Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Vücut tipinize göre hangi sporu yapmalısınız?

Giriş: 04.12.2015 - 13:46 | Güncelleme:

Peki vücut tipleri nasıl ayırt edilebilir?

Sports International vücut tipine göre egzersiz yapılması gerektiğini açıkladı. Peki vücut tipleri neler ve yapılması gereken egzersizler hangileri?

1-MEZOMORF

Kaslı, atletik ve kuvvetlidir. Çok kolay kas yaparlar ama ektomorflara göre daha kolay yağlanırlar. Groft ve testosterone hormonları fazladır. Belleri ince, kemikleri kalındır. Vücut geliştirmeye en uygun vücut tipidir. Bu mükemmel form hakkında çok heyecanlıysanız, bir mezo olmanın kötü yanını da görmelisiniz. Mezoların esnekliği yok denecek kadar azdır. Eğer karakteristik mezomorf iseniz, göğüs ve omuzlarınız hem daha  büyük hem daha geniştir. Sizin karınınız gergin, beliniz ince ve kalçalarınız genellikle omuzlarınız ile aynı genişliktedir.

Mezomorflar, hareketsiz kalıp yüksek yağ ve / veya yüksek kalorili yiyecekler tüketirlerse genellikle tüm vücutlarına eşit oranda yağ depolayarak kilolu olmalarına yol açabilirler. Kardiyovasküler hastalık kilolu mezolar için birincil tehdit olabilir, bu nedenle bu kategori içindeki kişilerin, sağlıklı bir diyet ve dengeli bir egzersiz rejimi yapmaları gerekir. Kalbi sağlıklı tutmanın, kalp kasları olduğunu unutmayın.

Her zaman spor sınıflarında ve oyun parklarında popülerdirler. Yüksek hacimli çalışmalar yapabilirler. Spor salonunda mezomorfları büyük olasılıkla ağırlık kaldırma, step makineleri veya koşu bandı gibi kardiyo ekipmanlarının yanında bulabilirsiniz.

Önerilen egzersiz ve beslenme programı:

Mezomorflar, yüksek hacimli çalışmalar yapabilirler. Alt vücut, üst vücut spliti ile haftada en az dört gün spor yapmalı ve kas grubu başına 12 /15 tekrar yapmalıdırlar. Günlük alacakları maximum karbonhidrat miktarı deneme yanılma yaparak bulunabilir ancak örneğin 3500-4000 kcal, kas yapmaları için yeterli olacaktır. Son olarak haftada üç gün, en az 30 dk kardiyo yapabilirler.



ÜNLÜLERİ: Sylvester Stallone ve Demi Moore

2-EKTOMORF



Zayıf ve incedirler. Bir ektomorf iyi bir örnek ve bir model olabilir. Kasları incedir ve vücutları yağsızdır. Kol ve bacaklar ince uzun, bilekleri ince, omuzları ve kalçaları dar olur. Diğer vücut tiplerine göre hem kas hem de yağ yapmaları zordur.



Muhtemelen bir futbol takımının yıldızı veya şampiyon gladyatör olmazlar. Ama merak etmesinler, vücut tipi doğal dayanıklılık faaliyetlerini gerçekleştirmek için uygundur. Dengeleme hareketleri vücutlarının anahtarıdır. Hem aerobik hem de kasları geliştirmek için egzersiz yaparken zaman zaman da denge egzersizleri programı yapmalılar.



Önerilen egzersiz ve beslenme programı:

Bu vücut tipine sahip kişilerin kasları ağırlık çalışmasından sonra zor recovery olur yani dinlenme süreleri uzundur. Bu yüzden az hacimli çalışmaları gerekir. Kas grubu başına spor yaparken 6 / 8 seti geçmemelidirler. Kas dinlenmeleri uzun olacağı için set araları dinlenmeleri 2 / 4 dk arasında olmalıdır. Haftada minimum 3 gün tüm vücut egzersizlerini yapmaları gerekmektedir. Asla haftanın beş veya altı günü split program çalışmamalıdırlar. Metabolizmaları çok hızlı olduğu için beslenmede günde en az 3500-4000 kcal almalılar. Protein ihtiyaçları vücut ağırlığı başına en az 2 gr olmalı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeliler.



ÜNLÜLERİ: Kate Moss, Brad Pitt ve Courteney Cox

3-ENDOMORF


Geniş ve kalın bir vücuda sahiptirler. Bir endomorfun vücudu kum saatine benzer. Metabolizmaları yavaştır. Vücutları çok kolay yağlanır. Kemikleri ve belleri kalın, vücut yapıları yuvarlaktır. Genelde kaslı olurlar. Aynı zamanda kolay kas yapıp, çok kolay yağ kazanırlar ve çok zor yağ kaybederler. Vücut ağırlıklarının çoğunluğu ya vücutlarının ortasındadır ya da kalça ve kalça bölgesi merkezlidir. Genellikle bir endomorf gövdesini tanımlamak için kullanılan bir benzetme armut şeklidir. Yapısal olarak, bir endomorfun bacakları ve kasları kısadır. İyi haberse yumuşak vücut hatları ve derin eğrileri Marilyn Monroe gibi bir cazibe yaratmak birçok endomorf kadına verilmiş bir ayrıcalıktır.

Bir endonun endişe verici ve önemli sağlık sorunlarını aşmasının ilk yolu "sağlıklı bir vücut ağırlığını" sürdürmektir. Vücut yağı sebebi ile aşırı miktarda kardiyovasküler hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olabilirler. Yağ çoğunluğu kalbini çevreleyen vücudun merkezinde toplanır ve hastalık riski artar. Bu tehlike kolayca sağlıklı bir diyet sürdürmek ve egzersiz ile önlenebilir. Ayrıca düşük vücut eklemleri başka bir sağlık sorunu olabilir. Eklemleri yaralanmaya son derece duyarlı olduğundan, yüksek tempolu spor veya aktiviteler, vücut ağırlığı taşıyan egzersizler onlara zararlı olabilir.


Önerilen egzersiz ve beslenme programı:

Endomorflar da beş günlük split çalışmalardan kaçınmalı, bunun yerine üç günlük egzersizlerle tüm vücuttaki kas gruplarını çalıştırmalıdırlar. Her çalışmada kas gurubu başına 8 /12 tekrar yapabilirler. Vücut egzersizlerinin yanı sıra izolasyon egzersizleri de yapabilirler. Kolay yağlandıkları için beslenmelerine dikkat etmelidirler. Özellikle karbonhidratı çok dikkatli almalıdırlar. Karbonhidrat miktarı spor yaptıkları günlerde de, yapmadıkları günlerde de 50 gramı geçmemelidir ve düşük glisemik indeksli gıdalar alınmalıdır. Kas yapmaları için 3000 / 3500 kcal tüketmelidirler. Yağ almaları kolay olduğu için haftada en az üç gün 30 dk olmak üzere kardiyo yapmaları gerekmektedir.

ÜNLÜLERİ: Jennifer Lopez, Oprah Winfrey



Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
1 0 +1
vücut tipi diye bişey yoktur