Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sürekli çalışarak geçen yoğun bir hafta, yorgun uyanılan ve bugün de çalışılır mı dedirten bir cumartesi sabahı. Festival öncesi böyle zararlı düşüncelerin yeri yok deyip, yola düşme vakti ve işte masamın başındayım. Sabah yaptığım ilk iş e-postalarımı kontrol etmek. Aksilik, beklediğim hiçbir şey gelmemiş.

        Birkaç reklam duyurusunun arasında eski ve iyi dost Maksude Kılınç'ın e-postası dikkatimi çekiyor. Aslında yapacak çok iş var, kişisel iletilere bakacak zaman yok ama Maksude iletiyi; "Bu çalışmayı daha önce de izlemiştim ve yine beğenmiştim. Çekenin eline sağlık, öyle güzel ki hep paylaşılmalı" notuyla göndermiş. Üstelik beklediğim metinler de gelmemiş. Dosyayı açıyorum. Yeni ve çok güzel bir dünya ile karşılaşıyorum.

        SU ALTI FOTOĞRAFLARI

        "Alt mı, üst mü?" adını taşıyan pps dosya beni su altı fotoğrafçısı Alptekin Baloğlu ile tanıştırıyor. Baloğlu, yarısını suyun içinde tuttuğu balıkgözü objektifiyle, yani bir balığın gözüyle İstanbul Boğazı'nı fotoğraflamış.

        Boğazı çevreleyen yalılar, saraylar, köprü, kayıklar, boğaz vapurları, hiçbiri daha önce görmeye alışık olduğumuz şekilleriyle görülmüyor bu fotoğraflarda. Karenin birinde balıkçı, yüzünde geniş bir gülümseme ile oltasına yakalanmış balığı yukarı çekerken, geride kalanların giden arkadaşlarına nasıl baktığını görüyorsunuz. Bir diğeri, boğaz vapurlarının köpüren dümen suyunun içeriden nasıl göründüğünü betimliyor.

        50'YE YAKIN ÖDÜL KAZANMIŞ

        İstanbul'u bir balığın gözüyle görmemizi ve bir deniz kenti olarak da bulunmaz güzellikte olduğunu keşfetmemizi sağlayan bu fotoğraflar, yurt dışında elliye yakın ödül kazanan Alptekin Baloğlu'na, Fransa'da iki dünya şampiyonluğu daha getirmiş.

        "Balığın Gözünden Boğaziçi Fotoğrafları", 36. Dünya Sualtı Görüntüleme Festivali'nde iki farklı jüri tarafından değerlendirilmiş ve "En İyi Fotoğraf ve Müzik Uyumu" ile "En İyi Reklam ve Tanıtım Fotoğrafı" dallarında dünya birincisi olmuş.

        İlk ödülde, Sezen Aksu'nun sözleri, Fahir Atakoğlu'nun bestesi ve Sertap Erener'in yorumunun da rolü olmuş. Baloğlu, yeteneğini defalarca kanıtlamış çok değerli bir sanatçı kuşkusuz. Ama benim için onun işlerini farklı kılan unsur şu oldu; Eline fotoğraf makinesi alan herkesin fotoğraf çektiğini zannettiği günümüzde, Baloğlu asıl değerin bakış açısı olduğunu bir kez daha kanıtlamış.

        Diğer Yazılar