Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Altılı Masa, cumhurbaşkanı adayı konusunda son düzlüğe girdi. Artık bu aşamadan sonra, “Ortak aday çıkaramıyoruz” gibi bir yaklaşım sergilerlerse, seçmende büyük hayal kırıklığına yol açacakları gibi baştan mağlubiyeti de kabul etmiş olurlar.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugüne kadarki ikili görüşmelerde cumhurbaşkanı adaylığı konusunda iki kriter ortaya koydu ve bu kriterler, masanın liderlerince kabul gördü.

        Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayı verdiği sözleri tutacak” diyor. Seçilmesi durumunda bu olağanüstü yetkilerle adayın başı dönmeyecek. Nefsini terbiye etmiş biri olacak. Bu muazzam yetkiler onu yozlaştırmayacak. Mümkün olan en kısa sürede güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek.

        İkinci kriter adayın öngörülebilir olması…

        Yani masada belirlenen temel ilkelere ve yol haritasına bağlı kalacak. Bu yol haritasında ne var derseniz? Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı geçiş sürecinde yürütmeyi özetle şöyle kurgulayacak:

        - Kararlarında ve uygulamalarında; istişare, uzlaşı, iyi yönetişim ve etkinlik ilkelerini ve daha önce uzlaşılmış referans metinleri esas alacak.

        - En kısa sürede parlamenter sisteme geçişle ilgili anayasa değişikliklerinin gerçekleşmesi için çalışacak. Bunun için gerekli Meclis çoğunluğu da dikkate alınmalı...

        REKLAM

        - Geçiş sürecinde ittifak partilerinin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacak.

        - Her partiye güçlü birer bakanlık verildikten sonra diğer bakanlıkların dağılımını partilerin aldığı oy oranına göre yapacak.

        - Bakanların atanması ve görevden alınmasını, ilgili siyasi partinin genel başkanı ile uzlaşı içinde gerçekleştirecek.

        - Çıkaracağı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yetki devri ve paylaşımını yapacak.

        - TBMM seçimlerinin ve kendi seçimlerinin yenilenmesine karar verme, OHAL ilan etme, milli güvenlik politikalarını belirleme ve tedbirler alma, Cumhurbaşkanlığı kararları ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin çıkarılması, birden çok bakanlığın görev alanına giren genel nitelikteki düzenleyici işlemleri yapma, Genelkurmay Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Merkez Bankası Başkanı, Strateji ve Planlama Teşkilatı Başkanı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcı vekili, Danıştay üyelikleri ve HSK'ya yapılacak atamaları eşgüdümle gerçekleştirecek.

        - Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin eşgüdüm içinde gerçekleşmesi sürecini koordine etmek üzere altı siyasi partinin eşit şekilde temsil edildiği Yasama Eşgüdüm Kurulu’nu oluşturacak.

        - Parlamenter sisteme geçiş sürecinden sonra partisinden istifa edecek. Geçiş sürecinde partisiyle bağı kesilmeyecek.

        - Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildikten sonra gerekli anayasa değişiklikleri yapılarak, yeni bir seçime gerek duyulmadan tarafsız Cumhurbaşkanı olarak görevini tamamlayacak. Bununla ilgili anayasaya geçici madde konulacak.

        KILIÇDAROĞLU RÜŞTÜNÜ İSPATLADI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İsmim üzerinde mutabakat olursa elbette bu görevi yapmak onurlu bir şey. Neden ismimi ileri sürüyorsunuz? diye itirazım olmaz" dedi. Bu, adaylığı için güçlü bir sinyal olarak yorumlandı.

        REKLAM

        Her ne kadar partisinden çatlak sesler ve masanın insicamını bozan çıkışlar gelse de Kılıçdaroğlu, bugüne kadar liderlerle iletişiminde; net, açık ve doğru tutumuyla dikkat çekti.

        Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlerde gösterdiği merkeze yakın adayların, İYİ Parti ve HDP desteğiyle seçilmesini sağladı. Hatalı tutumlara rağmen; Merkez Bankası, TÜİK ve yargı makamları önünde eylemleri vatandaşın dikkatini çekti. Adalet yürüyüşünü yaptı. Bir önceki seçimde İYİ Parti'ye 20 milletvekili vererek grup kurmasını ve Meclis'e girmesini sağladı.

        Helalleşme çıkışı, başörtüsü teklifi, “CHP’nin de geçmişte hataları oldu” söylemi muhafazakar kesimde en azından Kılıçdaroğlu’nun samimiyet testini geçmesinin yolunu açtı. Masanın kurulmasına ve küçük-büyük parti demeden ortak akılla ve sinerjiyle masanın işlevselliğine önemli katkıları oldu.

        Şimdi kritik bir eşikten geçiliyor…

        Bir önceki seçimde Akşener ve Demirtaş’ın adaylığı muhalif oyları bölmüş, Erdoğan’ın birinci turda seçilmesine yol açmıştı. Altılı Masa, bu yenilgiyi hatırlayarak ve ders çıkararak ortak aday çıkarmayı başarabilecek mi? Bunu iki-üç hafta içinde görmüş olacağız. Ben, her şeye rağmen Altılı Masa’nın ortak bir aday çıkarabileceğini düşünüyorum…

        Kılıçdaroğlu’nun adaylığına İYİ Parti’nin rezervi sürüyor. Masa dışından özellikle belediye başkanlarından ortaya atılan isimler hem masanın insicamını bozuyor, hem de bu isimleri yıpratıyor…

        Buna rağmen Masa’nın Temel Karamollaoğlu gibi akil isimlerinin devreye girmesiyle bu sorun da aşılacak gibi duruyor. Denkleme Kürt seçmenin oyları girdiğine göre ve bu oylar herkes için bu seçimin temel belirleyen parametresi olduğuna göre Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığı masadan çıkacaktır.

        Bu aşamadan sonra başka bir formül görünmüyor…

        Bağımsız adaylar için 100 bin imza engeli

        Bağımsız adaylar için 100 bin imza engeli
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi parti grupları, en son yapılan milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.

        TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterebiliyorlar.

        Bunun dışında bağımsız aday olabilmek için 6 gün içinde 100 bin seçmenin imzasını toplamak gerekiyor.

        Bu imza toplama işi öyle kolay değil. Ciddi anlamda örgütlü bir seçmen tabanınızın olması gerekiyor. 100 bin kişiyi ilçe seçim kurullarına götürüp dilekçe vermelerini sağlamak oldukça zor bir iş. Aday olmak isteyenleri şimdiden uyarmış olayım.

        2018 seçiminde Meral Akşener, 255 bin imza toplamış, Temel Karamollaoğlu 167 bin bin imzaya ulaşmıştı. Doğu Perinçek 88 bin imzada kalmış ve son gün verilen siyasi destekle 118 bin imzaya ulaşabilmişti. Diğer aday Vecdet Öz ise ancak 3 bin imza toplayabilmiş ve aday olamamıştı.

        Bağımsız adaylar arasında; ilk olarak Eski MHP Milletvekili Sinan Oğan’ın adaylık açıklaması var. Oğan, “Eğer Türk milliyetçilerine hitap eden bir aday çıkmazsa aday olacağım” deyip, sosyal medya hesabına “Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı” ibaresini eklemişti.

        Adaylığıyla ilgili soruya cevap veren Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise bu yöndeki iradesini, “HDP'nin adayını açıklayacak olmasıyla seçimlerin ikinci tura kalma ihtimali arttı. Bizim de ikinci tura kalma ihtimalimizin olduğunu düşünüyoruz. Adaylık konusunda bir hazırlığımız var. Arkadaşlarımız 300 bin imzayla cumhurbaşkanlığı adaylığımızı ilan etmek için çalışma başlattı. Şimdiden teşkilatlarımızı harekete geçirdik” sözleriyle ortaya koymuştu.

        Bağımsız adaylığını açıklayan diğer bir isim ise iş insanı Yakup Türkal…

        Türkal, “100 bin imza toplamayla ilgili sıkıntım yok. Toprağımıza, insanımıza, projelerime ve ülkemin bağımsızlık ruhuna güveniyorum. Milletimizin bütünleştirici bir yaklaşıma ihtiyacı var. Ekonomik uçurumun, gelir dağılımı adaletsizliğinin azaldığı bir sistem kurmayı amaçlıyorum. Atatürk’ü örnek alıyorum. Hedefim ikinci tura kalmak” diyor.

        YSK, seçim takvimini açıkladıktan sonra adaylık başvuruları başlıyor. Cumhurbaşkanı adayı; nüfus cüzdanı örneği, onaylı diploma örneği, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının 10 katını Maliye veznesine emaneten yatırdığını gösterir makbuzla YSK ilçe kuruluna başvuracak. Aday, adli sicil ve arşiv kaydı, 6 adet 4x6 boyutlarında arka fonu beyaz vesikalık renkli fotoğraf ve oy pusulasında yer almak üzere fotoğrafın yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halini başvuru dilekçesine ekleyecek.

        Cumhurbaşkanı adayı göstermek isteyen seçmen, YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek. Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kurullarına bizzat başvuracak.

        Geçmiş seçimdeki tecrübelerimiz bize gösterdi ki kısa sürede 100 bin imza toplamak gerçekten zor bir iş...

        Diğer Yazılar