Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HALKALİ Toplu Konutları 4. Etap Soyak Olympiakent Sitesi, son birkaç aydır büyük bir tartışmaya sahne oluyor. Küçükçekmece Belediyesi, sitenin etrafını çevreleyen tel örgüleri kaldırıp yeşil alanları kamuya açmak istiyor. Binlerce site sakini ise bu plana şiddetle karşı çıkıyor. Tüm sosyal tesislerin kendilerine ait olduğunu savunup belediyenin aldığı kararı protesto ediyorlar. Kurdukları dernek aracılığıyla imza kampanyası bile yapıyorlar. Belediyenin ise geri adım atmaya hiç niyeti yok...

        PROTOKOL FESH EDİLDİ

        Geçtiğimiz mayıs ayında patlak veren bu kavga, Küçükçekmece Belediyesi'nin site yönetimi ile yapılan protokolü tek taraflı olarak fesh etmesiyle başladı. Bir milyon metrekarelik

        kapalı alana sahip olan, 3592 dairelik Olimpiakent yönetimi ile belediye arasında, 29 Mart seçimlerinden önce yapılan anlaşma, yeşil alanların kullanımının ve kontrolünün site yönetimine bırakılmasını içeriyordu. Ancak seçimlerin ardından belediye, site yönetimine gönderdiği bir yazıyla protokolün iptal edildiğini duyurdu. Gerekçe olarak da sitenin çevresine tel örgüler yapılması ve kamunun kullanımının kısıtlanması gösterildi. İşin en ilginç yanı ise, tel örgülerin yıllar önce yapılmasıydı...

        İşte bu gerekçe, site sakinlerini ayaklandırdı. "Soyak tarafından yapılan ve dairelerimizi satın alırken varolan çitler, sanki yeni yapılmış gibi gösteriliyor" diyen ev sahipleri belediyenin kararına anlam veremiyor.

        Site sakinleri, çitlerin kaldırılmasıyla güvenlik zafiyetinin ortaya çıkmasından da endişe ediyor ve bu kaygılarını şöyle dile getiriyor: "Sitenin giriş ve çıkışları kontrolümüzde olmazsa can güvenliğimiz de tehdit altında olacak. Burası kısa süre içinde tinerci mekanı haline gelebilir. TOKİ, çevredeki sitelerin satışını yaparken, bizim yeşil alanlarımızın kamuya açık olduğunu lanse ediyor. Mücadelemize devam edeceğiz ve haklarımızı sonuna kadar savunacağız."

        300 BİN LİRALIK DESTEK VAADİ

        Olympiakent Koruma, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Teoman Mat, yeşil alanlarla ilgili problemlerin ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor: "Evlerimizin projesini maketten görüp satın aldık. Daireler bize satılırken sitenin sınırı çitlerle belirlenmişti. Soyak bize evleri satarken bu yeşil alanların ve sosyal tesislerin bizim olduğunu söyledi. Çitleri de zaten Soyak yapmıştı. Aslında ilk tartışma iki yıl önce başladı. 518 adadaki spor alanlarının, bize taahhüt edildiği şekilde yapılmayıp imara açılacağı ortaya çıkınca tepkimiz büyük oldu.

        Ardından TOKİ'yle görüştük. Anladık ki bu alanlar en başta söylendiği gibi bize bırakılmamış. Tepkiler ve açılan davalar sonucunda yeşil alanın imara açılmasından vazgeçildi ve bu alan belediyeye terk edildi. Daha sonra, biz tel çitlerin güvenliği sağlamakta yeterli olmayacağını fark edip duvar çektirmek istedik. Bunu isteğimizi de Küçükçekmece Belediyesi'ne bildirdik.

        Başkan Aziz Yeniay buraya gelip yeşil alanların kullanımının bize ait olduğunu, otomatik sulama sistemine geçmek için siteye 300 bin liralık destek vereceklerini bile söyledi.

        Sonra birden bire kararlarında değişiklik oldu. Çitlerin kaldırılmasını kabul etmemiz mümkün değil. İmza kampanyası başlattık. Topladığımız imzaları Başbakanlık, TOKİ, Soyak ve Küçükçekmece Belediyesi'ne ileteceğiz. Ayrıca hukuki yollara da başvuracağız."

        En lüks sitelerden biri

        SOYAK Olympiakent Sitesi, Halkalı'nın en lüks ve pahalı sitelerinden biri. Yeşil alanları, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisleriyle ünlü sitede, 450 bin metrekare koru, 270 bin metrekare yeşil alan ve sosyal tesis bulunuyor.

        Sitede, konut alanına ise 280 bin metrekare ayrılmış. Sitenin içinde, tenis kortları, basketbol sahaları ve yüzme havuzları var. Ayrıca, 2.5 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkuru, buz hokeyi ve buz pateni pisti de mevcut.

        'BAŞKAN SÖZ VERMİŞTİ'

        OLYMPİAKENT Koruma, Kültür ve Dayanışma Derneği Üyesi İrfan Polat, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyip belediyenin kararına tepki gösteriyor: "TOKİ ve Soyak A.Ş. işbirliğiyle yapılan Olympiakent'teki dairelerimizi satın alırken bu yeşil alanların bize ait olduğu söylendi. Fakat daha sonra yeşil alanlar ve sosyal tesisler tartışmaya açıldı. Evlerimizi aldığımız zaman sitenin çevresinde tel örgüler vardı. Hatta maketlerde bile bu çitler görülüyordu. Zaten sitemizin içindeki yeşil alanların bakımı da yıllardır bizim tarafımızdan karşılanıyor. Bizim, çitleri kaldırıp buraya duvar yapma talebimiz olmuştu. Seçimlerden önce Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay buraya

        geldi. Duvar yapabileceğimizi söyledi. Hatta hafriyat çalışmalarına yardımcı bile olabileceklerini belirtti. Ardından belediye ile bir protokol imzalandı. Yeşil alanların kullanımının bize ait olduğu yazıyordu. Fakat sonra ne olduysa, seçimlerin ardından birden bire protokol iptal edildi. Üstelik gerekçesini anlamak mümkün değil. Sitemizin etrafındaki çitlerin protokolün ardından yapıldığı iddia ediliyor. Oysa bu çitleri biz yapmadık, zaten yıllar önce yapılmış. Böyle bir gerekçeyle yeşil alanlarımız elimizden alınıyor. Şaşırdık kaldık."

        Ambulansa geçit yok!

        USULSÜZ park, zaten yoğun olan kent trafiğini iyice içinden çıkılmaz bir noktaya getiriyor. İşte son örnek... Yer Haseki Dr. Adnan Adıvar Caddesi... Birinci derece acil ulaşım yolu. Araçların park etmesi yasak. Fakat bu yasağı dinleyen yok. Cadde boyunca araçlar sıra sıra dizilmiş. Trafik adım adım ilerliyor. Özellikle de sabah ve akşam saatlerinde...

        Çevrede çok sayıda hastane var... Neredeyse her dakika buradan hasta taşıyan bir ambulans geçiyor. Daha doğrusu geçmeye çalışıyor. Çünkü yol, sağlı sollu zapt edilmiş durumda. Özellikle de Haseki Hastanesi'nin önü tıklım tıklım. Taksiler ve özel araçlar hastaneye girişi engelliyor. Tabii hasta yakınları da çileden çıkıyor.

        ADIM ATMAK İMKANSIZ

        Trafik denetiminin yetersizliğinden yakınan hasta yakınları, karşı karşıya kaldıkları sorunları anlatıyor: "Hastaneye ulaşmak büyük bir sorun. Yolun iki yönü de park eden araçlar tarafından kapatılıyor. Yol iyice daralıyor. Zaten buradaki sirkülasyon çok fazla. Ambulansların, hasta taşıyan taksilerin biri gidiyor, diğeri geliyor. Bir de yol kenarına park edildiği zaman adım atmak imkansız hale geliyor. Öyle zamanlar oluyor ki, ambulans hastanenin içine bile girmekte zorlanıyor. Yayalara yürüyecek yer kalmıyor. Sadece burası da değil.

        Bölgedeki tüm sokaklar ve ana caddelerde de aynı sorun yaşanıyor. Çevredeki diğer hastanelere ulaşmak da çok güç. Hasta yakınlarıyla araçlarını yola bırakan sürücüler arasında devamlı tartışmalar çıkıyor.

        Tüm bu kargaşaya rağmen burada trafik ekiplerini göremiyoruz. Hastaneye girişi engelleyen sürücülere neden ceza kesilmez? Ne olur birileri bu curcunaya son versin."

        Beşiktaş Çarşı'da yüksek tehlike

        Terk edilmiş bir binanın en üst katının balkonundaki eşyalar, her an aşağıya düşebilir. Ancak bina sahibine ulaşılamıyor. Aşağıdan geçen vatandaş risk altında

        BURASI Büyük Beşiktaş Çarşısı'nın arka sokağı... Uzun süredir kullanılmayan bir binanın en üst katının balkonunda, duvara dayanmış bir kapı ve yatak var. Aşağıya

        düşmeleri an meselesi...

        Birinin kafasına isabet ettiklerinde ortaya çıkabilecek felaketi tahmin etmek hiç zor değil. Çevre sakinleri ve esnaf, haftalardır korku içinde. Ancak binanın sahibine ulaşılamadığı için balkondaki malzemeler kaldırılamıyor.

        FACİANIN AYAK SESLERİ

        Binanın önünden her gün yüzlerce kişinin geçtiğini söyleyen bölge halkı, Alo Habertürk Acil Şikayet Hattı aracılığıyla yetkililere sesleniyor: "Her an bir facia yaşanabilir. Çünkü balkondaki kapı ve yatak rüzgarda bile sallanıyor. Sokakta yürümeye korkar olduk. Binaya girilemediği için elimizden hiçbir şey gelmiyor. Sahibi de ortalarda yok. Tüm

        çabalarımıza rağmen herhangi bir sonuç alamıyoruz. Birkaç kez durum belediyeye bildirildi.

        Fakat ilgilenen biri olmadı. Benzer nedenlerle yaralanan, hatta hayatını kaybeden kişiler oldu. Yine de ders almıyoruz. Balkondaki kapı ve yatak birinin üstüne düşüp can kaybı yaşandığında yetkililer hemen buraya gelir. Ama daha öncesinde uyarılarımıza kimsenin kulak astığı yok. Birilerinin canı yanmadan, iş işten geçmeden acilen önlem alınsın. "

        Haşim İşcan'ı bisikletler işgal etti

        KALDIRIM ve yol işgalinden sonra şimdi de alt geçit istilası yaşanıyor. Hem de Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın yanıbaşında...

        Son derece işlek olan Fatih'teki Haşim İşcan Geçidi'nde, esnafın dükkanına sığmayan eşyalar yolun ortasında duruyor. Yayalara da yürüyecek yer kalmıyor.

        HAFTASONU KABUSU

        Sürekli bu geçidi kullanan M.A. adlı bir vatandaş, bu duruma bakın nasıl itiraz ediyor: "Bisikletçiler Çarşısı'ndaki dükkan sahipleri, koridorlara ve merdivenlere malzeme yığıyor. Geçitte iki kişi yan yana yürüyemiyor. Özellikle de haftasonlarında. Çünkü cumartesi ve pazar günleri nakliye yapılıyor. Geçitte bisikletler, arabalar, paketler, koliler, ne ararsanız bulunuyor. Yaya trafiğinin en yoğun olduğu günlerde, alt geçit kullanılamaz hale geliyor. Üstelik bu işgal, belediye yetkililerinin gözü önünde oluyor. Çünkü geçit belediye binasına birkaç yüz metre mesafede. Bu probleme el konulmasını ve kısa süre içinde çözüm getirilmesini istiyoruz."

        Köprüler çöküyor kimse görmüyor

        BEYKOZ Yalıköy sakinleri, son günlerde hiç de sakin değil. Çünkü mahallelerinden geçen derenin üzerindeki üç köprü de yıkıldı yıkılacak... Hatta bazı bölümleri çökmeye başlamış. İlyas Yılmaz'ın çekip gönderdiği yandaki fotoğraf, tehlikenin boyutlarını açıkça ortaya koyuyor. Köprünün asfaltı göçmüş. Buna rağmen ortada doğru düzgün bir önlem yok. Yetkililer, çöken kısmın üzerini demir bariyerle kapatmayı yeterli bulmuş. Köprüden geçmeye korkan Yalıköylüler, bir an önce onarım çalışması başlatılması için yetkililere çağrıda bulunuyor:

        "Köprüler çok eski ve bakımsız. Kısım kısım yıkılıyor. Üstelik bu köprülerden ağır tonajlı araçlar geçiyor. En kısa zamanda tadilat başlamalı. Köprüyü kullananların can güvenliği tehlikede. Facia bağıra bağıra geliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin köprüleri yenileyeceği söylenmişti. Ancak hiçbir gelişme yok. Çok geç olmadan birileri buradaki durumun farkına varsın."

        Geçit yapılmazsa feci bir kaza çıkacak

        ANADOLU Yakası'nda, E-5 Karayolu üzerindeki Yüzbeşevler otobüs durağına ulaşmak için yolcuların cambaz olması gerekli. Çünkü yayaların durağa doğru yürürken geçtiği noktalarda ne trafik ışığı var, ne de herhangi bir geçit.

        Vızır vızır geçen araçların arasından atlaya zıplaya ilerleyen vatandaş, ezilme riskiyle karşı karşıya. İşte Gökhan Baş'ın anlattıkları: "Durak, son derece tehlikeli bir yerde bulunuyor. Yayalar için bir düzenleme bulunmadığı için araçların arasında kalıyoruz. Özellikle çocuklar ve yaşlılar zor durumda kalıyor. Ayrıca Kozyatağı-Kadıköy yönündeki duraktan karşıya geçmek de başka bir dert.

        Çünkü tam virajın üzerine demir perdeler çekildi. Ne sürücüler yayaları fark edebiliyor, ne de yayalar gelen araçları... Çok yakında burada ölümlü bir kaza çıkabilir. Uyarılarımızı dinleyen bir merci yok. Ya durağın yeri değiştirilsin ya da üst geçit yapılsın."

        Kınalıada'nın çöpleri neden toplanmıyor?

        DENİZ ve güneşin tadını çıkarmak isteyen İstanbullular, haftasonları soluğu Adalar'da alıyor. Ancak binlerce ziyaretçi, kötü bir sürprizle karşılaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükada'nın bakımsız bırakıldığını, her yerin at pislikleri ve çöp yığınlarıyla dolduğunu yazmıştık. Benzer bir şikayet de Kınalıada'dan geldi. Muhterem Bozkurt adlı bir vatandaş, ada ziyareti sırasında gördüğü manzaraları şöyle dile getirdi:

        DAYANILMAZ KOKU

        "Birkaç gün önce Kınalıada'ya gittim. Her köşe başı çöp dolu. Kimbilir kaç gündür toplanmıyorlar ki, çöp tepeleri oluşmuş. Kötü koku ise dayanılmaz boyutlarda. Bu nasıl turizm merkezi? Yazık günah değil mi? Adanın bu halini gören bir daha gelmez."

        KISACA

        • Otobüs duraklarındaki asfalt bile patladı

        Avrupa Yakası'nda E-5 Karayolu'nun hali içler acısı. Delik deşik olan yollar nedeniyle araçlar zarar görüyor. Otobüs duraklarında bile asfalt patlıyor. Zeytinburnu ve Merter'deki duraklarda asfaltta derin çukurlar ve yarıklar oluştu. Otobüsler çukura düşüyor. Büyükşehir'den hizmet bekliyoruz. A. N.

        • Yolu kapatan minibüslere müdahale yok

        Avcılar Metrobüs Durağı çıkışındaki minibüs ve taksi istilası devam ediyor. Bir şeridi tamamen kapattıkları için araç konvoyu kilometrelerce uzuyor. Trafik ekipleri durağın çok yakınında bulunmasına rağmen herhangi bir müdahale sözkonusu olmuyor. Artık bıktık usandık. Hakan Benli

        • Kartal'daki baz istasyonu vatandaşı bıktırdı

        Çavuşoğlu Mahallesi'ne evlerin yanına baz istasyonu yapıldı. Mahalle sakinleri olarak GSM vericisinin kaldırılmasını istiyoruz. Çoluk-çocuk risk altında. Yetkililer isteklerimize karşı duyarsız kalıyor. Sağlığımızın bozulmasından korkuyoruz. Önder Yinici

        • Kepçeler doğalgaz borusunu patlattı

        Avcılar'da Gümüşpala Mahallesi, Karayolları Caddesi'nde devam eden alt geçit inşaatı sırasında iş makineleri doğalgaz borusunu patlattı. Apartmanların içine gaz sızdı. Korkudan evlerimizi terk ettik. Bu işkence ne zaman bitecek belli değil. İ. H.

        ARAYIN GELELİM SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZELİM

        ALO HABERTÜRK / ACİL ŞİKAYET HATTI / 444 4 256

        444 4 256'yı arayın veya alo.htgazete.com.tr'ye şikayet mesajınızı bırakın, gelelim ve sorunu birlikte çözelim

        FOTOĞRAF GÖNDERİN YAYINLAYALIM

        Şikayet konusunun fotoğrafını alo.htgazete.com.tr adresine gönderin, HT İstanbul'da yayınlayalım.

        Diğer Yazılar