Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geçen yılki daralmanın ardından bu yılın ilk yarısında büyüme yüzde 14.3 ile son 20 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Çift haneli büyümede ihracat ve yurtiçi talep artışının yanında baz etkisi de önemli rol oynadı.

        -Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamları henüz açıklanmadı ama bazı öncü veriler yayımlandı. Dış ticaret, tüketim, sanayi üretimi, elektrik tüketimi gibi.

        -En son açıklanan veri eylül ayı sanayi üretimi yüzde 8.9 arttı. Geçen yılın eylül ayında rakam yüzde 8.1 idi. Onun da üzerine gelen yüzde 8.9 artış normalde iyi bir oran.

        SANAYİ ÜRETİMİNDE NORMALLEŞME

        -Ancak yüzde 8.9’luk artış bu yılın geride kalan 9 aylık dönemindeki en düşük rakam. Bitişikte yer alan tablodan görülebileceği gibi, sanayi üretim artışı sadece şubat ayında yüzde 9.0 ve temmuzda yüzde 9.7 ile eylül ayına yakın düzeyde gerçekleşmiş. Diğer aylarda hep çift haneli büyüme meydana geldi. En yükseği de yüzde 66.3 ile nisan ayına ait.

        -Kısaca çok yüksek oranlı sanayi üretimi artışlarından normalleşmeye doğru hız kesmekte olan bir durumla karşı karşıyayız.

        -Sanayi üretiminde yüksek oranlı artışın verdiği destekle büyüme oranı bu yıl çift haneli bekleniyor. Yüzde 10’u bulacak ve belki biraz üstüne bile geçecek bir büyüme ile karşı karşıya kalabiliriz.

        REKLAM

        -Bunun için yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde yüzde 6 civarında büyümek yeterli olacak.

        -Son olarak BETAM yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.6 büyüyebileceği tahmininde bulundu.

        ELEKTRİK TÜKETİMİ İVME KAYBEDİYOR

        -Sanayi üretimi yanında elektrik tüketimi de büyüme hakkında iyi fikir veren öncü bir veri. Türkiye’nin elektrik tüketimi aylık bazda bitişikte yer alıyor.

        -32 milyon megavat ile tüm zamanların en yüksek tüketimine ağustos ayında ulaştık. Sıcaklık artışlarından dolayı klima kullanımının yaygınlaşması yaz aylarında tüketimi en yükseğe taşıyor.

        -Yine bitişikte yer alan verilerden görülebileceği gibi eylül ayında elektrik tüketimi 27 milyon megavata düştü.

        -Azalma ekim ayında 1 milyon olarak devam etti ve elektrik tüketimi 26 milyon megavata düştü.

        -Mevsimsel olarak yaz aylarına göre daha düşük elektrik tüketilmesi normal.

        -Ancak ihracat artışını dikkate alırsak sanayinin kullandığı elektriğin arttığını varsaymamız gerekir.

        -Buradan hareketle elektrik tüketiminin ve buna bağlı ekonomik canlılığın ivme kaybettiğini düşünüyoruz.

        Bu da beklentilerle uyumlu.

        Diğer Yazılar