Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Mal ihracatı rekor kırıyor, 210 milyar doların da üzerine çıkıldı. Ancak ithalat da tüm zamanların rekoruna gidiyor, 265 milyar dolarla yılı bitirebiliriz. Yine ortaya 50 milyar dolar civarında açık çıkacak.

        Neyse ki imdada fazla veren hizmetler dengesi yetişiyor da cari açığı törpülüyor.

        Hizmet ihracatının artması ve sektörlerin gelişmesi amacıyla 2018 yılında kurulan ve kısa sürede 2 binin üzerinde üyeye ulaşan Hizmet İhracatçıları Birliği HİB’in ilk hedefi 34 milyar dolara inmiş hizmet ihracatını 150 milyar dolara çıkarmak.

        Hizmet ihracatı 2019 yılında 64.4 milyar dolar, pandeminin olumsuz etkisiyle 2020 yılında 34.8 milyar dolara düşmesine karşılık yine de 10 milyar dolar cari fazla verdi.Bu arada Hizmet İhracatçıları Birliği’ne ait Genel Sekreterlik ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu.

        5 YILDA 150 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

        -Hizmetler sektöründe yaşanan gelişmeleri ve birliğin hedeflerini anlatan TİM Hizmet İhracatçıları Sektör Başkanı Ahmet Akbalık, 10 farklı sektörde 2 binin üzerinde üye sayısına ulaştıklarını, ihracatın lokomotif birlikleri arasında yer aldıklarını belirtti. Akbalık şöyle konuştu:

        “Katma değerin en yüksek olduğu hizmet ihracat sektörü, büyümeye, istihdama ve cari açığın kapanmasına katkı yapıyor. Mal ihracatıyla çok iyi sinerji yakalıyor, ona destek veriyor. Markalaşmayı sağlayacak olan hizmet ihracıdır. Hizmet ihracı mal ihracına rakip değil. Türkiye’deki potansiyel çok yüksek.

        REKLAM

        Üstelik hizmet ihracı büyük sermaye yatırımları gerektirmiyor. Dinamiklerini ve yönünü belirleyen bir sektörle 3-5 yıllık vadede toplam ihracat gelirimizi 150 milyar dolara çıkartacağız ve cari açığın kapatılmasına katkı sağlayacağız.”

        Birlik bünyesindeki eğitim, eğlence ve kültür, müteahhitlik ve teknik müşavirlik, turizm, liman işletmeciliği ve yer hizmetleri, yazılım ve bilişim, yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetlerinde bir yıldır detaylı analizler yaptırdıklarını belirten Ahmet Akbalık şunları söyledi:

        “Bu araştırmayla sektörlerin mevcut pozisyonlarını, rakiplerin stratejilerini, hedef pazarları ve nasıl konumlandırma yapılması gerektiğine ulaşacağız. Bu sayede sektörlerin ihtiyaçlarını daha iyi tespit edip ortak bir amaç doğrultusunda yol haritası çizeceğiz.”

        Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Akbalık’ın Türk dizileri, turizm, yabancı öğrencilerin eğitimi ve Türk gençleriyle yazılım fırsatının yakalanması konularında paylaştığı görüşleri özetle şöyle:

        DİZİ DOPİNGİ

        “-2016-2019 yılları arasında yıllık mal ihracatı yüzde 6,6, hizmet ihracatı yüzde 11,2 oranında arttı. Üstelik hizmet sektörü ihracatı, mal ihracatının rakibi veya alternatifi değil, destekleyicisi. Türkiye markasını da güçlendiriyor.

        -Şu anda Türk dizileri 150’den fazla ülkede günlük 700 milyon izleyiciye ulaşıyor. Eğlence ve Kültür Hizmetleri sektörü 296 milyon dolarlık ihracatla ABD’den sonra dünyada ikinci sırada bulunuyor. Tüm dünyada izlenme rekorları kıran dizilerimiz ülke ihracatına, bilinirliğine, turizmine, eğitimine ve sağlık sektörüne katkı sağlıyor.

        -Artık bir ürünü ya da bir şehri tanıtmanın şekli değişti. Deneyim en önemli faktör olurken, filmcilik ve dizi sektörü doğru bir senaryo ile hem ürünü hem şehri dünya çapında popüler hale getirebiliyor. Doğru senaryo hem mal hem hizmet ihracatına ciddi katkı sağlıyor.

        REKLAM

        YAYGIN ÇEŞİTLİ TURİZM

        -Hizmet ihracatının yaklaşık yarısını turizm gelirleri oluşturuyor. 2019 yılında 51,7 milyon turist ağırladık ve 34,5 milyar dolar milyar gelire ulaştık. İstihdam artışına ve cari açığın kapanmasına en büyük katkıyı bu sektör yaptı.

        -Bir çok alt sektöre pozitif etki sağlayan bacasız sanayi turizm sektörü pandemi öncesinde turist sayısı açısından dünyada 6’ncı, Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldık. Ancak turizm gelirinde 13’üncü sırada bulunmamız yapısal bazı değişikliklere gitmemiz gerektiğini gösteriyor.

        -Mevcut yatak kapasitelerinin dolmadığı bölgelerde yeni yatırımları teşvik etmek ve o bölgedeki fiyatları baskılamak yerine dağ, yayla, inanç, kültür ve gastronomi alanlarına yönelmek ve turizmi ülkeye yaymak yoluna gideceğiz. Yönlendirmemiz bu yolda olacak.

        GENÇ NÜFUSLA YAZILIM FIRSATI

        -Ülkemizin genç nüfusu büyük bir avantaj. Sanayide robotik dönüşümü kaçırdık ama yazılımdaki fırsatı kaçırmayalım. Kuluçka merkezleriyle doğru teşviklerle yeni girişimler ortaya çıkarabiliriz.

        -Üstelik firmalarımızın kullandığı yazılımlar stratejik öneme sahip ve maalesef bir çoğu yurt dışı menşeili. Bu durumu gençlerle tersine çevirmek pekala mümkün.

        -Artık iyi bir ürününüzün olması yeterli değil. İyi bir lojistik ağınızın olması da gerekiyor. Benzer şekilde turizmde marka olmanız için yolcu taşımacılığı kritik önem arz ediyor. Sektörlerimiz hem birbirlerini hem de mal ihracatını destekliyor.

        -Sektörler ve kurumlar arası iletişimi artırıp, koordinasyonu güçlendirmek, doğru teşvik ve yönlendirmeler ile ülkemizin ihracat rakamlarını artırmak, başta cari açık olmak üzere ekonomi üzerinde negatif etki yaratan unsurları minimuma indirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

        HEDEF 600 BİN YABANCI ÖĞRENCİ ÇEKMEK

        -Eğitimde önemli bir fırsat var. Türkiye şu an en fazla yabancı öğrenciye sahip 10 ülkeden biri ve 125 bin yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Öğrencilerin eğitim harcamaları 235 milyon dolar, günlük harcamaları 925 milyon dolar civarında.

        -Üstelik mezun olup döndüklerinde ülkemizin gönüllü tanıtımını yapıyorlar. Tatile geliyor veya farklı iş ilişkileri için ülkemize öncelik veriyorlar. Hedefimiz 600 bin öğrenci sayısına ulaşıp, bu alanda dünyada ilk 3 içerisine girmek.”

        Diğer Yazılar