Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cam filmi yasağı kalktı mı? Cam filmi yasağında son durum! - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'de trafikteki yaklaşık 21.5 milyon aracın 5 milyonunda cam filmi bulunuyor. Bunların çok büyük bir kısmı da araçların camlarına sonradan takılan filmler. Yeni uygulama ile birlikte araçlarında sonradan takılma cam filmi olanlara 206 ile 427 TL arasında ceza kesiliyor. Cezadan kurtulmanın tek yolu ise aracın fabrika çıkışlı olarak cam filmli olması. Eğer araç sahiplerinin otomobillerinin camında filmin fabrika çıkışlı olduğunu gösteren 43-R ibaresi varsa cezadan kurtuluyor.

        İKİ BAKANLIK ÇALIŞACAK

        Cam filmine gelen tepkilerin artması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da harekete geçirdi. Konunun bugün yapılan ve Erdoğan'ın başkanlık ettiği AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında gündeme geldiği öğrenilirken, cam filmi cezalarına gelen tepkiler masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili olarak devreye girdiği ve bu işin düzeltilmesini istediği belirtildi.

        Konuyla ilgili çalışmayı ise iki bakanlık yürütecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın cam filminde yapılabilecek düzenlemelerle ilgili çalışma yapması bekleniyor. Öte yandan MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım'ın da benzer düşüncelerini ifade ettiği ve parti yöneticilerine ceza kesilmemesi ve kesilen cezalarla ilgili de çalışma yapılmasını istediği ifade edildi.

        EMNİYET TALEP ETTİ, YASAK UZADI

        Araçlardaki cam filmi aslında hiç serbest olmamıştı. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliği gereği 26 Ekim 2017'de cam filmi yasağı kalkacaktı. Fakat yasağın kalkmasına Emniyet Genel Müdürlüğü'nden itiraz geldi.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yasağın 26 Ekim'de kaldırılacağının açıklandığını, ancak Emniyet Genel Müdürlüğünden bu konuda gelen taleplerin ardından konunun tekrar ele alındığını söylemişti. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin, özellikle son dönemde artan terör eylemleri sebebiyle şüpheli şahısların tanınması ve tespitinde sıkıntı yaşandığını aktardıklarını dile getiren Özlü, bu nedenle de cam filmi yasağının kaldırılmaması yönünde görüş beyan edildiğini kaydetti.

        REKLAM

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 'can güvenliği' söz konusu olunca yasağın sürmesi yönünde yönetmelik değişikliğine gitmişti.

        İÇİŞLERİ ONAY VERİRSE DERECELENDİRİLEBİLİR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesi ile yeniden gündeme gelen cam filmi konusunda yönetmelik değişikliği yapılması gerekiyor. Eğer İçişleri Bakanlığı, cam filminde çok koyu camlar yerine sadece güneşi kesmeye yönelik hafif dereceli renkli camı uygun görürse ilgili yönetmelikte buna göre bir değişiklik yapılacak.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelikle bu yasağı sürdürüyor.

        43-R VARSA CEZA YOK

        Yönetmelik ile fabrika çıkışlı olanlar dahil tüm araçlarda ön cam ile ön sağ ve sol kapı camlarındaki film yasağı, eskisi gibi korundu. Ön cam ile şoför tarafındaki sağ ve sol camlar renksiz olacak. Arka üç camda ise 43-R ibaresi varsa ceza yazılmayacak.

        REKLAM

        AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÜNAL'DAN AÇIKLAMA

        Öte yandan AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal da MYK toplantısından sonra yaptığı açıklamada, hükümetin zaman zaman yaptığı düzenlemelerle ilgili Cumhurbaşkanının 'cumhurun reisi' olarak toplumun bu meselelere ilişkin tepkilerini, reflekslerini, taleplerini, hassasiyetlerini dikkate alarak bazı talimatlar vermesinin son derece doğal olduğunu söyledi. Ünal, "Önümüzdeki süreçte bu konuda bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme de kamuoyuyla paylaşılır." ifadelerini kullandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ