Masal
Geçen gün birkaç masal kitabı edinmekten söz ediyordum. İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş. Pazar gecesi ‘Gecenin İçinden’ programına katılmak için gittiğim TRT’de, programın yapımcısı sevgili dostum Sevim Özkal, beni dünya tatlısı bir hanımefendiyle tanıştırdı. Ferda İzbudak Akıncı. Ferda Hanım, ödüllü bir yazar. Sadece büyükler için yazmıyor, çocuk edebiyatında da önemli bir yeri, pek çok ödüllü masal ve öyküsü var.
Program öncesinde bir süre sohbet ettik. İçimden “Eğer sohbeti kadar tatlı yazıyorsa çocuklar çok şanslı” diye geçirirken onun sırası geldi.
TRT’nin en eski programlarından biri olan Gecenin İçinden’i İzmir’den değerli spiker arkadaşımız Oktay Durna sunuyor. Oktay, pek çok konuda bilgi sahibi olan, müzikle, şiirle, edebiyatla, fotoğrafla yakından ilgilenen biri.
O gece Ferda Hanım ile edebiyat ve özellikle de çocuk edebiyatı üzerine tadına doyulmaz bir sohbet yaptılar.
Sonrasında Oktay, Ferda Hanım’ın TUDEM Yayınları’ndan çıkan “Kuğu Gecesi” kitabından aynı adlı öykünün bir bölümünü okudu. Türkçeyi çok güzel bir tonlamayla mükemmel konuşan birinin sesinden, iyi yazılmış bir masalı dinlemenin tadına doyum olmuyor.
EN GÜZEL ARMAĞAN
Bu çok içten, candan gönülden gelen masal, gecenin bir yarısı beni taa uzaklara, çocukluğuma, annemin dört kardeş bizi etrafına toplayıp masallar anlattığı günlere götürdü. Program Oktay’ın ödüllü kitap “Kuş Kulesi”nden “Haylaz Çırak ve Küçük Masal Kitabı” öyküsünün giriş bölümünü okumasıyla sona erdi. Eve dönerken elimde, adını andığım iki kitap vardı.
Bence dünyadaki bunca kötülüğün nedenlerinin başında çocukların masalsız büyümesi geliyor. Her şeyi olan ama masalları olmayan çocuklar, içlerinde iyilikleri, güzellikleri yeşertmekte zorlanıyor. Çünkü masallar iyiliğin yanında kötülüğün de olduğunu ama kötülerin er geç cezalandırıldığını öğretir erken yaşlarda. Sonra güzelliğe ulaşmak için çabalamak gerektiğini, yardımlaşmanın ve sevginin önemini anlatırlar. Masalların çizdiği tozpembe dünyanın ancak çalışarak, uğraşarak, mücadele edilerek kazanılacağını, şefkat, merhamet, dürüstlük gibi özellikler taşıyanların mutlu sona ulaşacaklarını öğrenir çocuk. Çocuklarınızı masalsız bırakmayın derim.
Yarıyıl tatilinde masal kitaplarından daha güzel armağan olur mu? Ferda İzbudak Akıncı’nın Işıklı Ayakkabılar, Sokak Kuşu, Çamur bebekler, Su Masalları, Rüzgâr Masalları, Kuş Kulesi, Çuvaldiken Kasabası, Kuğu Gecesi, öykü ve masalları ile Mutluluk Sokağı ve Kış Ülkesi Çocukları romanlarını öneririm.