Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kritik Fed toplantısı öncesi piyasalar Powell’a sopayı gösterdi. ABD endekslerinin pazartesi ve salı günü saatler içerisinde önce yüzde 3-5’lere varan düşüşler yaşayıp ardından yine aynı hızla toparlanıp yeniden artı seviyelere ulaşması farklı yorumlara neden oldu.

        ➔ Finansal piyasaların Fed ve Powell’a genel mesajı ise “Tamam tapering’i yap ama abartma, yoksa bu düşüşler kalıcı olur.”

        ➔ Piyasaların şu sıralar en büyük korkusu üç büyük adımı tapering, faiz artırımı ve bilanço küçültülmesini ardı ardına yapması, yaparken de hata yapma riski ve “faiz şokunun resesyon şokunu” tetiklemesi.

        ➔ Ilımlı tapering’i savunanlar “Fed borsalara değil ABD ekonomisinin sağlığına bakar. Gerekeni gerektiğinde yapamıyorsa Fed ne işe yarar?” diyor.

        ➔ Teknoloji şirketlerinin önümüzdeki günlerde duyuracakları bilançolar büyük öneme sahip.

        ➔ Bilanço şampiyonları teknoloji şirketleri şimdi bekleneni veremezse geleceğe yönelik iyi bir işaret olmayacak.

        ➔ Onlar düşünce tüm endeksleri beraberinde aşağı çekecekler.

        Akıllarda gelen soru ise Fed bu iki günlük uyarıdan etkilenip tapering hızını kesecek mi kesmeyecek mi, olduğudur.

        ➔ Bu gelişmeler ışığında Wall Street’te Fed’in tapering konusundaki söylemini biraz yumuşatmasını, zaten var olan negatif seyri daha bozmamasını bekleyenler var.

        REKLAM

        ➔ Peki bu ne işe yarayacak?

        ➔ Sert bir fren gelmeyeceği düşüncesi endekslere kısa süreli bir çıkış yaşatacak.

        ➔ En azından ilk faiz artışına kadar çok sert hareketler önlenecek ve bu arada ikinci acı ilaç da yudum, yudum içilmeye başlanacak.

        ➔ Çünkü dünyaya gelmiş bir enflasyon çocuğu var. Bu enflasyonun kontrol altına alınması da ancak para politikalarıyla mümkün. Milton Friedman’ın belirttiği gibi “Enflasyon her yerde ve her zaman parasal bir olgudur.”

        ➔ Bu nedenle geriye dönüş yok. Piyasaların durumu elbette dikkate alınır. Ama yapılacaklar da dilimlere bölünerek biraz daha zamana yayılır, ikinci acı ilaç da aşama aşama içirilebilir.

        ➔ Başlıkta belirtildiği gibi bunlar henüz el ense hareketleri, karşılıklı yoklama ve güreşe ısınma aşaması. Şimdilik son söz yine de FOMC’de ve Powell’in becerisinde.

        Diğer Yazılar