Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Evet, rakamlar her gün inanılmaz bir hızla artıyor. Son sayı 13.531 ve ivme roket gibi yukarıya doğru tırmanıyor. Bu beklenen, hesap edilmiş bir artış mı? Hayatını kaybedenlerin oranı diğer ülkelere göre nasıl?

        Bütün dünya çok karamsar, evlerine hapsolmuş, birbirinden fiziksel bağı kopmuş bir halde ve ucu belirsiz bir sürecin içinde ilerliyor.

        Son rakamları inceledim.

        Worldometers.info adlı site devamlı güncellenen, dünya çapında anlık durumu veriyor. Nerede kaç kişi enfekte, ne kadarı ağır, ne kadarı hafif semptomlar gösteriyor, bugüne kadar kaçı iyileşti, ölüm oranları ülke ülke hangi seviyelerde?

        Bu soruların cevaplarına bakınca tüm karanlık haberlere rağmen iyimser olacak veriler de çıkıyor. Tabii tedbiri elden bırakmayalım, sosyal izolasyona devam edelim ama bir yandan da Covid19=ölüm diye düşünmeyelim.

        TÜRKİYE EN DÜŞÜK ÖLÜM ORANLARINDAN BİRİNE SAHİP

        Bakın dün (salı) akşam üzeri itibarı ile dünya genelinde 805.707 vaka görülmüş. Bunlar içinde ölen sayısı 39.554. Şu an aktif hasta 593.680, bunların yüzde 95’i hafif semptomlar gösteriyorlar. Ağır ya da kritik durumda olan yüzde 5. 212.027 kişi de hastalığı tamamen atlatmış.

        Ölüm oranları ile ilgili kafalarınız karışmasın. Enfekte olanlar arasında yaşamını yitirenlerin oranlarına ülke ülke bakalım:

        İtalya yüzde 11,39.

        İspanya yüzde 8,67

        Hollanda yüzde 8,25

        Fransa yüzde 6,79

        İran yüzde 6,5

        İngiltere yüzde 6,29

        Belçika yüzde 5,52

        İsveç yüzde 4,06

        ABD yüzde 1,91

        Güney Kore yüzde 1,66

        Türkiye yüzde 1,58 (Dün açıklanan son rakam üzerinden)

        Almanya yüzde 1,02

        Türkiye oransal olarak en düşükler arasında.

        Genel nüfusa oranladığınızda da dünya çapında en aşağıdaki rakamlardan birini veriyor: Milyonda 2. Bu rakam İtalya’da milyonda 192, İspanya’da milyonda 177, Fransa’da milyonda 46, İngiltere’de milyonda 27, Almanya’da milyonda 8, Güney Kore’de milyonda 3, Kanada’da ise bizdeki gibi milyonda 2.

        Kısacası şu aşamada ölüm oranları açısından en başarılı istatistiklerden birine sahibiz.

        ENFEKTE SAYISI ÇOK HIZLI ARTIYOR

        Ancak enfekte olanların artış hızı için bunu söylemek mümkün değil. Çok seri bir ivme var.

        Bunun iki sebebi olduğunu düşünüyorum: Sosyal izolasyona yeterince dikkat etmemek ve yapılan test sayısının her gün katlanarak artması. Ne kadar test o kadar vaka…

        Tabii kesin bir şey söylemek için diğer ülkelerin aynı dönemlerde ne kadar test yaptığını da kıyaslamamız gerekir…

        Öte yandan enfekte sayısı 13 bini geçmiş olsa da ölüm oranı halen dünyanın en düşükleri arasında.

        Peki acaba toplumdaki genel algı bu istatistikle paralel mi?

        Benim gördüğüm kadarıyla -ki kiminle konuşsam bu kanıyı paylaşıyor- toplum paylaşılan vefat sayılarını ikna edici bulmuyor.

        FISILTI GAZETESİNDE KONUŞULANLARA SAĞLIK BAKANLIĞI NE DİYOR?

        Kulaktan kulağa dolaşan, herkesin konuştuğu felaket hikayeleri var. Bunların başında ölü sayısının açıklanandan kat kat fazla olduğu geliyor. Hastanelerde patır patır insanların öldüğü, bunların halktan gizlendiği, rakamların gerçeği yansıtmadığı gibi söylentiler dolaşıyor.

        Resmi otoriterler ne derse desin fısıltı gazetesi durmuyor.

        O nedenle Sağlık Bakanlığı'na net 2 soru sordum:

        1) Hastanelerde çok hızlı bir şekilde hayatını kaybeden ve solunum yetmezliği tanısı konarak test yapılmadan kaldırılan çok sayıda vaka olduğu söyleniyor. Hasta hızlı bir şekilde vefat ederse test yapılmıyor mu?

        2) Test yapılan ama sonucu çıkmadan vefat edenlerin test sonucu çıkıyor ve envantere ekleniyor mu?

        Bu sorulara şu cevapları aldım:

        1) Covid 19 bulgusu ve emaresi gösteren herkese istisnasız test yapılıyor. Test yapılmadan, çok hızlı bir şekilde kaybedilen hasta olduğu bilgisi kesinlikle doğru değil.

        2) Her şüpheliye test uygulanıyor. Hasta test sonucu çıkmadan vefat etse bile sonuç geliyor ve envantere ekleniyor.

        Kısacası ölen hasta sayısının gizlendiği yönündeki iddiaları kesin bir dille reddediyor ve verileri son derece somut bir şekilde kamuoyu ile paylaştıklarını söylüyor Bakanlık.

        Esasen ülkemizde her şey korkunç boyutlardaki kutuplaşmaya kurban ediliyor. Başından beri Korona salgını ile ilgili söylentiler de bundan azade değil…

        Önce vaka sayılarını gizlemekle itham edildi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca. Ardından rakamlar gelmeye başlayınca IMF’den fon almak için yüksek rakam açıklandığı söylentisi dolaştı, şimdi de ölüm oranları ile ilgili bir şüphe yayılıyor.

        ÖLÜ SAYISI HIZLA ARTABİLİR

        Ben Sağlık Bakanlığı’nın başından itibaren düzgün ve sistemli çalıştığını düşünüyorum. Yalnızca vakaların dağılımı ile ilgili veri paylaşmamakla hata ediyor bence. Onun dışında başından beri yaptığı uyarılar ve Bakan Koca’nın izlediği iletişim stratejisi doğru.

        Bu arada önümüzdeki günlerde ölüm oranlarında hızlı bir artış da yaşanabilir. Unutmayalım şu an itibarıyla yoğun bakımda 847, entübe edilmiş 622 hasta var. Bu hastalara her geçen gün yenileri eklenecek.

        Türkiye salgın döngüsüne geç katıldığı için ölüm oranı zamanla yükselecektir maalesef.

        Vaka artış hızı alarm veriyor, hatta dünyadaki en hızlı yükselme grafiği olarak yorumlanıyor. Önümüzde çok zor günler olabilir ama Sağlık Bakanlığı'nın veri gizlediği gibi psikolojik olarak bizi daha da zayıflatacak söylentilere itibar etmeyelim.

        *

        Hangi ildeki eczaneleri belediye dezenfekte etti?

        Dün Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin beni aradı. Hal hatır sorduktan sonra şehrindeki durumu ve yaptıkları çalışmaları anlattı.

        Sağlık Bakanlığı il bazında veri paylaşmadığı için Gaziantep’te kaç Covid vakası var bilmiyoruz ancak Fatma Hanım sayı vermemekle birlikte rakamın çok düşük olduğunu, henüz herhangi bir vefat da görülmediğini söyledi.

        Bütün şehri dezenfekte ettirmiş, belediye olarak eczanelerin dezenfektasyonunu da kendileri yapmışlar, siper ve medikal maske üretimini de il bazında karşılıyorlarmış.

        Fatma Şahin başarılı ve çok çalışkan bir belediye başkanı, içinde bulunduğumuz zor süreçte kadın titizliği ve detaycılığını da ortaya koymuş. Eczane ve bankamatik dezenfektasyonu konusunda diğer belediyelerin Fatma Hanım’ı örnek almasını dilerim.

        Diğer Yazılar