Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD merkez bankası FED 8 yıl aradan sonra ikinci kez varlık alımlarını azaltmaya gideceğini açıkladı. Henüz varlık alımlarının azaltılması yani tapering netlik kazanmadı ve bir programa dökülmedi. Ama 3 Eylül’de açıklanacak ABD ağustos ayı istihdam verilerinin güçlü gelmesi halinde netleşme sağlanacak. Bu netliğin ardından tapering’in resmileşmesi ise 22 Eylül’deki FED faiz kararı toplantısıyla olabilir. Başlama tarihinde sürpriz yok. FED Başkanı Jerome Powell, cuma günü Jackson Hole konferansında “merkez bankasının aylık tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlayabileceğini ancak faiz artırım konusunda acele edilmeyeceğini” açıkladı.

        TAPERING BU KEZ TERSE YATIRDI

        -Küresel piyasaların tapering açıklamasına tepkisi birincisine göre tam tersiydi. Borsalar yine rekor düzeylerde seyretmelerine karşılık, açıklamanın ardından yeni rekorlara ulaştılar. Haftalık bazda MSCI endeksiyle gelişmiş dünya borsaları yüzde 1.7 prim yaptı.

        -Bu kez gelişmekte olan borsaların tapering açıklamasını beklerken performans yükseltmesi de farklı bir gelişmeydi. Gelişmekte olan piyasalar rekor düzeyinde değildi ama geçen haftaki primi yüzde 4.2’ye ulaştı.

        -Beklentilerin tersine bir gelişme de doların değerlenmesi beklenirken değer kaybında yaşandı. Son haftalarda yükselen doların güçlü paralar karşısındaki değerini ölçen Dolar Endeksi yüzde 0.8 geriledi. DXY 93.507 puandan başladığı haftayı 92.700’den kapadı.

        REKLAM

        -Bu kez yaşanan farklı bir gelişme de gelişmekte olan ülke paralarının dolara karşı değerlenmesiydi. Gelişen kurların dolara karşı değerini ölçen MSCI endeksi 1.711 puandan 1.727 puana yükseldi ve bir haftada yüzde 0.9 yükseldi.

        -Varlık alımlarının azaltılmasıyla sanki küresel ekonomi hızlanacakmış gibi, emtia fiyatlarında da sıçrama yaşandı. Geçen hafta emtia endeksi CRB yüzde 5.9, metal fiyatları yüzde 6, gıda fiyatları yüzde 3.5, petrol yüzde 10.6 ve bakır fiyatı yüzde 4 arttı.

        TÜRKİYE DE TAPERING’İ TAKMADI MI?

        -Türkiye de gelişmekte olan piyasalarla birlikte hareket etti. Türkiye Borsası’nın haftalık primi MSCI endeksiyle yüzde 3’ü buldu.

        -Türk Lirası değerlenmeye devam etti. Haftaya 8.4852’den başlayan dolar/TL kuru Cuma gününü 8.3434’ten kapattı. TL bir haftada dolara karşı yüzde 1.7 değerlendi.

        -Türkiye riski de geriledi. 5 yıllık CDS’ler haftalık bazda yüzde 4.6 gerilemeyle Mart ayından bu yana ilk kez 363 puana indi.

        -Risk priminin düşmesi, TL’nin değerlenmesi, borsanın yükselmesi, hazine faizlerindeki küçük oranlı gerileme, kısa vadeli sermaye girişlerinin pozitif olmaya devam ettiğini gösteriyor.

        -20 Ağustos ile biten haftada hisse senedi ve tahvil piyasasına gelen net yabancı alımı 419.5 milyon dolara yükselmişti. Bu rakam 8 Ocak 2021’deki 849 milyon dolarlık net yabancı sermaye girişinin ardından yılın ikinci büyük haftalık girişiydi. Ağustos ayının ilk üç haftasındaki toplam rakam 727 milyon dolara varmıştı. 27 Ağustos ile biten haftada yabancıların net alımlarının sürdüğü tahmin edilebilir.

        FED İYİ BAŞLADI, PİYASALARI GÖRECEĞİZ

        -Hem Türkiye hem de gelişmekte olan kurlar ve borsalardaki değerlenmenin bir eğilime dönüşüp dönüşmeyeceğini göreceğiz. Ancak tapering başlangıcındaki ilk fiyatlamalar, riski daha düşük gelişmekte olan piyasalara ve emtiaya yönelim olduğuna işaret ediyor. Bunun bir piyasa oyunu olup olmadığını ise ilerleyen haftalarda göreceğiz.

        REKLAM

        -Birinci tapering uygulamasında asıl darbeyi gelişmekte olan piyasalar ile Türkiye yemişti. Gelişmiş piyasalar ise 1.5 aylık gerilemenin ardından toparlanmıştı. Şimdiki gerçekleşmeler gösteriyor ki, ilk tapering’den FED gerekli dersleri çıkarmış, adeta yoğurdu adeta üfleyerek yiyor. Ayarı iyi çektiler, piyasaları iyi hazırladılar. Açıklamanın yapıldığı haftada bile varlık fiyatları rekor kırmaya devam ediyor.

        -Piyasaların ve varlık yatırımcılarının ilk tapering’den ne ölçüde ders çıkardığını veya olayı unutup unutmadığını da göreceğiz.

        -Tapering’de şimdiye kadar olan sadece sahnenin açılmasıydı. Daha oyun başlamadı. 3 Eylül ve 22 Eylül tarihlerinde ilk hareketleri ve piyasaların ilk tepkisini göreceğiz.

        Diğer Yazılar