Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Zeytinli Rock Festivali’ni iptal eden Burhaniye Kaymakamlığı’na bir iyi bir de kötü haber. İyi haber, en yaygın ve gözde retorikle “böyle şeyler dünyanın her yerinde oluyor”. İşte Alman rock grubu Rammstein’ın 2023’e girerken yılbaşı gecesi Münih’te vereceği alev-fişek dozunda nirvana konser iptal edildi.

        Kötü haber, Rammstein konserini iptal eden resmi makamlar değil, organizatörün ta kendisi.

        Biri aslen yasaklama, diğeri iptal nitelikli iki olay arasında bir ortak yön var, her ikisi de toplumu ikiye böldü ve bolca tartışma çıkardı.

        Burhaniye Kaymakamlığı güvenlik, asayiş, trafik, çevre sorunlarıyla ilgili geçmiş yıllardaki yoğun şikayet ve yakınmaları gerekçe göstererek kamu güvenliği, toplumun huzuru ve çevrenin korunması adına festivali uygun görmedi. Ardından şikayetçiler de belirdi; Diyanet, İHH ve Kızılay şubeleri dahil bazı STK ve cemiyetler ortak açıklamayla “Gençlerin özgürlüğü adı altında bütün kötülüklerin anası alkolün su gibi içildiği, fuhşu alenileştiren, esnafa da belirgin getirisi olmayan festivali istemediklerini” ilan ettiler.

        Son durum şu; organizasyon şirketinin yürütmeyi durdurma için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurusunda Kaymakamlık ek süre istemiş, cevap süresinin beş gün uzatılmasına karar verilmiş. Böylece festivalin 17-21 Ağustos tarihlerinde yapılmasına imkan kalmadı. Organizasyon 22-25 Eylül için yeni tarih verdi. Gerisi mahkeme kararına kaldı.

        REKLAM

        Eskişehir Anadolu Fest’ten Munzur, Kazdağı ve Kozlu festivallerine uzanan yasak listesine Zeytinli Rock Festivali de eklendi. Müzik meslek birlikleri, pandemi nedeniyle zaten normale dönmekle zorlanan müzik sektörünün şimdi de engellerle mücadele ettiğini belirterek yasakları eleştirdi. Bir eleştiri de yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamların yasaklarda etkili olmasına geldi.

        Zeytinli Rock Festivali’nin organizatörü ise “Emniyetin belirttiği bütün çekincelere makul çözümler ürettiğimizi düşünüyorduk. Festival alanını bu amaçla değiştirdik, endişeye mahal vermeyecek şekilde yeniden dizayn etmeye çalışırken yasak kararını basından öğrendik” diye duyuru yayınladı.

        Bu arada Burhaniye Belediyesi’nin içkisiz alternatif etkinlik düzenlenmesi için meclis toplantısı yapmayı planladığı ileri sürüldü. Yani yasağın düğüm noktası alkol tüketimi.

        KAMU GÜVENLİĞİ NEYMİŞ…

        Rammstein’ın Münih yılbaşı konseri de ilginçtir 145 bin kişilik aşırı kalabalığın yaratacağı güvenlik sorunu ve yangın tehlikesinin yanı sıra alkole takıldı. İlginç çünkü konser için seçilen alan, Oktoberfest’lerde her yıl 6-7 milyon litre bira içilen Theresienwiese (kısaca Wiesn). Şehrin göbeğinde. Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) partisinin iktidarda olduğu Bavyera’nın başkenti Münih’in göbeğinde. Yılbaşı gecesi dünyanın en görkemli (ve en provokatif) şovu olması için CSU’nun çoğunlukta bulunduğu Belediye Meclisi’nden çıkmıştı konser kararı.

        Ancak 145 bin kişinin içip içip, yeni yılın gelişini kutlamaya çalışan sıradan insanlara sataşacağı korkusu sardı şehrin bir kısmını. Rammstein’ın sahne donanımı arasında turbo alev makineleri, havai fişek ve meşalelerin yanı sıra fallik nesnelerden fışkırtılan köpük de var, ancak Münih itfaiyesinin Rammstein yangınını katiyen söndüremeyeceği kanaati hakim oldu.

        Böylece günlerdir süren tartışma başladı. Siyasette sinir uçlarına dokunan ilk olay bazı CSU’luların Rammstein bayrağıyla poz verip Facebook’ta paylaşması oldu. Sosyal medya üzerinden epey azar işittiler. Rammstein konserleri, konser olmaktan çok provokatif savaş oyunlarını andırdığından muhalefetin tüyleri diken diken oldu. Yeşiller Partisi’nden itiraz sesleri yükseldi; tamam devasa bir Rammstein gösterisi kent ekonomisine büyük katkı sağlayacaktı, ancak kentin kaldıramayacağı kadar büyük kalabalık yüzünden dehşetengiz bir risk de barındırıyordu.

        REKLAM

        Adamlar şarkıda “Ich tu dir weh” derken ortalığa saçılan alevlerle seyircinin gerçekten canını yakma ihtimali zihinlerde canlandı. 2010’da İstanbul İnönü konserinin en yakıcı sahnelerinden biri, “Benzin” parçasında solist Till Lindemann’ın pompadan püskürttüğü alevlerle sahneye fırlayan adamı ateş topuna çevirmesiydi. En son geçen Prag ve Stuttgart konserlerinde içinde klavyeci Flake Lorenz’in bulunduğu kazana top bataryasıyla alev püskürtme vakasına da tanık olundu mesela. İşin içinde karnaval komedisi unsuru da olan “Mein Teil” parçasında geçiyordu olay.

        En fazla 30-50 bin seyirci önünde cereyan eden bu ateşli olayları 145 bin kişiye uyarlamak Münih için kabus oldu. Neticede yılbaşı gecesi endüstriyel metal kitlesine dahil olmayan insanların da yeni yılı farklı kültürel ortamlarda kutlama hakkı vardı.

        Fakat tartışma bununla kalmadı; organizasyonu bir Avusturya şirketinin üstlenmesi sorun yarattı. Graz kentinden Klaus Leutgeb’in şirketi daha önce Münih’te büyük konserler düzenlemişti. Popçu Helene Fischer ile folk rock’çı Andreas Gabalier ve Robbie Williams’ın kalabalık ancak zararsız konserleri mesela. Yerel kültür çevreleri fuar alanı veya Wiesn’da tek bir açık hava etkinliği için bile izin alamazken, Avusturyalı organizatörle Rammstein’a torpil geçilmesini direkt nepotizm olarak damgaladılar. İşin içinde haksız rekabet vardı, çünkü Münihli bir organizasyon şirketi 2023’te Olympiapark’ta dört Rammstein konseri için anlaşma yapmıştı, yılbaşında 145 bin kişi grubu izlerse o konserlere kim gidecekti.

        Kentteki 110 kadar kültür kuruluşunun üyesi olduğu tepe örgüt VdMK, yıllardır güvenlik engeline takıldıklarını belirterek Rammstein konserinin iptal edilmesi talebiyle belediyeyi eleştiren açık mektup yayınladı. Belediye yetkilileri ise şehrin bu konserden büyük kazanç sağlayacağını ileri sürerek talebi geri çevirdi. Yerel organizatörler somut proje getirmemekle de suçlandı.

        Bu kadar tartışma sonunda organizasyon şirketi ani bir kararla konseri iptal etti. Belediye, emniyet ve itfaiye yetkilileriyle yapılan görüşmelerde konser için hazırlık süresini yetersiz bulduğunu açıkladı şirket. Kenti bölen baskılar nedeniyle belki de karşılıklı anlaşmaya vararak organizatör eliyle iptal yoluna gittiler. Derken Rammstein’dan da “Biz nihai anlaşmaya varmamıştık” diye açıklama geldi. Hatta açıklamaya göre kendilerine konser mekanı olarak Oktoberfest alanı Wiesn değil fuar alanı söylenmiş. Belli ki, bir katakulli döndü ama kimseye yasakçı damgası yapışmadı.

        Böylece yılbaşı gecesi başka etkinliklere katılacak olan kent sakinleri, mesela swing müzikli partide dans edecek olanlar metal gürültüsüne maruz kalmaktan kurtuldu.

        Volüm meselesi önemli. Rammstein’ın müziğini, Zeit albümündeki Deutschland parçası ağırlıklı olarak aşırı gürültülü mahallemizde istenmeyen sesleri bastırmak için dinliyorum şahsen.

        Diğer Yazılar