Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anonymous T.C. vatandaşlarının sağlık bilgilerini çaldı!

        Sağlık Bakanlığı’na bağlı 33 devlet hastanesine sabah saatlerinde internet korsanları tarafından siber saldırı düzenlendiği iddia edilmişti. Anonymous hacker grubunun üstlendiği iddia edilen siber saldırılarda hastanelerin veri tabanında yer alan bilgilerin, kopyalandıktan sonra ise silindiği belirtildi.

        Devlet hastanelerinin sistemlerine girdiğini iddia edenAnonymous hacker grubu, bilgisayarların veri tabanında bulunan bilgileri kopyaladıktan sonra sistemden sildiğini açıkladı. Siber saldırının fark edilmesi üzerine sisteme daha önce yedeklenen veriler yüklenmeye çalışıldığı, ancak hacker grubunun eski verileri geri yüklemeyi de engellediği öne sürüldü.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN RESMİ AÇIKLAMA

        HABERTURK.COM'a konuşan Sağlık Bakanlığı yetkililerinin saldırı iddialarını reddetmesinin ardından bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada sızıntı kabul edildi.

        Sağlık Bakanlığı'nın yazılı olarak yaptığı resmi açıklamaya göre;

        "Sağlık Bakanlığı Hastanelerine yönelik siber saldırı girişimiyle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

        Bakanlığımıza bağlı Diyarbakır, Siirt, Tekirdağ ve Kocaeli illerinde bulunan bazı hastanelerimize yönelik bir siber saldırı girişiminde bulunulmuştur. Söz konusu saldırıdan sadece Diyarbakır ilimizdeki hastanelerimizin kısmen etkilendiği tespit edilmiş olup, bilgi sistem altyapımızdaki yedekleme mekanizması sayesinde olası veri kayıplarının önüne geçilmiştir.

        Söz konusu olay sonrasında ilgili hastanelerimizin bilgi sistemlerindeki kısmi aksama kısa sürede giderilmiş ve sağlık hizmetlerinde mağduriyet yaşanmamıştır.

        Veri güvenliğimizi tehdit eden bu çirkin saldırı girişimiyle ilgili inceleme başlatılmış olup, söz konusu bilgi sistem güvenlik kusurunun oluşmasına neden olan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli yasal işlemler derhal başlatılacaktır.

        Bakanlığımıza bağlı sağlık kuruluşlarımızın bilgi sistemleri dünyanın en gelişmiş güvenlik altyapılarıyla korunmakta olup bu amaçla "Sağlık Bilişim Özel Ağı" oluşturulmuştur. Bu ağ ile birlikte sağlık tesislerinin internet erişimi yüzde yüz güvenli olarak gerçekleştirilmektedir. Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık tesislerinin bu ağa dahil edilmesiyle ilgili altyapı çalışmaları hızla devam etmektedir."

        BİRÇOK İLDEN HASTA BİLGİLERİ

        Dosyaların içinde birçok ildeki hastanelere dair hasta isim ve kayıtları, sağlık testleri, hastane çizelgeleri gibi birçok bilgi verilerin içinde bulunuyor. Randevu sisteminin arayüzünden girdikleri belirtilen Anonymus'un HIV testine başvuran, kürtaj yaptıran kişilerin bilgilerine ulaştığı kaydedildi.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        HABERTURK.COM'a açıklama yapan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, böyle bir siber saldırının olmadığını açıklayarak, randevu sistemi üzerinden bu tür bilgilere ulaşma şanslarının olmadığını bildirmişlerdi. Saldırıya maruz kalındığında bunun anlaşılabileceğini bildiren yetkililer, 'kontrol ettik, herhangi bir saldırıya maruziyet yok" demişti.

        Öte yandan iddialara göre sızıntı Hastane Randevu Sistemi üzerinden değil hastanelerin kendi sistemleri üzerinden gerçekleşti. Pekikonuyla ilgili adı geçen hastanelerden sızan birveri gerçekten var mı?

        HASTANELERDE DURUM NE?

        Verilerinin sızdırıldığı iddia edilenErenköy'deki bir devlet hastanesinin yetkilileri; "Sistemimizde herhangi bir sorun yok" diyerek, elle randevu yapmadıklarını söylediler.

        Edirne'deki bir diğer hastaneninyetkilileri ise; konu ile ilgili bilgi veremediklerini, açıklamayı valilik basın biriminin yapacağını belirtti.

        Sosyal medyada ise sızıntı ile ilgili dolaşan ekran görüntüsünde HIV ve cinsel yolla bulaşan diğer testlerin sonuçlarını gösteren bilgilerin de yer aldığı dikkat çekiyor.

        Öte yandan Youtube kanalında yeni açılan bir hesapta saldırıyı Türk hackerlara yönelik intikam saldırısı olarak nitelendirenve Anonymous videolarını anımsatan bir videoyüklenmişti. Videonun detayında ise sızdırıldığı iddia edilen bilgilerin yüklendiği upload sitesinin adresi verilmişti.

        ANONYMOUS HESAPLARINDAN AÇIKLAMA: SIZINTININ BİZİMLE BİR ALAKASI YOK

        Buna karşılık Türkiye'den anonymous sosyal medya hesaplarından birine gelen tepki üzerine twitter'dan "Saldırının ne bizimle, ne bizimle birlikte olanlarla, ne de güvendiğimiz herhangi biriyle bir alakası yoktur. Sızıntı tamamen saçmalıktır" yanıtı verildi.

        Anonymous'a ait olduğu iddia edilen bir diğer twitter hesabından ise "Bu saldırının gerçekten Anonymous tarafından yapıldığına dair bir video dışında herhangi bir kanıt var mı. Bunu sor kendine" tweet'i paylaşılırken, bir diğer hesaptan da aynı tweet retweet edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ