Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şehir Tiyatroları’ndan Necip Fazıl’ın Reis Bey, İskender Pala’nın Aşk Bir Zamanlar ve Mustafa Kutlu’nun Mavi Kuş oyunlarının bu sezon programdan kaldırıldığı açıklanınca muhafazakar-sağ medyada kıyamet koptu. Ekrem İmamoğlu, 28 Şubat atmosferini hortlatmakla eleştirildi.

        Öncelikle şu bilgileri paylaşayım: Bu yıl 3’ü çocuk oyunu olmak üzere 10 oyun kaldırılmış, yerine 14 oyun konmuş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun’a gerekçe olarak gösterilen yüksek maliyet iddiasını sordum. Ongun’un verdiği bilgilere göre Necip Fazıl’ın Reis Bey’i çok yüksek bir prodüksiyon maliyeti çıkarıyor. Rakam gösterim başı 368 bin TL imiş ve zaten fiilen gösterimde değilmiş. Diğerlerinin maliyetleri ise 183 bin ve 181 bin TL imiş.

        Peki maliyet hesabı yapılarak alındığı söylenen bu karar doğru mu? Ben Ekrem Bey’in kendi siyasi istikbali açısından hata yaptığını düşünüyorum.

        Özellikle Necip Fazıl’ın hem İslamcı hem muhafazakar hem de milliyetçi camia içinde yani Türk sağının tüm spektrumu bağlamında sembol şahsiyet olduğu gerçeğini unutmamalıydı.

        OYNANMASA BİLE CHP YÖNETİMİ ÇIKARINCA TEPKİ ÇEKER

        Reis Bey piyesi 2018 Nisan ayından beri oynanmamış olabilir ama bu oyunu CHP yönetimi repertuvarından çıkarınca olayın tüm geniş sağ tabanda büyük tepki çekeceğini Sayın İmamoğlu önceden sezmeliydi.

        Eğer Reis Bey’in bu temsili dışarıya sipariş edildiği için lüzumundan çok pahalıysa da şu yöntem izlenebilirdi: Denirdi ki “Bu oyun şu haliyle çok maliyetli oluyor. Biz bunu İBB kadrolu oyuncularla yeni bir prodüksiyonla ele alacağız ve Reis Bey’i yeniden oynayacağız”

        ‘BİR ADAM YARATMAK’ İÇ YAPIMDI

        Şehir Tiyatroları’nda iç yapım olarak daha önce de ‘Bir Adam Yaratmak’ piyesi oynamıştı hatta başrol oyuncularından biri de solcu Levent Üzümcü’ydü. Gayet başarılı bir temsildi.

        Özal tarzı kucaklayıcı bir siyasetçi olma iddiasındaki İmamoğlu bir formülünü bularak ‘Reis Bey’ oyununu repertuvarda tutmalıydı. ‘Ağlayamazsanız anlayamazsınız’ sahnesiyle meşhur bu oyunun galasına da gitmeliydi hatta.

        Aynı şekilde çok değerli edebiyatçı Mustafa Kutlu’nun oyununun kaldırılması da yanlış bir karar. Bizim seküler mahallede kimileri tanımayabilir ama edebiyat çevrelerinde istisnasız herkesin çok itibar ettiği bir öykücüdür Mustafa Kutlu.

        İsteyen Doğan Hızlan’a isteyen Semih Gümüş’e isteyen Ömer Türkeş’e sorsun. Sağcı-solcu tüm edebiyat eleştirmenleri tarafından saygı duyulan bir sanatçıdır. Ayrıca partizan ya da iktidara yaranmaya çalışan bir yazar değildir. Okurları kendisini iyi bilirler.

        CAHİT ZARİFOĞLU KONABİLİRDİ

        Bu iki İslami çizgideki yazarın oyunları çok masraflı dış yapım olduğu için iptal edilmiş olabilir. Yukarıda rakamları verdim. Ancak onların yerine mesela hemen yine muhafazakar kesimin çok sevdiği büyük bir şair olan Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için yazdığı kitaplardan biri oyunlaştırılarak repertuvara konabilirdi.

        Madem bu sene Şehir Tiyatroları çocuk oyunlarına özel bir önem veriyor, neden Zarifoğlu’nun ‘Ağaçkakanlar’ isimli çocuk oyunu repertuvara eklenmesin? İmamoğlu yönetimi için ne kadar güzel bir hamle olurdu bu.

        KEŞKE BİR İSMET ÖZEL ŞİİRLERİ PRODÜKSİYONU YAPILABİLSE

        Ya da keşke kendisinden izin alınabilse ve İsmet Özel’in muhteşem şiirlerinden kreatif bir oyun tasarlansa ve bu prodüksiyon CHP döneminde yapılabilse. Bunlar en azından sanat alanında ideolojik kutuplaşmaları aşabileceğimizi gösteren örnekler olurdu. Görüşü ne olursa olsun büyük sanatçılarımızla ortak bir gurur duyabileceğimizi anlatan örnekler…

        Bu vesileyle iki gün önce 75 yaşına basan büyük şair İsmet Özel’e de acil şifalar diliyorum. Başkanı olduğu İstiklal Marşı Derneği, şairin bir Selahattin Pınar bestesi olan ‘Geçti ömrüm yine hala ben o bin derd ileyim’ şarkısını söylediği videoyu paylaşmış. Ben de bu anlamlı videoyu buraya koyuyorum...

        SİYASİ GÖRÜŞE DEĞİL LİYAKATE GÖRE

        İBB’ye bağlı Şehir Tiyatroları, bu isimleri muhafazakar oldukları için repertuvara koymalıydı demiyorum. İsmi geçen insanların hepsi ‘moda tabirle’ üst seviyede liyakatli sanatçılardır.

        Sanatçı kimliklerinin yanında da İslami bir dünya görüşleri vardır. Ayrıca İsmet Özel ilk gününden beri AK Parti karşıtı. Yoksa muhafazakar geçinip hiçbir yeteneği ve başarısı olmayan sözde edebiyatçılardan bahsetmiyoruz.

        Diğer Yazılar