Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i masaya döndüren ve ittifakı yeniden canlandıran “İmamoğlu-Yavaş” formülünden sonra yeni hamlelerle bu kez oyları böldürmeme ve ittifakı parlamento seçiminden de güçlü çıkarma amacında…

        HDP ile görüşmeyi sancısız ve kazasız şekilde atlatan, cumhurbaşkanı adayı çıkarmamasını sağlayan Kılıçdaroğlu, parti tabanından ve halktan gelen talep üzerine bu kez Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile görüşme kararı aldı. Kılıçdaroğlu’nun talebi üzerine İnce ile bugün bir görüşme gerçekleşecek.

        Kılıçdaroğlu bu kararı, Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın gerekli imzayı toplayarak cumhurbaşkanı adaylıklarının kesinleşmesi üzerine aldı.

        Daha önce Doğru Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu ile de görüşen Kılıçdaroğlu, gelişmelere göre önümüzdeki günlerde Sinan Oğan’la da bir görüşme yaparsa sürpriz olmaz. Çünkü Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedefi, muhalif oyları böldürmeden, ikinci tura bırakmadan ilk turda seçimi kazanmak…

        İnce ile görüşme hamlesiyle tabanın ve vatandaşların sesine kulak vermiş olan Kılıçdaroğlu, bu şekilde Muharrem İnce’ye gidebilecek oyları geri döndürmeyi hedefliyor. Tabii uzlaşma sağlanırsa…

        REKLAM

        Son derece olumsuz koşullarda masadan kalktığında Akşener’i iki belediye başkanını cumhurbaşkanı yardımcısı atama formülüyle geri döndüren Kılıçdaroğlu, CHP’nin evladı olan Muharrem İnce’ye yönelmekle hem İnce’ye hem de seçmene bir çıkış yolu göstermiş oldu.

        Bir uzlaşı olsun ya da olmasın Kılıçdaroğlu’nun hamlesi, seçmende olumlu karşılık bulacaktır.

        Bu adımın “AK Parti Kadın ve Gençlik Kolları teşkilatlarına Muharrem İnce’ye imza desteği verin talimatı” dedikoduları arasında atılması da oldukça önemli.

        Kemal Kılıçdaroğlu da Muharrem İnce de tecrübeli siyasetçiler. İnce, kazanamayacağını bile bile bu seçime aday olarak girmez. Kılıçdaroğlu da oyların bölünebileceği ihtimalini asla göz ardı etmez.

        İnce her fırsatta CHP’nin evladı olduğunu vurguluyor. CHP’de 20 yıl boyunca; il başkanlığı, milletvekilliği, grup başkanvekili olarak görev yapan; genel başkanlık yarışına giren, cumhurbaşkanı adayı gösterilen İnce’nin iyi bir CHP’li olduğundan kimsenin kuşkusu yok.

        Yüz bin imzayı dördüncü gün toplayabilen Muharrem İnce'nin sergileyeceği tavır, kendisi açısından da karar ve kariyer tercihi olacaktır.

        Muhtemelen bu görüşmeden önce bazı hatırı sayılır partililer İnce’ye, “Zaman, hırslarımıza yenik düşme değil, oyları bölmeme, ortak mücadele ve dayanışma zamanı” hatırlatması yapmıştır.

        Tek başına cumhurbaşkanlığı seçimi yürütmenin güçlüklerini ve ihtiyaç duyulan ekonomik kaynağı düşündüğünüzde İnce’nin uzlaşmaya yakın duracağını söyleyebiliriz…

        Listelerde işbirliği şekilleniyor

        Listelerde işbirliği şekilleniyor
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret etti. Bu ziyarette seçim işbirliğinin detayları görüşüldü.

        Öbür cephede de önemli gelişmeler var. Daha önce Millet İttifakı içinde İYİ Parti’nin 10 ilde sadece CHP ile seçim işbirliği yapacağını, Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinin bazı illerde ortak logo ile seçime girebileceklerini yazmıştım. Bu kararın ardından Millet İttifakı’nda bazı kayda değer gelişmeler yaşandı. İYİ Parti ile görüşmelerde, seçim işbirliklerine diğer partilerin de dahil olması konusunda ilerleme yaşandı. Detaylı çalışma yapılıyor.

        Bazı illerde İYİ Parti ile diğer ittifak partileri ortak listeler oluşturabilecekler ancak genel bir işbirliği olmayacak. Başlangıçta İYİ Parti buna şiddetle karşı çıkıyordu ancak masanın dağılıp tekrar kurulduğu 6 Mart toplantısının ardından Millet İttifakı’nda çok şey değişti. İYİ Parti’nin eskisi kadar gardı yüksek değil…

        Geniş katılımlı ve alternatifli seçim işbirliğinin, parlamento çoğunluğunun kazanılması konusunda Millet İttifakı partilerinin elini bir hayli güçlendireceği hesaplanıyor.

        Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da dün bir görüşme gerçekleştirdi. İttifakta bulunan DEVA, Gelecek, Saadet partileri ortak logo olmasa da birçok ilde işbirliği yapacak.

        En başında Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı, “41 ilde bağımsız aday, 40 ilde ortak liste” formülü hayata geçirilemese de Millet İttifakı, mümkün olan en geniş mutabakatla, en fazla milletvekili getirecek milletvekili listeleri üzerinde sıkı bir çalışma yürütüyor. Zor olsa da ittifak partilerinin bir diğer hedefi de parlamentoda grup kuracak sayıya ulaşmak…

        Diğer Yazılar