Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail'e soykırım davasında karar günü! Uluslararası Adalet Divanı: İnsani durum felaket boyutunda

        Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı.

        İsrail'e soykırım davasının görüldüğü mahkemede Yargıç Joan E. Donoghue şu ifadeleri kullandı;

        "İnsanlık dramının farkındayız. Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkındayız ve can kayıplarından derin endişe duyuyoruz.

        "SOYKIRIM DAVASI ESASTAN GÖRÜŞÜLECEK"

        REKLAM

        İhtiyati tedbir talepleri görüşülmektedir, mahkemenin görüşüne göre Güney Afrika'nın iddialarının bir kısmının sözleşmenin maddelerinin kapsamına girebileceği görülmüştür. Mahkeme, İsrail'in dosyayı reddetme talebini reddetmektedir. İsrail'e soykırım davası görülmeye devam edecek. Soykırım davası esastan görüşülecek.

        Burada Güney Afrika'nın ortaya koymuş olduğu iddialar değerlendirilecektir. Sözleşmenin birinci maddesine baktığımızda tüm ilgili tarafların soykırım suçunu engellemesi gerekmektedir. İkinci maddede soykırım bir etnik ve ırksal grubun üyelerine zarar vermek, bu grubun içinde bulunan çocukları başka bir gruba taşımak gibi maddeler yer almaktadır.

        Mahkeme, İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların "makul seviyede" ispatladığına hükmetmiştir.

        Gazze'de Filistinlilerin suya, gıdaya, elektriğe temel ihtiyaçlara erişimi yoktur. DSÖ, sağlık hizmetlerine erişim olmadığı için doğum yapacak kadınların zor durumda olduğunu ve durumun daha da kötüleşeceğini bildirmiştir.

        "İNSANİ DURUM FELAKET BOYUTUNDA"

        REKLAM

        Mahkeme, Gazze'deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde "acil tehlike" teşkil ettiğine hükmetti ve telafisi mümkün olmayan sonuçları engelleme niyetindedir.

        Mahkeme, Güney Afrika tarafından talep edilen ihtiyati tedbirlerin bir kısmının uygulanmasına hükmetmiştir. Bu bağlamda İsrail, Gazze Şeridi'nde tüm elindeki gerekli önlemleri alarak öncelikle burada grupların üyelerini öldürmek, ciddi fiziksel zarar vermek, grup içerinde doğumları engellemek bağlamında bunları sözleşmenin 2. maddesi kapsamında değerlendirmesinin mümkün olduğuna hükmetmiştir."

        Mahkeme, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine ve İsrail'in bir ay içinde mahkemeye rapor sunmasına hükmetti.

        REKLAM

        17 HAKİM HAZIR BULUNDU

        ICJ, Güney Afrika’nın tedbir talebine ilişkin kararı, kamuya açık oturumda canlı ilan etti.

        Karar okunurken Divan’ın 15 daimi hakimi ve İsrail ile Güney Afrika’nın bu dava özelinde atadığı ad hoc hakimlerle birlikte 17 hakim, duruşma salonunda hazır bulundu.

        Divan’ın kararını ilk olarak Divan Başkanı ABD’li Yargıç Joan E. Donoghue İngilizce okudu, daha sonra Divan Başkatibi Philippe Gautier’in kararın Fransızca özetini okumasıyla oturum sona erdi.

        *Haberin görselleri Associated Press ve AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ