Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yatırım araçlarının performansını her ay çıkarırken, bireysel emeklilik ve emlak yatırımlarını geriden izliyoruz. Veriler geç açıklanıyor. Yılın ilk yarısında yatırım araçları için genelde iyi geçmedi. Borsa ve altın hariç diğer araçlar kaybettirdi. Son olarak açıklanan bireysel emeklilik fonlarının ilk yarı verileri tamamlandı. Neyse ki, kazandıran bir araç daha ortaya çıktı. BES fonları getiri çukurundan kurtulmuş. Geçen yıl reel olarak yüzde 7.6 kaybettiren bireysel emeklilik fonları bu yılın ilk yarısında nominal yüzde 8, reel yüzde 2.2 getiri sağladı. Bu yönüyle bireysel emeklilik fonları borsa va altından sonra üçüncü en yüksek getiriyi sağladı.

        -Bu durum sadece yılın ilk yarısı için geçerli değil. BES’in yürürlüğe girdiği 2003 sonundan bu yana geçen 10 yıllık dönem için de aynı. Yukarıdaki tablodan izlenebileceği gibi, BES fonlarının 2003-2013 dönemini kapsayan 10 yılda nominal ortalama getirisi yüzde 226 oldu. Aynı dönemdeki enflasyondan arındırıldığında getiri yüzde 41.6’ya düşüyor. 10 yıllık reel getiri bu kadar. Yüksek değil.

        -Ancak aynı dönemde diğer yatırım araçlarının getirileri de o kadar parlak değil. Reel anlamda Hazine faizi yüzde 19, borsa ise yüzde 58 getirmiş. BES fonları da büyük ölçüde bu iki yatırım aracını kullanıyor ve getirisi de iki aracın ortalaması bir yerde.

        -Farklı olan ise cumhuriyet altınındaki yüksek getiri. 10 yıllık getiri yüzde 89. Bunda altın fiyatlarının 10 yıl boyunca tırmanması ve 2011 sonbaharından itibaren düşüşe geçmesinin etkisi büyük. Hesaplama 2011 sonu itibarıyla yapılsa altının getirisi çok daha yüksek çıkacaktı.

        -2003-2013 döneminin en ilginç sonuçlarından biri de, döviz sepetinin düşük performans göstermesi. Döviz sepeti 10 yılda nominal yüzde 59 getiri sağlarken aynı dönemin yüzde 120’lik tüketici enflasyonundan arındırıldığında geriye bir kazanç kalmıyor, hatta yüzde 31’lik kayıp meydana geliyor. Bu açıdan döviz üzerinden BES’e katılanların 10 yıl gibi uzun zamanda dahi zarar etmesi yüksek olasılık. Neyse ki katılımcıların sadece yüzde 1.5’i döviz üzerinden BES yaptırırken yüzde 98.5’i TL’yi tercih etmiş durumda.

        Yıl ortası itibarıyla BES’in katılımcı sayısı 4 milyon 653 bin kişiye ulaştı. BES’te toplanan fonlar da 29.5 milyar lirayla ilk kez menkul kıymet yatırım fonlarını geçti. BES fonları getiri bakımından da menkul kıymet yatırım fonlarını geride bıraktı. Yılın ilk yarısında fonların büyük kısmını oluşturan para piyasası fonları yüzde 1.5 reel bir kayba uğrarken BES fonları ortalama yüzde 2.2 kazandırdı.

        BES’in pozitif performansının daha da yükseltilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’de mevcut konjonktürde yurtiçi tasarrufları artıracak başka bir araç bulunmuyor.

        SONUÇ: “Ben kendi ayakkabımın vurduğu yeri bilirim.” Cervantes

        Diğer Yazılar