Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimleri yenileme kararı aldı; karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 14 Mayıs’ta Türkiye seçime gidiyor. Bu sistem değişmezse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son seçimi olacak.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem felaketi nedeniyle AK Parti’nin propaganda sürecinde seçim şarkıları çalınmayacağını açıkladı. Diğer partilerin de benzer tutum sergilemeleri bekleniyor.

        Propaganda süreci Olağanüstü Hal (OHAL) şartlarında gerçekleştirilecek. Deprem nedeniyle ilan edilen OHAL’in süresi 10 Mayıs’ta doluyor. Üç aylık süre dolacağı için seçimleri OHAL’den çıkmış olarak gerçekleştireceğiz.

        YSK, kamu çalışanları için istifa sürecini başlatırken, aday olmak isteyenlerin 16 Mart’a kadar görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.

        Bu seçimde ne propaganda ne de vaatler yarışacak! Deprem nedeniyle iktidar partisi başta olmak üzere bütün partiler bu yöndeki projelerini, politikalarını sıralayacak; eleştirilerini dile getirecek.

        Ülkeyi önce ağır ekonomik koşullar sonrasında deprem vurmuşken, seçmenin de vaatlere ve projelere bakmayacağını düşünüyorum.

        Seçimden sonra vatandaşın, istikrarlı, güçlü, anlayışlı, geniş mutabakatlı, dış dünya ile entegre olan ve ülkeye sıcak para girişi sağlayacak bir yönetime ihtiyaç duyduğu net olarak görülüyor.

        Hükümetin ülkeyi bu darboğazdan çıkarması pek de kolay olmayacak. Bu nedenle süreci en iyi yürüten, en iyi koordine eden ve en iyi seçim stratejisini hayata geçiren aday kazanacak.

        Bu koşullarda seçmen, cebini, mutfağını, hayatını etkileyecek konulara odaklanmış durumda. Seçmen, kazanımlarını yitirmek istemediği gibi var olan sorunlarının da büyümeden çözülmesini istiyor.

        Belki de kimin ne söylediğinden çok kimin neyi nasıl anlattığı ve nasıl ikna ettiği bir sürecin yönetimi olacak. Yüksek seviyede kutuplaşmış bir ortamda; üstüne deprem felaketi, iki kutuplu ittifak ve bunların ortak adayları sert geçecek bir kampanya sürecine işaret ediyor.

        Hem deprem sonrası hava hem de 23 Mart’ta başlayacak Ramazan ayı, klasik kampanya süreçleri ve mitinglerden ziyade canlı yayınlar, salon toplantıları ve sosyal medya iletişimi ve yönetimini zorunlu kılıyor. Sosyal medyayı iyi yöneten, gençleri burada yakalayan ve gençlerin kalbini kazanan aday, ipi göğüsleme noktasında avantajlı olacak.

        Sosyal medya propaganda ve mekânsal engeller açısından geniş imkânlar sunarken, geniş kitleleri etkileme gücü de sağlıyor. Sonuç alıcı, vurucu kampanyalar kitleler üzerinde etkili oluyor.

        YSK ÇALIŞMAYA BAŞLAMIŞTI

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kurduğu komisyonlarla hem deprem bölgesinde hem de Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmaya başlamıştı. Deprem bölgesinden göç etmiş olan vatandaşlar, adres kayıt sistemi üzerinden geçici adreslerini bildirerek bulundukları yerlerde oylarını kullanabilecekler. İsteyen, seçim bölgesinde de oyunu kullanabilecek. Parmak boyası uygulamasına yasal değişiklik gerektirdiği için gidilmeyecek.

        YSK’nın 11 üyesinin tamamı yeni değişti; bugüne kadar hiçbir seçim tecrübesi yaşamadılar. Bu nedenle kurum içinde seçim hukukunu bilen, seçim tecrübesi olan uzmanların desteği önemli. Bu zor seçimde önemli görev üstlenecekler. Seçimlerin hata marjı çok düşük. Yapılan yanlışların ya da hatalı kararların etkisi 10 yıl sürüyor.

        Yeni Seçim Kanunu, 6 Nisan’dan itibaren yürürlükte olacağı için bu seçimde il-ilçe seçim kurulu başkanları, seçim çevresindeki en kıdemli hâkim olmayacak. Kurul başkanları, kıdemli hakimler arasından kurayla belirlenecek. Bu düzenlemenin de çeşitli sorunlara yol açabileceği öngörülüyor.

        YSK başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar, deprem bölgesindeki illerde seçimlerin düzen içerisinde ve sağlıklı yapılabilmesi için bazı önlemler alacak… Dikkat çekmek istediğim hususlar şunlar:

        - Muhtarlık bölgesi askı listeleri iki hafta askıda kalacak. Askı süreci seçim takviminin başında olacak. Bu konu, afetzede vatandaşlarımızın seçme hakkı açısından hayati derecede önemli.

        - 7393 sayılı kanun ile geçmiş seçimlerde seçmenin mağduriyetine yol açan, “seçmen dondurma ya da “havuza düşme” durumu ortadan kaldırılmıştı. Farklı illerde olan depremzedeler için böyle bir durum yaşanırsa, son ikamet yeri esas alınacak.

        - YSK deprem bölgesi illeri için bir üyenin başkanlığında ve YSK’daki siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla özel bir komisyon kurdu.

        - Bir YSK üyesi başkanlığında kurulan ikinci komisyon, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışma yürütecek.

        - Deprem bölgesinden başka illere geçici olarak gidenlerin bulundukları illerde bu seçime özgü oy kullanmasını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılıyor. Bürokratik işlemler sadeleştirildi, belge isteme yerine beyan esası alınacak.

        - Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgelerini depremde kaybedenler için yeni kimlik çıkarmada kolaylık sağlanacak.

        - Askı listeleri internet ortamında da ilan edilecek. Depremzedelerin bu listeleri kontrol etmesi ve yeni adresleri için beyanda bulunmaları gerekiyor.

        - Seçmen bilgi kâğıtlarının deprem bölgesindeki her seçmene zamanında ulaştırılması için ayrı bir çalışma yürütülüyor.

        - Çadır kent-konteyner kent ve geçici barınma alanları da yeni adres ve sandık bölgesi kabul edilerek buralarda gerekli alt yapı kurulacak ve oy kullanma merkezleri oluşturulacak.

        - Tayin isteyen kamu görevlileri nedeniyle sandık kurullarının oluşumunda aksaklık yaşanmaması için deprem bölgesinde yasa gereği seçim günü görev alamayacaklar hariç sandık kurulu başkanı ve memur üyesi başta olmak üzere seçim iş ve işlemlerinde görevlendirilecek tüm görevlilerin yeter sayısı için mülki idareyle koordineli çalışma yapılacak. Gerekirse komşu ilçelerden takviye alınacak.

        - İl ve ilçe seçim kurullarının seçim iş ve işlemlerini sağlıklı yürütebilmesi için seçim döneminde en az iki-üç ay belli kamu kurumlarının binaları tahsis ediliyor. Deprem bölgesindeki sağlam kamu binaları tespit edildi. Buraların eksiklikleri tamamlanacak ve seçim kurullarına tahsis edilecek.

        - Oy sandıkları, paravanlar, sandık ve seçim materyalleri zarar görmüş, tahrip olmuş illerdeki eksiklikler hızlıca giderilecek.

        - Seçim günü sorun yaşamamak adına internet altyapısı başta olmak üzere depremden etkilenmiş illerde, bütün iletişim araçlarına takviye yapılacak.

        - Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalma ihtimali düşünülerek deprem bölgesine özel planlama yapılacak.

        Diğer Yazılar