Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuğu, eğitim öncesi koşullarda yönlendirmek nispeten kolaydır. Eğitim hayatı başladığındaysa destek ve takviye amacıyla hemen her çocuk farklı açıdan yardıma ihtiyaç duyabilir. Ülkemizde bir süre öncesine kadar bilgisel açıdan dershanelerden yardım alınıyordu. Şimdi durum biraz farklı… Çocuklar sadece bilgisel açıdan takviyelere ihtiyaç duymayabilir. Bir genç hem ergenliğini hem de zihinsel süreçlerini hedefli ve verimli biçimde değerlendirebilmek için kendisini, niyetini, istek ve potansiyellerini iyi tanımalıdır.

        HANGİ HALLER ZORLUDUR

        Çok iyi bir gözlemci olsanız da, çocuğunuz bazen kapalı kutudur. Ya da sizinle diyaloğu iyi olmasına rağmen, arkadaşlarıyla ve arkadaş ortamlarında yaşadıklarını sizle paylaşmıyordur. Birçok okul, öğrencinin yaşamını gözlemek ve müdahale etmek için kimi servislere sahipse de, bazı durumlarda okul dışı destekler, ev ya da dışarda sağlanan eğitim takviyesi uygun olabilir. Çocuğunuz okuldaki eğitim şartlarına ilgisizse, tek bir konuya ilgi duyuyorsa, yeteneklerini ekstra geliştirmek istiyorsa, okuldaki derslerinden geri kalıyorsa, dil öğrenemiyorsa, psikolojik güvensizlikleri varsa ya da belirgin bir öğrenme güçlüğü taşıyorsa destek almanın vakti gelmiş olabilir.

        REKLAM

        ÇOCUKLARA ZAMAN AYIRAMAMAK

        Kimi koşullarda ya da belirgin hayat dönemlerinde çocuklara zaman ayırmak ya da mekânsal olarak birlikte olmak zor olabilir. Çocuğun en çok ilgiye muhtaç olduğu dönemler sağlık sorunları yaşadığı zamanlardır. Siz her ne kadar onunla ilgilenseniz de, onun kaçırdıklarını ve takip etmesi gereken sorumluluklarını üstlenemezsiniz. Çocuk belirli bir sağlık sorunu sonrası okul yaşamına tekrar uyum gösteremeyebilir. Bu durumda en küçük konunun bile takviyesi için sınıf dışı yardım alabilirsiniz. Bazı durumlarda üniteleri anlamamak ya da atlamak, sonrasında gelen sıralı üniteleri kavrayamamakla sonuçlanabilir.

        YARDIM KONUSU

        Çocuğun sizle ve başkalarıyla ilişkisi ve derslere ilgisi konusunda yaşanan sorunlar için ilk olarak bir psikolog görmekte fayda vardır. Çünkü bu, iletişim kurulamayan bir dış otorite ilişkisi için anahtar vazifesi görebilir. Bazı durumlarda özel öğretmen bir eksiği gidermek için değil, belirli bir konuda sadece iletişim kurmak için de yararlıdır. Eğitim hayatındaki hızlı gidiş, öğrenme yeteneklerinin gerçekleşmesini engelleyip öğrencide güven kaybına neden olabilir. Çok net bir konuda yardım alıyorsanız, çocuğun başarısında ani bir sıçrama yaşanabilir. Öncelikle çalışacağınız özel öğretmenin, referanslarına, başarılarına ve deneyimlerine dikkat etmelisiniz.

        REKLAM

        NASIL BİR ÖĞRETMEN?

        Özel öğretmen, eğitimi katalize etmek ve hızlandırmak için iyi bir yoldur. Öğretmenin mevcut başarıları, hangi yöntemleri izlediği ve çocuğa yardım için hangi donanımlara sahip olduğu önemlidir. Bazı aileler çocuklarına dersler açısından olduğu kadar, rehberlik etmesi için de abi ya da ablalar istihdam edebilmektedir. Bu kişiler genelde üniversite öğrencileridir. Daha profesyonel bir yardım alındığındaysa, öğretmenin CV’si, çocuklarla olan geçimi ve daha önce çalıştırdığı öğrencilerin deneyimleri önemlidir. Özellikle de belirli bir beceri ya da hobi konusunda eğitim veren öğretmenler sadece kendi uzmanlık konularına tutkuludur ve çocukla öteki açılardan ilgilenmeyebilir.

        DURUM RAPORU

        Bazı eğitimciler sadece sınavlar konusunda uzmandır. Böyle kişilerle belirli bir sınav için anlaşmakta yarar vardır. Bu eğitimciler genel bir güven vermekte ve zevkli bir öğrenme ortamı yaratmakta başarılı olamayabilirler. Çünkü sınav hedefi belirli bir hırs ve tempo gerektirmektedir. Özel öğretmenle anlaşınca ilk iş ondan kapsamlı bir rapor istemek olmalıdır. Sonra çocuğunuzla ilişkili bu raporu onunla tartışabilirsiniz. Öğretmen, öğrencinin neleri kaçırdığı, hangi konularda zayıf olduğu ve okulda yaptıklarıyla ilişkili ayrıntılar içeren bilgileri size verebilmeli. Çocuğunuz için doğru eğiticiyi bulmak, onun eğitimini eğlenceli kılabilir ve merak düzeyini arttırabilir.

        REKLAM

        ORTAM

        Öğrenim için genelde bir saatlik süreler tercih edilebilir. Ancak öğrenci konsantre olamıyorsa yarım saatlik süreler de tercih edilebilir. Sürekli öğrenim ve konsantrasyon verimsizdir ve verilen aralar öğrenciyi rahatlatabilir. Öğrenim ortamı, öğrencinin ya da öğretmenin evinde ya da kullanışlı ofislerde gerçekleşebilir. Bazı durumlarda özel öğretmenin okul öğretmenleriyle bağlantı kurması önemlidir. Öğrencinin hiçbir ödevi kaçmamalıdır ve her ay yazılı rapor almak en iyisidir. Bu çalışmanın toplam süresi, artık öğrencinin ek yardıma ihtiyaç duymayacağı bir zamana kadar ilerleyebilir. İyi bir özel öğretmen aynı zamanda kendisine ait olan ihtiyacı yok eder.

        Diğer Yazılar