Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Benim gibi sen de, “Ben eski kafalıyım, teknolojiden anlamam” diyorsan teslim ol. Artık teknolojiden kaçış yok. Özellikle 2023 ve sonrası teknoloji her yanımızı saracak.

        O yüzden de teknolojinin nimetlerinden yararlan ve zevk al derim.

        İki yıl aradan sonra özlemle, koşarak geldiğim Berlin IFA’da bir kez daha buna şahit oldum.

        Tüketici elektroniği Fuarı IFA yine beni şaşırttı ve teknolojiye teslim olmam konusunda bir kez daha bana ispatlı, şahitli, ürünleriyle gösterdi. Ve “Teknolojisiz bir hayat bundan sonra imkansız” dedirtti.

        Pek tabi IFA’ya “Yerli malı yurdun malı” ilkesiyle yıllardır 155’in üstünde ülkeye teknoloji taşıyan ülkemizi en iyi şekilde temsil eden ve yüzlerce insana istihdam sağlayan Vestel için geldim.

        Bu yıl 60’ıncısı düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’da Vestel’in 30’uncu senesi. Bu büyük sektörün de olmazsa olmazı. Büyük başarı gerçekten.

        Ve her sene stantlarını daha da görkemli hale getiriyor Vestel’in muhteşem ekibi.

        CEO’su Turan Erdoğan’ın davetlisi olarak katıldığım IFA’ya giderken de, şöyle sayıklıyordum; tamam teknoloji güzel ve olmazsa olmaz. Hava durumundan, gideceğin yolun trafik durumuna, haberlerden sevdiğin müziğe ne istiyorsan akıllı telefonun vasıtasıyla akıllı aynana yükleyip makyajını yaparken tıraşını olurken, aynı anda aynandan hayatı izlemeyi bile gördük...

        REKLAM

        Evimizi uzaktan kumanda ettik. "Eeeeee teknolojinin sınırı yok diyorlar ama elbet vardır. Daha nasıl şaşırabiliriz? Daha ne farklı buzdolabı, ne televizyon olabilir? Eeeee” diye diye yine şaşırttılar.

        Hayatı kolaylaştıran, erişilebilir ve akıllı ürünleriyle toplumsal ve çevresel fayda yaratan bir teknoloji şirketi olduklarını bir kez daha gösterdiler.

        Bu kez yumurta pişiren, kefir, yoğurt yapan buzdolabından, yerli bataryalı dikey şarjlı elektrik süpürgesine, elektrik olmadan dört saat kullanım sağlayabildiği televizyona kadar yok yoktu gerçekten. Saymakla bitmez.

        Fuarda bize ev sahipliği yapan Turan Erdoğan, “Tüketicilerin ihtiyaç ve talepleri artık dünyamızın sürdürülebilir geleceği doğrultusunda bir değişim gösteriyor. Vestel olarak çevresel ve sosyal fayda yaratarak, geleceğin ihtiyaçlarını karşılayan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üretmek, ana strateji alanlarımızı oluşturuyor. Geleceğin ‘akıllı’ dünyasına yön veren en değerli markalardan biriyiz. Ülkemizi sürdürülebilir teknoloji alanında başarıyla temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. IFA 2022‘de tüketici elektroniği, beyaz eşyalar, akıllı ürünler, elektrikli araç şarj cihazları, profesyonel ekranlar, otomotiv ve batarya çözümlerinden oluşan yeni ürün yelpazemizin gördüğü ilginin de ayrıca memnuniyetini yaşıyoruz” diyerek keyifli bir fuar süresi geçirdiğini anlattı.

        Teknoloji devleri ilk kez bir araya geldi

        Teknoloji devleri ilk kez bir araya geldi
        0:00 / 0:00

        Vestel, Samsung, LC gibi 9 büyük ünlü firmailk kez bir araya geldi ve kendi iletişim dilini yaratmak için çalışmalara başladı. Bu bir ilk elbet.

        Geçtimiz Cuma günü bu şirketlerin CEO’larına özel demolar yapıldı.

        İlk defa böyle bir birleşim ile sektörde ilk defa yan yana duruldu ve ortak bir dil oluşturuldu.

        Yani bu şu demek; Evlerimizde farklı farklı markaların ürünlerini kullanıyoruz. İşte tek bir aplikasyon ile bu farklı ürünlerin cihazları artık çalıştırılabilecek. Aslında tek bir aplikasyon ile sınırlamak da yanlış olur. Çünkü Samsung ile Vestel’i, Vestel ile Arçelik’i gibi dokuz ürün birbirini destekleyecek ve çalıştırılabilecek.

        Dokuz aydır üzerinde çalışılan bu teknoloji dünyasına heyecan veren aplikasyon 2023’ün ilk çeyreğinde de çalışmaya başlayacakmış. Yani bu tek aplikasyon tüm markaların aplikasyonlarını destekleyecek.

        IFA’da CEO’lara demosu ilk kez görücüye çıkan ve çok büyük heyecanlı yaratan bu organizasyon ile devler teknolojinin sınırlarını zorlamaya el atıyor.

        Yani diyeceğim odur ki, teknoloji dünyasına yabancı kalmamız artık imkansız. Ucundan, kıyısından içine sokuluyoruz. O yüzdendir ki, teslim olun ve tadını ve hatta keyfini çıkartın derim.

        CEO Turan Erdoğan da ilk kez katıldığı Home Connectivity Alliance(HCA) oturumu sonrasını heyecanlandığını dile getirerek “Kullanıcıların tek bir mobil uygulama üzerinden her bir HCA üyesinin akıllı ürünlerini kullanabilmesi için ortak bir iletişim altyapısı oluşturuyoruz. Gerçekten bu harika bir heyecan. Vestel olarak, akıllı şehir ve akıllı ev sistemlerimizle pazardaki dominant oyunculardan biriyiz. IoT teknolojilerimizde sürdürülebilirlik konusu da oldukça önemli. IoT çözümlerimizle evlerdeki enerji ve su tüketimini azaltmaya yardımcı olurken, akıllı cihazlarımızla kullanıcıların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Teknolojiyi üretmek kadar doğru kullanılmasını sağlamak da kritik önem taşıyor. HCA gibi platformlarla teknoloji şirketlerinin bir arada olması IoT sistemlerinin ve akıllı cihazların kullanımını artıracağına inanıyorum. Vestel olarak yapay zeka ve IoT konusundaki yetkinliklerimizle hala gelişmeye çok açık olan IoT alanında da standartların oluşması için sorumluluk almaya devam edeceğiz. Bu uzun soluklu yolculukta HCA Yönetim Kurulu’nda yer almamız bizim için itici güç olacak” dedi.

        Bu sene IFA'da

        Bu sene IFA'da
        0:00 / 0:00

        Vestel’in ekibi katılan herkesle tek tek ilgilendi. Ürünleri tek tek bıkmadan, usanmadan anlattı.

        -Z Kuşağı dediğimiz şu meşhur kuşak da çok ilgiliydi fuar ile. Özellikle çocuklar heyecanla tüm ürünleri inceledi. En çok ilgilerini televizyonlar çekti.

        -Dekor amaçlı kullanılan daktilo, çevirmeli telefon gibi geçmiş zamanda kalmış nostalji ev aletleri de Z Kuşağı'nın fazlasıyla ilgisini çekti. Daktilo ve çevirmeli telefonlara uzaydan gelmiş gibi bakın incelemelerinin görüntüsünü hiç unutmayacağım.

        -Fuar alanında misafirlerin özel oturma alanında su böreği, Türk kahvesi, lahmacun, pide gibi Türkiye’ye özgü lezzetler ikram edildi.

        -Fuar önceki gün bitti. Ancak ekip bir sonraki sene için şimdiden otel, uçak gibi detaylara çalışmaya başladı bile.

        - Fuarda 500’ye yakın Vestel çalışanı görev yaptı.

        - 3 bin metrekare stantta bine yakın ürün sergilendi.

        -Vestel 30 sene önce 100 metrekare büyüklüğündeki standa ile başladıkları IFA’da artık 3 bin metrekare stantla yabancıları büyülemeye devam ediyor.

        Bıktım, usandım aynı sayıklamalardan

        Bıktım, usandım aynı sayıklamalardan
        0:00 / 0:00

        Neden bu insanlar bu kadar huzurlu.

        -Sokaklar yine tertemiz.

        -Neden gerçekten herkes bu kadar mutlu.

        -Bak iki kadın göl kenarına oturmuş biri şarabını biri kahvesini içiyor. Sohbet ediyor. Sanki çok mu huzurlular.

        -Neden buradaki çocuklar hiç ağlamıyor.

        -Garsonlar ne kadar rahat. Bir saatte sipariş gelmedi. Ah ülkemin gözünü seveyim.

        -Kesinlikle bizde yeme-içme sektörü aşmış kardeşim. Müthiş hızlı bizim garsonlar.

        -Bir kahve, bir sandviçe bir servet ödedik farkında mısınız?

        -Türk parasına çarparsan hiçbir şey alamazsın. Hiç hesaplamadan al.

        -Türkiye’den olmayan mağazalara gidiyorum. Onun dışında hiçbir mağazaya girmiyorum.

        -Bu marka bizim memleketimizde de vardı. Çıktı bizim ülkeden.

        -“Bazı konularda aramızda 20 sene var” diyorduk. Hala bazı konularda 20 sene var.

        -Adamların kuralları var. Umurlarında bile değil.

        -Ne çok spor yapan var.

        -Ne çok Türk var. Her yer Türk kaynıyor.

        -Bisiklet yolları var kardeşim adamların binerler tabii. Bizim memleket gibi yokuşları mı var.

        -Bizim memlekette bisiklet yolu olsa arabalardan bisiklet geçemez

        Diye diye uzayıp giden yıllardır yapılan aynı sayıklamalardan bıktım, usandım. Gerçekten bıktım… Bu yaşıma geldim artık bunları sayıklamak, duymak istemiyorum. Yeter!!! Gerçekten yeter. Biz ülke olarak, memleket olarak, bazı söylediğimiz mevzularda daha iyisini, daha güzelini hak ediyoruz.

        Özellikle özgürlükler konusunda. Özellikle güven konusunda. Özellikle huzur konusunda.

        Özellikle insanların ne içtiklerine, ne giydiklerine, ne düşündüklerine bakmadan yaşamak. Huzurla yaşamak.

        “Her an bir olay mı olacak acaba?” Duygusu olmadan güzel bir gün geçirmek…

        İnanın en büyük arzum ve isteğim. Yine bir yurt dışı dönüşü “Görebilecek miyiz?” acaba demeden huzurla memlekete dönmek. En büyük istediğim.

        Ne gerek var Mali

        Ne gerek var Mali
        0:00 / 0:00

        Neden “Ün’leri geçmiş, unutulmaya yüz tutmuş, özellikle yaşlı erkekler tuhaf açıklamalar yapıyor.

        Mesela bakınız Mehmet Ali Erbil’e.

        Geçmişi orada duruyor. Unutulmadı hiçbir şey. Yaptıkları unutulmadı. Durup durup gündeme gelmek için açıklamalar yapıyor. Ne gerek var böyle saçma sapan, tuhaf açıklamalar yapmaya Mali.

        Mesela LGBT falan demiş… Etrafında daha düne kadar belki şimdi de vardır bilmiyorum. Ben Mehmet Ali Erbil ile zun süredir görüşmüyorum, konuşmuyorum. Bir araya gelmiyorum. O yüzden haberim yok.

        Fakat bir sürü LGBT olan arkadaşı, eşi dostu var ya da vardı.

        Hatta oğlu Ali Sadi onlarla büyüdü neredeyse.

        Şimdi ne gerek var bunları konu etmeye. Gündeme getirmeye. Onları küstürmeye.

        Hayır az biraz seveni kaldı onları da kaybediyor farkında değil.

        Artık bu saatten sonra ben anlamadım inan neden bunları yapıyorsun… Hele TikTok halleri fena. Keşke etrafı, eşi dostu, ailesi, çocuklarının anneleri “Bi kendine gel Mali” dese.

        Ne bileyim. Allah akıl, fikir versin.

        Kimseyi de bu duruma düşürmesin…

        Diğer Yazılar