Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOCUĞUNUZ telefonda Angry veya Motion Math oynarken, onun nerede olduğunu ve ne yaptığını biliyorsunuz. Peki, aynı şekilde uygulamayı hazırlayanların da bu bilgilere sahip olduklarını biliyor muydunuz?

        Amerika Resmi Ticaret Komisyonu'nun çocukların kişisel bilgilerinin korunması konusunda yayınladığı yeni rapora göre, uygulama geliştiriciler, ailelere çocukların hangi bilgilerini topladıklarını ve kimlerin bu bilgilere erişebileceklerini bildirmiyor.

        Oysa şirketlerin bu bilgelerin kullanımı konusunda aileleri bilgilendirmesi gerekiyor. Çocukları izliyorlar mı yoksa bilgilerini mi satıyorlar? Bu sorunun yanıtını kimse veremiyor.

        Ailelerin sorunlarından biri de çocukların doğrudan reklama maruz kalması. Bu reklamlar onların zihinlerinde kalıcı hale gelebilecek ve satın alma etkisi yaratabilecek türde reklamlar.

        Bu nedenle yapmanız gereken şey; çocuğunuzun kullandığı uygulamalardan haberdar olmak ve eğer elinden almak gibi bir niyetiniz varsa öncesinde en az bir kez onlarla birlikte oynamak. Uygulamaların gizlilik sözleşmelerini okuyun ve orada tam olarak hangi bilgilerin toplandığını belirtip belirtmediklerine bakın. Eğer anonim ve geliştirmeye yönelik bir uygulamaysa muhtemelen sizin için de sorun olmayacaktır.

        Ama eğer reklama dayalı ve üst sürümü için satın alma gerektiren uygulamalar söz konusuysa karar verirken anne-baba olarak iyi düşünmek gerekiyor.

        Televizyon izlemeyenler daha rahat uykuya dalıyor

        YATMA vakti geldiğinde, çocuklarınızın daha çabuk uyumasını mı istiyorsunuz? Televizyonu kapatın. Ve yine aynı sebepten bilgisayarı da, tüm diğer mobil cihazları da...

        Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırmaya göre, uykuya dalmakta zorlanan çocuklar zorlanmayanlara göre ortalama 90 dakika daha fazla televizyon izliyorlar.

        "Çocukların Uyku Öncesi Aktiviteleri ve Uyku Zamanı Hamlesi" adını taşıyan araştırma 2 bin üzerinde çocukla yapıldı.

        Çocukların ne kadar televizyon izlediği ve uykuya dalmak için ne kadar zaman harcadıkları bu araştırma sürecinde detaylıca incelendi. Araştırmacılar "daha geç uykuya dalan katılımcıların daha erken dalanlara göre televizyon başında daha çok vakit geçirdiği" sonucuna vardı.

        TEKNOLOJİ UYKUYU BOZUYOR

        Bu, ekranların geceleri ayakta tutmakta ne kadar etkili olduğuna dair yapılan ilk araştırma değil. Birkaç ay önce Rensselaer Politeknik Enstitüsü'ndeki araştırma merkezinin ortaya koyduğu sonuçlarla da oldukça bağdaşıyor: İki ya da daha fazla saat arkadan aydınlatmalı cihazlara maruz kalanlar, yüzde 22 daha az melatonin hormonu salgılıyor.

        Yeni Zelanda'da yapılan bu son araştırma çocuk ve gençler üzerinde çalışmış olsa da herkes için bir ortak gerçek var görüyorsunuz. Televizyon, tablet ya da akıllı telefon ekranları karşısında geçirilen zaman, uyku kalitemizi bozuyor, hatta yaşımızın önemi olmaksızın.

        RAHAT BİR UYKU İÇİN 6 ÖNERİ

        ÇOCUKLARIN uyumasını kolaylaştırmak için akşam uyku saati öncesinde televizyonun akla gelmesini azaltacak bazı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Günlük akış içerisinde televizyonu olabildiğince dışarıda bırakarak işe başlayabiliriz. İşte diğer aktiviteler:

        1) Sıcak duş, köpüklerle ve su oyuncaklarıyla oyun...

        2) Elinizde bir fener alıp battaniye altına girip kitap okuyarak kahramanları seslendirerek masal oyunu...

        3) Yatakta, tekerleme, şarkı söyleme ve bilmece-bulmaca oyunları...

        4) Yatakta parmak kuklalarıyla uyku konusunun konuşulması...

        5) Hayal kurmaca, yıldız saymaca, gökyüzü hakkında konuşma...

        6) Ertesi gün yapılacakların konuşulması, çocukları planlara dahil etme ve motive etme konuşmaları...

        Diğer Yazılar