Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yıl sonu geldi, yeni yıla dair korkutucu Nostradamus goygoyu yine başladı. Yerli – yabancı medya aynı başlıklarla çalkalanıyor: Nostradamus’un 2023 kehanetlerinden dünya için karanlık tablo çıktı, öngörüleri nefes kesti – kitlesel açlık yüzünden insanlar birbirini yiyecek, yamyamlık yayılacak… Şoke eden kehanet, üçüncü dünya savaşı için tarih vermiş…

        Adamın neredeyse 500 yıllık dörtlüklerinde pembe kehanet yok ki, 2023 falından hayra yorulacak havadis çıksın. Kilise korkusundan dört dilde – Yunanca, İtalyanca, Latince ve Provans lehçesinde – ortaya karışık yazdığı, hem de metafor ve anagramlarla iyice örttüğü kehanetlerinin çoğu karanlık; deprem, savaş, sel baskını, istila, kıtlık, toplu kıyım ve salgın gibi felâketlerle yüklü. Nitekim bu dikkati ve şifreli dil oyunları sayesinde doktrine aykırı sapkınlık suçlamasıyla kilisenin şerrine uğramaktan da kurtulmuştu.

        Aslen astroloji ve eczacılığa da meraklı Fransız bir hekim olarak Nostradamus’un geleceği ne kadar bildiği 3797’de belli olacak; çünkü kıyametin o tarihte geleceğini söylüyor!

        1555’te yayınladığı Kehanetler (Les Prophéties) kitabındaki dörtlükler farklı anlamlara çekilebilecek metaforlar, somut zaman ve isim içermeyen belirsiz ifadelerle kaleme alındığı için çok geniş bir yorum alanı bırakıyor. İyimser ruh hallerine katiyen uygun olmayıp, yıllardır sansasyon zevkine hitap ediyor.

        REKLAM

        Bir rivayete göre Nostradamus, insanoğlunun bu merakını keşfettiği için de kasten kripto yazarmış. “İnsanlar esrarlı gördükleri şeylerle ilgilenmeye daha hevesli oldukları için böyle belirsiz ve kafa karıştırıcı yazdığını” söylemiş.

        2023’ün payına düşen başlıca panik nedeni üçüncü dünya savaşıymış, yedi ay sürecek büyük savaşta milyonlarca insan ölecek, birçok ülke yeryüzünden silinecek ve geride kalanlar için yepyeni bir hayat başlayacakmış. Kehanete göre hayatta kalanlar yer altından çıkacağı için, nükleer savaşa yoranlar da var. Sığınağı olanlar kurtuluyor, o hesap.

        Ayrıca 2023’te saray gibi büyük gösterişli bir yapıya gökten ateş düşecekmiş ki, İngiliz bulvar medyasının uzmanlığı kendinden menkul bazı Nostradamus otoritelerine göre bu kehanet, savaş sonrası uygarlığın küllerinden yeni bir dünya düzeni doğacağı anlamına geliyormuş. Aynı kulvardaki bir kısım medyaya göre bu göksel ateş olayı bir kral ya da devlet başkanı için felâket haberi olabilirmiş.

        İşin matrak tarafı, şöyle iki yıllık gazete haberlerine bakarsanız Nostradamus’un 2022 kehanetlerinden bazıları 2023’te olacaklar ile birebir aynı. Sadece küresel konjonktürde meydana gelen somut yeni gelişmelerden hareketle yorumlar çeşitlendiriliyor. Mesela 2022 için de “büyük kıtlık ve açlık” kehaneti döşenilmiş, “Buğdayın fiyatı öyle yükselecek ki, insanlar çaresizlikten birbirini yemeye başlayacak” dizesi pandemi sonrasının ekonomik krizine bağlanmış; çünkü o tarihte henüz Ukrayna bağlantılı buğday darboğazı yok. Şimdi ise Ukrayna savaşı yüzünden ortaya çıkan gıda krizi ve enflasyona endekslenip, insanların birbirini yemeye başlayacağı duyuruluyor.

        2022 Kehanetlerinde gökten düşen ateş, dünyaya asteroid çarpacak diye yorumlanmış mesela. Bitmedi, 2021’de de var aynı ateş. Bu sefer, güneşte şiddetli enerji patlamalarıyla gelecek solar fırtına şeklinde.

        REKLAM

        2022 Kehanetlerine göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da kazada ölecek ve ülkede rejim değişecekti ama bilindiği kadarıyla hiçbiri olmadı. Kehanetlerden yola çıkarak tek ölüm tahmini tuttu, o da Kraliçe 2’nci Elizabeth’inki; 96 yaşında hayata veda etmesi pek sürpriz olmadı. Ancak 2022’de ölecek devlet başkanının 80’lik Biden olabileceğini ileri sürenler de yok değildi.

        İngiliz tabloidleri olayları herkesten önce birbirine bağlamakta çok ustadır. Örneğin Daily Star, kehanetlere dayanarak 2023’te büyük savaş çıkacağı haberini ta geçen mart ayında yapmış. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden tam bir ay sonra – oyalanıp yıl sonunu beklememiş, “Ünlü kahin Nostradamus’un tahmini doğruysa, gelecek yılki korkunç büyük savaş Ukrayna krizi yüzünden patlayabilir” diye yazmış. Şimdi ise yamyamlık bahsi ve “Mars misyonu Elon Musk’ın elinde patlayacak” yorumunu da katarak 2023 kehanetlerini güncellediler. Nostradamus “Mars’ın ışığı sönecek” demiş, o bakımdan. Musk’ın Mars sözü zaten 2029’aydı.

        KENDİ ÖLÜMÜNDEN ÖTE, KRALIN ÖLÜMÜNÜ GÖRDÜ

        Malum, Hitler’in yükselişiyle JFK suikastını, Ay yolculuğunu ve 11 Eylül terör saldırılarını bildiği de yıllardır kalıp cümle olarak söylenegelir. 2023 kehanetlerine dair haberlerde aynı cümle eksik değil. Bazı haberlerde Nostradamus’un kendi ölümünü bile bildiği de var.

        Efsaneye göre Nostradamus 62’sine geldiğinde, 1 Temmuz 1566 gecesi yatarken yardımcılarına “Gün doğumunda beni hayatta bulamayacaksınız” der, ertesi sabah yatağında ölü bulunur. Vasiyeti yerine getirilir ve kilisenin duvarına dikey olarak defnedilir. Hayattayken kahin olarak nam saldığı için, aslında ölmediği ve kilise duvarından geleceğe dair yazmaya devam ettiği efsanesi yürür gider.

        Gut, arterit ve tedavi olmayınca kalp yetmezliğine yol açan aşırı ödemden mustarip Nostradamus’un bilge bir hekim olarak kendi ölümünü tahmin etmesi pek şaşırtıcı değil. Fransa Kralı 2’nci Henri’nin nasıl öleceğini bilmiş, esas şaşırtıcı olan o…

        REKLAM

        Asıl adı Michel de Notredame olan Nostradamus, 1503’te Saint-de-Remy-de-Provence’da dünyaya gelir. Aslen Yahudi olan aile engizisyondan yakayı sıyırmak için Katolik inancına geçip Notredame soyadını almıştır. Anne tarafından büyükbabasından Latince ve Yunancanın yanı sıra İbranice ve geleneksel Yahudi ritüelleriyle astroloji öğrenen Nostradamus tıp tahsili görüp Avrupa’yı dolaşmaya başladıktan sonra çağın birçok diğer alimi gibi adını Latinceleştirir. Bu gezginlik günlerinde kuşburnu iksiriyle veba tedavisine giriştiği için şifacı olarak ünlenir. İleride veba tedavisi için tıbbi yemek kitabı da yazar. Memleketine dönüşünde artık veba doktoru diye anılmaktadır.

        Nostradamus, “Bulaşma tehlikesi öyle korkunç ki, vebalıya beş adım yaklaşmak bile hastalığı kapmaya yeter” der. Kendisine asla bulaşmaz, ancak karısıyla iki çocuğu vebadan ölür. Daha sonra Anne Ponsarde adlı zengin bir dulla evlenir, altı çocukları olur. 1547’de Salon-de-Provence’a yerleştikten sonra hekimliği bir yana bırakıp doğaüstü ve gizemli âleme çekilir, çalışma odasına kapanarak su ve ot dolu kase önünde saatlerce meditasyon yapar, transa geçerek görü yeteneğini böylece kazandığı söylenir. Bu arada almanak yazımına girişir; yıllıkta güncel vakalarla tarihe not düşerken, astroloji merakıyla gelecekten haberler vermeye de başlar; din fanatizminin yol açacağı savaşlarda paralı askerlerin elinden ölümün geleceği gibi mesela.

        Nostradamus 1555’te “Les Prophéties”i yayınladıktan sonda Rönesans’ın en tanınmış şahsiyetlerinden biri haline gelir. Tabii Şeytan’a uşaklık ettiğini, düzenbaz veya deli olduğunu söyleyenler de vardır ama Avrupa elitleri nezdinde çok sükselidir. En büyük hayranlarından biri de Kral 2’nci Henri’nin karısı Fransa Kraliçesi Catherine de Medici’dir. Almanakta ailesini bekleyen tehlikelere dair kehaneti okuyunca Nostradamus’u Paris’e çağırır, çocuklarının yıldız haritasını çıkarttırır, sonra saray danışmanı ve doktoru olarak görevlendirir. Nostradamus bu görevi yürütürken, on cilt olarak planladığı “Centuries”in ilk nüshasında Kral 2’nci Henri ile ilgili bir kehanette bulunur: “Genç aslan, dövüş meydanında yaşlı olanı yenecek, gözü oyulan yaşlı aslan korkunç bir ölümle can verecektir.”

        Nostradamus kralı turnuvalara katılmaması için uyarır. Aradan üç yıl geçer, bir turnuva dövüşünde genç rakibin mızrağı Kral Henri’nin gözüne saplanır, on gün boyunca can çekişen kral enfeksiyondan ölür.

        Nostradamus’un şöhreti o gün bugündür sürer gider. Kehanetlerine şüpheyle yaklaşanlar bile tarihi önemini yadsımaz. Siyaset bilimci, gazeteci ve yazar Bernd Harder, eleştirel bir dille kaleme aldığı biyografide Nostradamus’u “hümanist ruhlu ozan” ve “Rönesans bilgesi” diye tanımlar; belki de Nostradamus 16’ncı yüzyılın sosyal ve siyasal iklimini gelecek vizyonuyla tarifleyen, kendi çağının bilim kurgu yazarıdır.

        Diğer Yazılar