Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zamanında fazlasıyla kanamış, bugün kimini mutlu, kimini hüzünlü kılmış “ekşili acılı’’ bir yaradır mübadele. Bundan 94 yıl önce; 30 Ocak 1923. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Yani: 10 gün önce yıl dönümü idi.

        Yunanistan’ın Balkan Savaşı’na katıldığı tarih olan; 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktılar.

        ZİYARET İSTİYORLAR

        Çocukları ve torunları, bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerinin “memleket” dedikleri toprakları ziyaret etmek istiyor. Onların doğdukları kentleri, köyleri, mahalleleri, ibadet ettikleri kutsal mekanları görmek istiyor. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmek istiyor.

        Türkiye’deki milyonlarca üyesi olan 40 mübadele kuruluşu vizeden yana canı burnuna gelmiş olsa gerek. Zorunlu göçün 94. Yıl anmaları kapsamında bir açıklama yapmak durumunda kaldı;

        - AB yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden iki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını tekrar tekrar talep ediyoruz. Biz mübadil kökenliler de, aile büyüklerimizin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyoruz.

        - Eğer Avrupa Birliği vize uygulamasını sürdürecekse, mübadillerin ata topraklarını özgürce ziyaret edebilmeleri için Türkiye ve Yunanistan ortak bir çözüm üretebilir diye düşünüyoruz.

        Açıklamanın üzerinden 10 gün geçti. Ege’deki Yunan adalarına seyahatte kolaylık sağlayan geçici vize uygulamasının kaldırıldığı haberi geldi. AB Komisyonu’nun; “’kapıda vize” olarak anılan uygulamaya yeni turizm sezonu için onay vermediği kaydedildi.

        Kararı alan Yunanistan da değil üstelik iyi mi? Geçen haftaki sormuştuk Yunanistan’a “Koyun musunuz, gibi mi yapıyorsunuz?’’ diye!

        Komşu, top sizde yine!

        Diğer Yazılar