Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Savaş karşıtı, oldukça sert iki kişilik bir oyunu, bitmesini hiç istemeden seyrediyorsanız, o tiyatronun sahnesinde olağanüstü bir şeyler oluyordur. ‘Boş Şehir’, uzun bir aradan sonra severek izlediğim ve bitmesini hiç istemediğim bir oyun oldu.

        Tiyatro4, yeni sezonlarını 13 Kasım 2014 Perşembe gecesi İzmir Sanat’ta ‘Boş Şehir’ ile açtı. Gürol Tonbul’un yönettiği, ‘güzel anılar galerim’de ayrıcalıklı bir yere sahip ‘Barut Fıçısı’nın yazarı Deyan Dukovski’nin 2007’de yazdığı ‘Boş Şehir’, Mekadon yazarın Türkçe’ye çevrilen ikinci oyunu.

        ‘Barut Fıçısı’ndaki sertlik bu oyunda da var. Ancak Dukovski ‘Boş Şehir’e ince bir zekânın ürünü incelikli esprilerle tam dozunda bir mizah da katmış. Bu yetenekli genç yazar öylesine talihli ki oyunu, yönetmen Derya Efe’nin ve Tiyatro4’ün eline düşmüş.

        ‘MUTLAK GÖR’ DEDİLER

        Tiyatro4 ile tanışmamı sevgili Şükran Yücel ve Ebru Sağay sağladı. ‘Boş Şehir’i mutlaka görmem gerektiğini söylediler. Ve Şükran, “Ben çocuklara söyledim. Seni oyuna mutlaka bekliyorlar” diyerek, son anda vaz geçme ihtimalimi de ortadan kaldırdı.

        Gerçi daha sonra değerli asistanım Onur Acımaz sayesinde yönetmen Derya Efe’yi tanıma fırsatı da buldum.

        Oyundan birkaç gün önce ofise parlak bir kuyruklu yıldız gibi girdi, ardından ferah, huzur ve mutluluk dolu bir esinti bırakarak da gitti. Her yaptığını en iyi yapan, titizlikle çalışan bu genç yönetmenin ustalığına 13 Kasım gecesi salonu dolduran şanslı izleyiciler olarak hep birlikte şahit olduk.

        İÇ SAVAŞ, İKİ KARDEŞ

        Yıllardır görüşmemiş iki kardeş Gyore ve Gero, iç savaşın kasıp kavurduğu bir ortamda boş bir şehirde karşılaşırlar.

        İki farklı tarafta savaşan kardeşlerin şehir ele geçirilmeden önce birlikte geçirecekleri 6 saatleri vardır. Ve iki kardeş bu 6 saate yıllardır söylenmemiş, yaşanmamış, kavuşulamamış kısacası henüz tam anlamıyla yaşanmamış bir hayatı sığdırmak zorundadır.

        Söyledikleri her söz, yaptıkları her şey, savaşın yıkıcılığını, insan doğasında açtığı yaraları tokat gibi vurur izleyicinin yüzüne.

        Kağan Uluca ve Serdar Bakioğlu’nun oyunculuklarının beni şaşkına çevirdiğini, büyülediğini ve kafamdaki tiyatro imajını adeta yenilediğini söylemeliyim.

        Sadece oyunculuk mu? Dekor, kostüm, ışık, sahnede ilk kez izleme fırsatı bulduğum mapping tekniği. Oyunun sonunda günümüz tiyatro anlayışına yeni bir soluk getiren bu oyunun, iki yıllık, çok emekli, çok özverili, onlarca tiyatro sevdalısını bir araya getiren bir sevginin ürünü olduğunu öğrendik.

        Derya Efe, biz seyirciler dâhil herkese tek tek teşekkür etti ama teşekkürün en büyüğünü Tiyatro4 hak ediyor. Boş Şehir, 1 ve 22 Aralık günleri İzmir Sanat’ta izlenebilir.

        Diğer Yazılar