Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Seçime 54 gün kala, siyasette ittifaklar ve yeni işbirlikleri açısından baş döndüren bir trafik yaşanıyor. Ankara’da farklı partilerden görüştüğüm tüm isimler, ittifakların görüşme trafiğinde yeni sürprizler ve gelişmeler yaşanacağında ittifak ediyor.

        Bu kapsamda CHP ile HDP önemli bir görüşme yaptı ve sürece çok da farklı yaklaşmadıkları ortaya çıktı. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’la görüştü. Yanlarında kurmay ekipleri de vardı.

        Görüşmenin kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde Meclis’te yapılması önemliydi. Toplantı sonrası verilen mesajlar da buna uygundu. Asla bir pazarlık, al-ver süreci ya da gizli/örtülü anlaşma olarak yorumlanabilecek bir süreç yürütülmedi.

        Kılıçdaroğlu bu görüşmenin ardından kurmaylarıyla Meclis’te kısa bir toplantı yaptıktan sonra makamından ayrıldı. Meclis’ten ayrılırken, kısa süreli sohbet ettiğim Kılıçdaroğlu, sürecin olumlu seyrettiğini ve devam edileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, özellikle HDP ile görüşmeden sonra yaptığı açıklamaya göndermede bulundu.

        Kılıçdaroğlu, Pervin Buldan ile birlikte yaptığı konuşmada, “Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir. Meclis'in varlığı zaten sorunları çözmesinden kaynaklanmaktadır. Var olan sorunların tamamını çözeceğiz. Hiçbir sorun çözümsüz değildir” ifadelerini kullandı.

        Pervin Buldan ise "Sayın Başkanı burada ağırlamamızın nedeni Kürt sorununun çözümünün Parlamento olması nedeniyleydi" dedi. Mithat Sancar da birkaç gün içerisinde açıklama yapacaklarını söyledi.

        KURULLARDA DEĞERLENDİRECEKLER

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, görüşme sonrasında yaptığı değerlendirmede, Altılı Masa'nın anayasa değişikliği ortak mutabakat metnini HDP ile paylaştıklarını hatırlatırken şunları söyledi:

        “Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk ve sosyal devletin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Kayyum atamasını asla doğru bulmadığımızı söyledik. Seçimle gelen seçimle gider. Siz halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir. Siyaset artık bir kavga alanı olmamalı. Kucaklaşmak varken hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Biz birlikten, beraberlikten yanayız. 21’inci yüzyılda parti kapatmak doğru değildir. Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir.”

        Edindiğim bilgilere göre, görüşmenin genel havası olumlu geçmiş ve dışarı yansıyan bilgiler aynı şekliyle kapalı toplantıda da konuşulmuş. HDP’nin, CHP’den yargı bağımsızlığı ve sorunların çözüm adresinin parlamento olması dışında herhangi bir talebi olmamış. Yani aslında CHP’nin de gündeme getirdiği maddeler dışında herhangi yeni bir unsur yok…

        Yargı bağımsızlığı, parti kapatmanın bir baskı aracı ya da sopa olarak kullanılmaması, meselelerin çözüm adresinin parlamento olması…

        CHP ile HDP heyetleri arasında yapılan görüşmeler parti kurullarına götürüldükten sonra nasıl bir işbirliği yapılacağı kararlaştırılacak ve kapsamlı bir açıklama ile kamuoyuna duyurulacak. Aldığım bilgilere göre; HDP’nin içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, CHP ya da Millet İttifakı ile parlamentoda herhangi bir işbirliğine gitmeyecek, parlamento seçiminde kendi partilerini destekleyecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyecekler. Bunun için parti tabanında da bir konsensüs var. Kürt seçmenin farklı bir yaklaşım sergilemeyeceği öngörülüyor.

        Görüştüğüm neredeyse bütün isimler, CHP ile HDP buluşmasının bir formalitenin yerine getirilmesi olarak değerlendiriyor.

        CUMHUR İTTİFAKI DA HAREKETLİ

        Daha önce Cumhur İttifakı’na katılması için davet edilen ve görüşmeler yapılan Yeniden Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan, dün beklentiler doğrultusunda Cumhur İttifakı’na katılmama kararını kamuoyuna açıkladı. Erbakan, “Son derece kapsamlı istişareler sonucunda 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekili seçimlerine ittifaka dahil olmadan girme kararı aldık" dedi. Erbakan Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu da açıkladı.

        Bir süredir AK Parti ile Yeniden Refah Partisi’nin uzlaşamadığı ve bu yönde bir karar alacakları kulislerde konuşuluyordu. AK Parti seçmene verilecek, "uzlaşı arama niyeti" açısından bu görüşmeyi gerçekleştirmiş oldu.

        AK Parti’nin yeni hamlelerle seçmenin karşısına çıkmayı planladığı ifade ediliyor. AK Parti özellikle ekonomi yönetiminde, cumhurbaşkanı yardımcılığında vatandaşa güven ve umut verecek isimler ile milletvekili listelerinde halkta karşılığı olan isimlere yer vermeyi, yeni bir kadro hareketi başlatmayı planlıyor.

        Bir süre önce adı kulislerde tekrar konuşulmaya başlayan AK Parti hükümetlerinin eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tekrar gündeme geldi. Şimşek’e AK Parti’den davet olduğu ancak kendisinin henüz karar vermediği; ailesi ve sağlığı ile ilgilenmek üzere bu teklifi kabul etmeyeceği ifade ediliyor. Mehmet Şimşek’in Gaziantep’ten milletvekili adayı gösterileceği seçimin kazanılması ile birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanabileceği ifade ediliyor.

        AK Parti bu konuda çok istekli ve hevesli olsa da Mehmet Şimşek’in henüz kararını vermediği görülüyor… Mehmet Şimşek bir süre Ankara’da olacak…

        Bu gelişmeler olurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde önemli ve kritik bir görüşme yaptı. Ülke gündemindeki konular ile seçim süreci ve ittifak meselesinin ele alındığı biliniyor.

        Seçime az zaman kala Cumhur İttifakı’nın güçlenerek artık ortaklığa doğru ilerlediği söyleyebiliriz. Bu seçimde yürürlüğe girecek yeni Seçim Kanunu’na göre, bazı illerde ortak listeyle seçime girilmesi başta olmak üzere önemli bazı teknik detaylar var. En az 20 ilde seçim işbirliği, ortak liste yapılması söz konusu, bu 40 ile kadar çıkabilir.

        Cumhur İttifakı’nın genişlemesi konusundaki çalışmalar ve girişimler de gündemdeki sıcaklığını koruyor.

        CHP’DE KURMAY KADRO

        CHP’de ise farklı bir telaş var. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle kurmay ekibine, “Milletvekili listelerinde adınızı görmezseniz şaşırmayın, üzülmeyin. İktidara geldiğimizde üstlenmeniz gereken bir çok görev, kadro var. Sizlere bu kadrolarda ihtiyacımız olacak” talimatını vermişti. Buna rağmen kurmay ekipten bazı isimler milletvekili adaylığı için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

        Her parti ya da ittifak açısından cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılması şüphesiz ki hükümet etme açısından çok önemli. Ancak parlamento dengesi de bir o kadar önemli ve kritik.

        İttifaklar açısından anayasal çoğunluğu elde etmek zor olsa da en azından salt çoğunluğa ulaşmak da ikinci hedef…

        Parlamentodaki her bir sandalye çok kıymetli. Bakanlık ya da bürokratik görevler için Meclis’teki tek bir sandalyeyi feda etmeye parti yönetimleri sıcak bakmıyor.

        Siyaset oldukça hareketlendi ve kulisler havada uçuşuyor…

        Diğer Yazılar