Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD merkezli Heartland Institute adlı Trump yanlısı muhafazakar düşünce kuruluşu, Başkan’ın sinirine dokunan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’e antitez üretmek üzere kadrolu eleman buldu. Seçilen figür bir Alman. Naomi Seibt adlı 19 yaşındaki bu kız sadece iklim krizini inkar cephesinden olsa yine iyi; ırkçılık, göçmen düşmanlığı ve anti-feminizm de bonusu. Şu anda Amerika’daki seçim ortamına uygun dozda sosyalizm düşmanlığı da ekleniyor Naomi’nin profiline. Demokrat cephede başkan adaylığına giderek yaklaşan sosyalist Bernie Sanders’in yükselişine de uygun bir sağ antitez Naomi.

        Naomi Seibt 19'unda, bütün aşırı sağ fikirleri bünyesine sığdırıyor...

        Greta Thunberg’in küresel çapta milyonlarca takipçisine karşılık, Naomi’nin YouTube kanalının sadece 35 bin kadar abonesi var. Videolarında iklim aktivizmini “insanlık düşmanı alçak bir ideoloji” olarak niteliyor. Greta küresel ısınmaya karşı karbon ayak izinin yarı yarıya azaltılması için “Bilimin sesine kulak verin, paniğe kapılmanızı istiyorum” diyor. Naomi ise Heartland’ın sitesinde yayınlanan videoda “Paniğe kapılmanızı değil, düşünmenizi istiyorum” diye sesleniyor.

        Pek kimsenin ruhu duymadı ama Naomi ilk kez geçen aralık ayında Madrid’deki BM İklim Konferansı’nda uluslararası sahneye çıktı. Amerikan petrol ve gaz endüstrisinden on milyonlarca dolar bağış alan, hatta bir zamanlar sigara yasağına karşı tütün lobisi hesabına da çalışan Heartland Institute tarafından piyasaya sürüldü, orada bir konuşma yaptı. Zirvede herkes Greta’ya dikkat kesilmişti. Fakat Heartland bünyesindeki İklim ve Çevre Politikaları Merkezi direktörü James Taylor’a göre Naomi, Madrid’de “şovun yıldızı” oldu. Kimsenin haberi olmasa da…

        Trump yanlısı bu kuruluş, iklim krizinin insan eliyle yaratıldığına dair bilimsel verileri tartışmaya açmak üzere bir kampanya yürütüyor, Naomi de serbest piyasa ve iklim realizminin sesi olarak kampanyanın reklam yüzünü oluşturuyor. Heartland yayınladığı son videoda, “Naomi Seibt’a karşı Greta Thunberg: Hangisine inanacağız” diye soruyor. Amaç, giderek yaygınlaşan iklim farkındalığını sekteye uğratmak, şüpheci cepheyi konsolide etmek.

        ÜCRETLİ KARŞI AKTİVİZM

        Malum Greta henüz 15 yaşındayken İşveç Parlamentosu önünde başlattığı iklim protestosuyla milyonları etkiledi. “Gelecek için Cuma” eylemleri özellikle Avrupalı öğrenciler arasında yayıldı. Greta çıkar suçlamalarına karşılık, iklim aktivizmini para beklentisi olmadan yürüttüğünü defalarca söyledi.

        Naomi ise kampanya yüzü olarak ücret alıyor. Dediğine göre ortalama bir ücret. Almanya’daki ortalamaya vurulursa net 2 bin Euro kadar ediyor. Naomi küresel ısınmayı toptan reddetmese de gerek bilim, gerekse “ortalıkta bağırıp çağıran gençler” tarafından abartıldığını, boş yere korku saçıldığını söylüyor. Güneş enerjisinin sera gazlarına yol açtığını da iddia ediyor ama ölçümlere göre 1970’lerden bu yana yerküreye ulaşan enerji miktarı azalmış bulunuyor. Breitbart gibi Trump’çı medya organları kızla röportajlar yapıp aklı başında gençliğin simgesi olarak göklere çıkarıyor. Kızın sosyalizm karşıtı söylemini de iyice şişirerek. Naomi’nin, “Merkel yeşil politikalarıyla ülkeyi 1930’lardakine yakın bir totaliter rejime sürüklüyor” iddiasını da cesur bir çıkış olarak övüyor.

        “MAKSAT, AVRUPA’YI BALTALAMAK”

        Naomi Seibt şu sıra ABD’de. Washington’da yarın sona erecek Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nın (CPAC) yıllık toplantısında ağırlanıyor. Sağ aktivistlerin yanı sıra Trump ve Başkan Yardımcısı Pence’in de katıldığı bir toplantıda konuşması, biraz kendi kendilerine propaganda gibi görünebilir.

        Nitekim Alman medyasına göre bu propaganda, iklim kriziyle mücadelede Almanya’nın güçlü pozisyonunu zayıflatmayı hedefliyor. Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen Trump yönetimi, karbon emisyon hacmine karşı yenilenebilir enerji kaynaklarını savunan Berlin’in liderliğini baltalamaya çalışıyor. Heartland Institute raporlarında da Avrupa’da iklim mücadelesinin solcuların eline geçtiği ve Berlin’in akılcı olmayan politikalarla AB’yi “olumsuz” etkilediği belirtiliyor.

        Der Spiegel ta Madrid zirvesi sırasında yazmıştı; “Sağcı Amerikan kuruluşları, iklim alarmını iklim manyaklığı gibi göstermek için Almanya’daki sağ influencer ve şebekeleri örgütlemeye çalışıyor. Hedefleri iklim anlaşmasını torpillemek” demişti. Heartland Institute, Almanya’da iklim inkarcılarının örgütlendiği EIKE (İklim ve Enerji için Avrupa Enstitüsü) adlı kuruluşla yakın temastaydı. Heartland’ın Washington’daki “International Trump Hotel” de yapılan iklim toplantısına EIKE üyeleri ve diğer aşırı sağ Alman unsurları da davet edilmiş, gecelik fiyatları 400-1700 dolar olan lüks otelde ağırlanmışlardı.

        Naomi de geçen kasım ayında bir EIKE toplantısında konuşurken keşfedilmiş ve “Anti-Greta” olarak angaje edilmişti. Almanya’nın doğusunda Jena merkezli EIKE, aşırı sağ ile yakın dirsek temasında, düşünce kuruşulunun başkan yardımcısı Michael Limburg, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ağır toplarından.

        Naomi'nin annesi Karoline Seibt, AfD'nin avukatı.

        Naomi Seibt’in avukat olan annesi Karoline Seibt AfD’li politikacıların savunmasını üstleniyor. Naomi, AfD üyesi olmadığını iddia etse de parti toplantılarında konuşmalar yapıyor; birebir aşırı sağ çizgide göçmen düşmanlığını seslendiriyor, Akdeniz ortasında mahsur kalan göçmenlerin yardım gemilerince kurtarılmasına itiraz ediyor. Yetmiyor; feminizme de çatıyor.

        Diğer Yazılar