Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yemen lideri Salih'e saldırı

        Muhalefet televizyonunun iddiasını duyuran Reuters ajansı, telefonla aranan Devlet Başkanlığı yetkililerine ulaşılamadığını belirterek, Salih'in akıbetinin doğrulanamadığını vurguladı.

        ElArabiye televizyonu, Salih'in "hayatta olduğu"yolunda haber verdi.

        İktidar partisinden bir yetkili, El Arabiye'ye "Salih'in durumunun iyi olduğunu"söyledi.

        Sana'daki sokak çatışmaları sırasında Devlet Başkanlığına havan topu mermisinin isabet ettiği, Salih ile başbakan ve meclis başkanının yaralandığı haber verilmişti.

        Bir güvenlik kaynağı da AFP'ye yaptığı açıklamada Salih'in ve Başbakan Ali Muhammer Mücaver'in saldırıda yaralandığını belirtti.

        Reuters ajansı, ayrıca bir yetkiliye dayanarak, Salih'in bir saat içinde ulusa sesleneceğini duyurdu.

        İktidardaki Genel Halk Kongresi Partisi'nin sözcüsü Tarık Şami iseSana'da Devlet Başkanlığı Sarayı'nın içindeki bir camiye havan topu mermisinin isabet ettiği, aralarında Başbakan ve Meclis Başkanının da olduğu bazı kişilerin yaralandığı açıkladı.

        Camide cuma namazı kılan Başbakan ve Meclis Başkanı ile birçok siyasetçinin yaralandığını belirten Şami, saldırıdan Haşed aşiretinin lideri Şeyh Sadık El Ahmar'ı sorumlu tuttu.

        Bu arada El Arabiya televizyonu, saldırıda başkanının 4 korumasının öldüğünü bildirdi.

        SALİH'IN SESLİ MESAJI YAYIMLANDI

        Yemen Devlet Başkanı Salih, Devlet Başkanlığı Sarayı'na düzenlenen roket saldırısında 7 kişinin öldüğünü belirtti.

        Saldırıda yaralanan Salih, Yemen televizyonunda yayımlanan kısa sesli mesajında, saldırının "yasa dışı çeteler" tarafından düzenlendiğini söyleyerek, ordudan bu çetelere karşı savaşmasını istedi.

        Salih, saldırıdan ateşkesi bozduğunu söylediği aşiretleri de sorumlu tuttu.

        Devlet Başkanı Salih, halka seslenişinde "Siz iyiyseniz ben de iyiyim" dedi.

        TAİZ'DE ÇATIŞMA: 6 ÖLÜ

        Yemen'in güneyindeki Taiz kentinde, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 6 kişinin öldüğü bildirildi. Güvenlik güçleri, çıkan çatışmalarda ölenlerin ikisinin gösterici, dördünün asker olduğunu kaydetti. Bölgedeki AFP foto muhabiri, Özgürlük meydanına ulaşmaya çalışan göstericilerle askerlerin çatıştığını belirtti.

        SALİH ASKERİ HASTANEDE TEDAVİ GÖRÜYOR

        El Arabiya televizyonu, Devlet Başkanlığı Sarayının içindeki camiye saldırıda yaralandığı bildirilen Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in askeri hastanede tedavi gördüğünü duyurdu. Televizyon, haberini iktidar partisinden bir yetkiliye dayandırdı.

        HALKIN ÖNÜNE ÇIKIŞINI ERTELENDİ

        Yemen Enformasyon Bakanı Yardımcısı Abdu El Cenadi, Salih'in sağlığını etkileyen bir durum olmadığını belirtti. ElCenadi, yaralandığının bildirilmesinden sonra halka hitap edeceği açıklanan Salih'in,yüzündeki çizikler nedeniyle konuşmasını ertelediğini kaydetti. Bakan Yardımcısı, Salih'in tedavisi biter bitmez en kısa sürede basının önüne çıkacağını söyledi.

        YARALI YETKİLİLER, TEDAVİ İÇİN SUUDİ ARABİSTAN'A GÖTÜRÜLDÜ

        Yemen'de devlet başkanlığı sarayına dün düzenlenen saldırıda yaralanan bazı yetkililerin, tedavi için komşu ülke Suudi Arabistan'a götürüldüğü belirtildi.

        Bir kaynak, yaralı başbakan yardımcısı ile diğer yetkililerin Suudi Arabistan'a götürüldüklerini söyledi, ancak durumları hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Basında yer alan haberlerde, başbakan yardımcısının ağır yaralandığı belirtiliyor.

        SALİH'E BAĞLI GÜÇLER, AŞİRET LİDERLERİNİN EVLERİNİ BOMBALIYOR

        Yemen'de aşiret üyelerinin Devlet Başkanlığı sarayına saldırısının ardından, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin aşiret liderlerinin evlerini bombaladığı bildirildi. Güvenlik kaynakları Reuters ajansına yaptıkları açıklamada, saraya saldırının ardından aşiret liderlerinin evlerinin bombardımana tutulduğunu belirtti.

        Bu arada El Arabiya televizyonu, hükümetin, Salih'in de yaralandığının bildirildiği saldırıdan Sadık El Ahmar'ın lideri olduğu aşiret grubunu sorumlu tuttuğunu duyurdu.

        Image

        ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

        Sana'da hükümet güçlerinin muhalif Ahmar Kabilesi'ne karşı başlattığı bombardıman devam ederken kentin merkezinde sokak çatışmaları baş gösterdi.

        Sana'nın kuzeybatısındaki bazı mahalleleri abluka altına alan hükümet kuvvetleri, gecenini ilerleyen saatlerinide top ve ağır silahlarla bombardımana başladı.Bombardımandevam ederkenbaşlayan çatışmalar bir saate yakın sürdü. Başkentin sokaklarında otomatik silah ve hükümet güçlerinin kullandığı roket sesleri yükselirken çatışmalardan kaçan ve bağıran insanlar göründü.

        Olayların şiddetlenmesi üzerine kentin tamamına yakınında uygulanan elektrik kesintisi sonrası silah seslerinde azalma meydana geldi.

        Bir anda sessizliğe bürünen kenttin sokaklarında sadece zırhlı askeri araçlar devriye geziyor. Ölü ve yaralı olup olmadığı bilinmiyor.

        Salih karşıtlarının yaşadığı Hasaba Mahallesi'nde birçok devlet binası aşiret üyeleri tarafından pazar günü ele geçirilmiş, bunun üzerine hükümet güçleri bu mahalleyi abluka altına almıştı.

        Salih'e bağlı güçlerle Ahmar Aşireti üyeleri, Salih'in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinin ardından çatışmaya başlamıştı. Çatışmalarda bugüne kadar 150'den fazla kişi hayatını kaybetti.

        İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

        Başkentin, güneyde hükümet kuvvetleri, kuzeydeyse isyancı askerler ve muhalefet bağlı aşiret çeteleri arasında bölünmüş durumda.

        Bu arada,pazartesi günü başlayan ve bir günlük ateşkesten sonra yeniden alevlenen hükümet güçleri ile Ahmar Kabilesi arasındaki çatışmalarda hükümetin kontrolünü kaybettiği devlet binaları yeniden Salih'e bağlı birlikler tarafından ele geçiriliyor.

        Yemen Post Gazetesine açıklama yapan İçişleri Bakanlığının bir yetkilisi, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok kamu binasının yeniden hükümet güçlerince kontrol altına alındığını söyledi.

        Öte yandan, ülkenin bir çok bölgesinde ordu ve muhalifler arasındaki zaman zaman çatışmalar devam ederken, El-kaide militanlarının ele geçirdiği öne sürülen güneydeki Zincibar'daki durum belirsizliğini koruyor. Muhalifler, hükümet güçlerinin bilerek kentin kontrolünü militanlara bıraktığını böylelikle Salih'in uluslararası kamuoyunun desteğini almaya çalıştığını iddia ediyor.

        AŞİRET LİDERİNİN EVİ BOMBALANDI

        Bölgedeki kaynaklar, başkent Sana'nın güneyine sıçrayan çatışmalarda güvenlik güçleriyle aşiret üyeleri arasında çıkan çatışmalar sırasında aşiret lideri Hamid El Ahmar'ın evinin bombalandığını söyledi.

        Sadık El Ahmar, Devlet Başkanlığı Sarayına düzenlenen saldırıyla bağlantıları bulunduğu yolundaki iddiayı reddetti.

        Bu arada görgü tanıkları ülkenin güneyindeki Taiz kentinde patlamalar olduğunu belirtiyor.

        ANA HAVAALANINDA UÇUŞLAR DURDU

        Yemen'in başkenti Sana'daki havaalanında uçuşların, aşiret üyeleriyle DevletBaşkanı Ali AbdullahSalih'e bağlı güçler arasındaki çatışmalar yüzünden askıya alındığı bildirildi.

        Yolcular, seferlerin yapılamadığını söyledi.

        WASHİNGTON BASKILARI ARTIRACAK

        Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney basına yaptığı açıklamada, halen Körfez ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama'nın terörle mücadele danışmanı John Brennan'ın Salih'in üzerindeki baskıların artmasını sağlayacağını belirtti.

        Carney, Brennan'ın bölgedeki ziyaretinin ana konusunun "ABD'nin Yemen'de gittikçe bozulan durum ile ilgili endişelerini dile getirmek" olduğunu söyledi. Sözcü açıklamasında, Brennan'ın Körfez ülkelerindeki ABD müttefikleriyle, Abdullah Salih'in iktidarı bırakmasını sağlamaya yönelik alınabilecek önlemler konusunu ele aldığını belirtti.

        ABD'DEN YEMEN'DE "ACİL" ATEŞKES ÇAĞRISI

        ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, yaptığı açıklamada, "Son 24 saatte meydana gelen tüm bu akıl almaz şiddet eylemlerini şiddetle kınıyoruz" diyerek, "tüm tarafların saldırılarına son vermeleri ve silahlı çatışmaların tırmanmasının önüne geçmeleri gerektiğini" kaydetti.

        Toner, "Yemen'deki durumun kötüleşmesinin ancak yönetimin barışçıl ve düzenli bir şekilde devredilmesi vasıtasıyla engellenebileceğini, bu bağlamda Devlet Başkanı Salih'e Yemen halkının çağrılarına kulak vermesi çağrısında bulunduklarını" belirtti.

        Bu arada, vurulan devlet başkanlığı sarayının camisinin imamının da yaralananlar arasında olduğu bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ