİSKLER FİYATLANMIYOR?

        -Virüste ilk dalganın ikinci tepesine çıkılıyor. Ekonomilerin ve okulların açılmasında frene basılıyor. V tipi ekonomik toparlanmanın önünde önemli bir engel çıkıyor ama piyasalar aldırmıyor.

        -Yine bu çerçevede ABD seçimlerinin fiyatlaması şimdiye kadar bir türlü yapılmadı, ertelendikçe ertelendi.

        -Piyasalar ABD-Çin gerginliğini de görmezden geliyor.

        -Para, her şeye olmasa da, çok şeye kadir. Söz konusu finansal piyasalar ise para her şeye kadirdir. Dünyada olmakta olan da bu.

        -Küresel çapta altının, gümüşün, gayrimenkulün borsalarla birlikte yükselmesinde etkili faktör bu paradır.

        Diğer Yazılar