Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP Parti Meclisi bugün bir kez daha toplanıyor. Bu toplantı çok önemli, zira üzerinde uzlaşılamayan, yer yer Parti Meclisi’nden geri dönen isimlerin oylaması yapılacak, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Bursa gibi illerin henüz belli olmayan ilçe adayları belirlenecek.

        Ana muhalefet partisi özellikle geçtiğimiz pazar günkü toplantının ardından ortaya çıkan tartışmalar nedeniyle yoğun bir eleştiri bombardımanı altında kaldı. Gelin bugün “CHP’de neler oluyor” sorusunun peşine düşelim…

        REKLAM

        ***

        Kılıçdaroğlu’nun zor ama doğru seçimi

        Kemal Kılıçdaroğlu cuma sabahı FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. Sakin, her soruya itidalli yaklaşan, ılımlı ve genel olarak kapsayıcı bir dil kullandı.

        Yapılan eleştirilere kızmadığını, aksine şayet haklılık payı olan olursa değerlendirdiğini söylemesini sevdim. Canan Kaftancıoğlu ile ilgili istifa meselesinden çok rahatsız olduğunu açıkça ortaya koydu. Ben söylediklerini “Seçime kadar Kaftancıoğlu’nun il başkanlığına katlanıyorum” olarak okudum.

        Küçükkaya’nın ısrarla lafı Atatürk’e getirmesine ise “Mustafa Kemal Atatürk bizim partimizin kurucusu olduğu için bizim için özellikle önemlidir ama bir ortak değerdir ve kimsenin tekelinde değildir” demesi çok önemliydi. Yer yer Kılıçdaroğlu’nun aldığı kararları ve CHP’nin durumunu en sert eleştiren gazetecilerden biriyim ama Kemal Bey’in kolay yolu seçip Atatürk’ü putlaştırıp CHP’nin tekeline almaya çalışmak yerine makul olanda kalmakta ısrar etmesi hakikaten takdire layık.

        REKLAM

        ***

        Yaşar Okuyan, Kılıçdaroğlu’nun FOX’taki yorumuna ne dedi?

        Programda konu tabii ki Tunç Soyer’e de geldi. Kılıçdaroğlu, Tunç Bey’in ne kadar çalışkan ve başarılı olduğunu anlattı beklendiği gibi. Bu elbette doğru da.

        Yaşar Okuyan
        Yaşar Okuyan

        Bu noktada Yaşar Okuyan’dan bahsetti. 12 Eylül’de Nurettin Soyer’in idam talep ettiği isimlerden biri olan Okuyan’ın kendisine geldiğini ve oyunu Tunç Soyer’e vereceğini ilettiğini söyledi.

        Buraya kadar gayet makul bir konuşmaydı. Ancak sonrasında Kemal Bey de tarihi çarpıtmayı tercih etti. Nurettin Soyer için “Hiçbir suçu yok. Başarılı bir hukukçudur, hakkını yemeyelim” dedi.

        Nurettin Soyer
        Nurettin Soyer

        Bunun üzerine ben de Yaşar Okuyan’ı aradım ve Kılıçdaroğlu ile aralarında geçen diyaloğu sordum.

        Şöyle dedi Okuyan: “20 gün kadar önce Kemal Bey’e gittim. İttifak çerçevesinde biz İstanbul ve Ankara adaylarına destek vermek için hem Ekrem İmamoğlu hem de Mansur Yavaş’ın toplantılarında eski bakanlar olarak bulunduk.

        Kenan Evren
        Kenan Evren

        BİZ ÜLKÜCÜLER 3 KİŞİYİ AFFEDEMEYİZ: KENAN EVREN, RACİ TETİK VE NURETTİN SOYER

        İzmir için de destek vermek isteriz, demeye gittim. O sırada henüz isim netleşmemişti. Ama Tunç Soyer ismi geçiyordu. ‘Babası ayrı, kendisi ayrı, onun adaylığı beni rahatsız etmez’ dedim. Bunu Tunç Soyer’e de söylüyorum. Son 10 günde 6-7 kez konuştuk. En sonuncusu bu sabahtı. Ben babayı ayrı oğlu ayrı tutuyorum ama Nurettin Soyer’i de kimse aklayamaz. Biz ülkücü hareketin içinde olan ve yargılananlar 3 ismi asla affedemeyiz: Kenan Evren, Raci Tetik ve Nurettin Soyer. Kemal Bey’in söylediklerinin gerçekle ilgisi yok. Soyer iyi bir hukukçu filan değildi. Benim ‘O Yıllar’ kitabımda 5-6 yerde geçer, sorgumu yapmıştı, yaşananları unutmam mümkün değil.”

        Raci Tetik
        Raci Tetik
        REKLAM

        ***

        Kadıköy’de yeniden yapılacak oylama neyi değiştirebilir?

        Daha önce 367 şartını öne sürerek Abdullah Gül’ün ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyen hukukçu Sabih Kanadoğlu, CHP Parti Meclisi’nin Kadıköy’de yaptığı seçimle ilgili bir uyarıda bulundu. Dediğine göre,aday olmak için toplantıya katılanların yarısından 1 fazlasının oyu gerekiyor. PM üyesi Eren Erdem cezaevinde olduğu için 60 kişi toplandı. Kadıköy adayı olarak açıklanan Şerdil Dara Odabaşı 30 oy aldı. İşte Kanadoğlu’nun uyarısı bu noktaya yönelik. 30 oyun şartı karşılamadığını söylüyor.

        Sabih Kanadoğlu
        Sabih Kanadoğlu

        Bunun üzerine bugün (cumartesi) PM Kadıköy için yeniden oylama yapacak zira en az 31 oy alması gerekiyor Odabaşı’nın.

        Ancak konuştuğum CHP’li kaynaklara göre ilginç bir durum var. Geçen hafta yapılan oylamaya katılan Sevda Erdan Kılıç istifa etti. Yerine ise mevcut yönetime muhalefeti ile bilinen Ekrem Kerem Oktay geliyor. İşte sıkıntı da burada çıkabilir, zira Oktay, Odabaşı lehine oy kulanmazsa 31 destek ararken 30’dan da olabilir. Bu durumda Kadıköy de tartışma kervanına eklenecek demektir…

        Şerdil Dara Odabaşı
        Şerdil Dara Odabaşı
        REKLAM

        ***

        Sarıgül faktörü ve yeni denklem

        Şişli, CHP’nin halen aday belirleyemediği bir ilçe. Aynı zamanda CHP’nin en güçlü olduğu ilçelerden. Mevcut başkan Hayri İnönü, Mustafa Sarıgül gibi popüler bir ismin ardından aday gösterilip seçilmişti. Sarıgül geçtiğimiz günlerde DSP’ye geçtiğini açıkladı.

        Mustafa Sarıgül
        Mustafa Sarıgül

        Şimdi bütün gözler Şişli’de. Acaba Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün karşısına kimi çıkaracak?

        Dün kulislere bazı isimler düştü. Ben de bu isimlerin peşine düştüm. Yaptığım görüşmeler sonucu edindiğim izlenim şu: Aslı Kazan’ın ismi ortaya atılınca ve Kemal Kılıçdaroğlu’na sorulunca kulisler hareketlendi ancak partinin içinde bu yönde hiçbir bilgi ve hazırlık yok.

        Gürsel Tekin
        Gürsel Tekin

        “Sarıgül’in adaylığının karşısına bilinen bir yüzle çıkılmalı” tezi üzerinden Gürsel Tekin’in ismini telaffuz edenler var. Tekin de istekli. Ancak Özgür Özel ve Veli Ağbaba gibi isimler Erzurum’un Çat İlçesinin Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç’ı öne sürüyorlar. Mevcut başkan Hayri İnönü de bir kez daha aday olmak istediği yönünde genel merkeze kuvvetli mesajlar gönderiyor.

        Hayri İnönü
        Hayri İnönü

        Ancak Kemal Bey kararını ben bu yazıyı yazdığım saatlerde henüz vermemişti. Şişli’de Sarıgül faktörü CHP’nin oylarını ne oranda bölebilir, şayet Sarıgül DSP’ye diğer ilçelere de CHP’nin karşısına çıkmaları için başka isimler önerirse bunun sonucu ne olur, Sarıgül’e oy kayışı hangi formül üzerinden engellenir gibi soruların cevapları aranıyor.

        Diğer Yazılar