Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yazı gayet vikipedik. Kudretin sembolü olarak kartal figürünün tarihiyle ilgili bilmek istediğiniz her şey var. Al koy Vikipedi’ye, üstüne edit edecek bir şey kalmaz.

        Futbol faslı hariç! Murat Bardakçı’ın “Benfica’nın kartalı” başlıklı yazısında “futboldan anlamadığım için” diyerek gayet samimi itiraf ettiği üzere…

        Kartal Vitoria, pençesinde kırmızı-beyaz Benfica renkleriyle

        Portekiz’in Lizbon ekibi Benfica’nın kartal hikayesi, kulübün kuruluş tarihi olan 1904 yılına kadar uzanıyor. Gururlu ve soylu bir alıcı kuş olarak kartal sembol seçiliyor; forma renkleri olarak kırmızı-beyaz’da karar kılınıyor ve “çoktan oluşan tek” anlamında Latince ‘e pluribus unum’ deyişi de düstur ediniliyor.

        Amerika Birleşik Devletleri’nin kartal sembolünde de 1956 yılına kadar ‘e pluribus unum’ ibaresi yer alır. Tanrıya güveni ifade eden ‘In god we trust’ andıyla değiştirilene kadar.

        Şimdi Şampiyonlar Ligi 3. ön elemede Fenerbahçe’yle karşılaştığı için Benfica’nın statta kartal uçurması laf arasına karışınca ilgisini çekti Murat’ın. Ama kulübün gelmiş geçmiş en büyük yıldızı Eusebio zamanlarında yok öyle statta kartal uçurma. Ta ki, 2004 yılına kadar.

        ONLARIN LAKABI ‘AGUIAS’

        Benfica’nın elbette bir de kuşçusu var: Antonio Carapuço. İlginç bir adam. Bir futbol stadına hayatında ilk kez kartal uçurmak için adım attığını, kulüple sadece bu iş için sözleşmesi olduğunu, aslında ragbi hastası olduğunu anlatıyor. Kendisi de ragbi oynuyor. Carapuço’nun bir röportajda aktardığına göre kartalın stada ilk girişi 1990’lı yıllarda; ama şu bildiğiniz sevimli battal boy maskot şeklinde. İlk sahici kartal girişi ve uçuşu ise 2004’te. Portekiz’in ev sahipliği yaptığı Euro 2004 çerçevesinde ‘Estadio da Luz’un, Işık Stadyumu'nun açılışında turluyor kartal ilk kez.

        Statta tezahürat, müzik, fişek ve meşaleler gibi hayvanı ürkütecek yığınla öğe olduğu için kartallar önce doğada 3 hafta süreyle eğitiliyor. Ardından stadyum faslına geçiliyor. Ama hemen maça çıkmıyorlar. Seyircili karşılaşmaya kadar en az üç ay geçiyor ki, kartallar atmosfere alışsın. Bu arada ‘kartallar’ demişken; şu anda Benfica’nın iki kartalı var. Biri ‘Gloriosa’, diğeri ‘Vitoria’. Bir araya gelince oluyor “Şanlı Zafer”…

        36 lig şampiyonluğuyla rekor kırıp 1960’larda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı (şimdiki Şampiyonlar Ligi) iki kez kazanarak nice şanlı zaferlere imza atan Benfica ‘Aguias’, yani ‘Kartallar’ olarak da anılıyor.

        Benfica'ya transfer mi oldun, ilk iş Vitoria'yla tanışıyorsun (Bruno Cesar - 2011).

        LAZIO DA UÇURUR

        ‘Kara Kartallar’ı da atlamayalım. Beşiktaş’ın kartal sembolüne kavuşması 1940-1941 sezonuna denk düşüyor. Son iki sezonun şampiyonu olan takım puan farkını hayli açmış, ligin bitimine 5 hafta hala Şeref Stadı’nda Süleymaniye ile karşılaşıyor. Seyirci coşkulu. Balıkçılık yapan Mehmet Galin adlı taraftar “Haydi, kara kartallar. Hücum edin kara kartallar” diye bağırıyor. Maç voleci Şeref’in 3 golü, Hakkı, Şakir ve Şükrü’nün golleriyle 6-0 galibiyetle bitiyor. Basın ve taraftar çok tutuyor 'kartal' tezahüratını. Ve bir sembol böyle doğuyor.

        Eintracht Frankfurt'un kartalı Attila, Bayer Leverkusen maçını bekliyor.

        Tabii Avrupa kulüplerinin kuştan geçilmediğini de es geçmemek lazım. UEFA toparlamıştı hepsini. Beşiktaş’ın yanı sıra Crystal Palace, Eintracht Frankfurt, Argeş Piteşti ve Ferencváros gibi daha nice takımın sembolü kartal…

        Fenerbahçe’nin yanı sıra Nantes, Norwich City, Modena ve daha birkaç kulüp ‘kanarya’cı. ‘Şahin’lerde Gaziantepspor var. Denizlispor ve Tottenham Hotspurs ‘horoz’cular. Kuğu, leylek, güvercin, papağan, karga ve tavuskuşlarını burada saymıyorum.

        Ancak kartal, açık ara en çok tercih edilen sembol. Maç öncesi kartal uçuran da sadece Benfica değil. Lazio ‘Olimpia’yı; Frankfurt ‘Attila’yı, Crystal Palace da ‘Kayla’yı uçuruyor tribün semalarında… Kendi evlerinde oynadıkları maçlarda.

        Bir keresinde, Eintracht Frankfurt’un o dönem hocası olan Klaus Toppmöller talebelerini motive etmek için yedek kulübesine getirmişti kartalı da büyük olay olmuştu.

        Lazio kartalı Olimpia, takım renkleriyle Roma Olimpiyat Stadı'nda uçuşta.

        Lazio da, Roma Olimpiyat Stadı’ndaki karşılaşmalarda ‘Olimpia’nın takıma uğur getirdiğine inanıyor. Hatta bir keresinde, kartal uçarken bir karganın saldırısına uğruyor ve Lazio, ligde 14’üncü durumdaki Chievo Verona’yla 2:2 berabere kalıyor, yıkılıyor ateşli taraftar. Karganın uğursuzluğu işte…

        Diğer Yazılar