Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her yıl onlarca kişinin girdiği ve deyim yerindeyse insanların helak olduğu bu üniversite süreci, bu yıl için çok şükür ki bitmek üzere. Bu süreçte bazı öğrencilerin yüzü güldü, bazıları ise önümüzdeki yıl şansını denemek üzere kolları sıvadı bile. Birazdan sizlere bahsedeceklerim de ülkemizdeki eğitim sistemini ne yermeye ne de övmeye yönelik bir yazı!

        Bazı ebeveynler, bizdeki bu sıkıntılı üniversite sürecinden çocuklarını uzak tutabilmek için alternatif olarak yurtdışını görüyor. Diyelim ki maddi durumunuz elverişli ve çocuğunuzu yurtdışında okutmaya karar verdiniz, peki hangi üniversiteye çocuğunuzu göndereceksiniz? Tercihlerin yapıldığı geçen hafta, aklıma bu soru geldi. Biri de gelse; sence hangi üniversiteyi seçmeli, bir sıralama yap dese, aklıma üç bilemedin beş üniversite ismi gelir. Bu isimlerin çoğu da akademik çevrede kabul göreceği kesin olan okullar olur. Onda da işin maddi boyutunu problem etmiyorsak eğer! Peki ama öğrencilerin tercihleri açısından düşünürsek? Sonuçta o üniversitelerde okumadım ve içinde neler olduğuna dair fikir sahibi değilim. Bu meraka yenilip “okuyan öğrencilerin tercihleri” neler acaba diye araştırma yaparken kendimi “CWUR (Center for World University Rankings)“ internet sitesinde buldum.

        CWUR’nin denetimde yapılan online oylamada her yıl üniversiteler, ülkeler bazında, fakültelerdeki araştırmaları, mezunları gibi çeşitli etkenlere göre oylamaya tabii tutuluyor. Akademisyenlerden okuyan öğrencilere, hükümet yetkililerinden üniversite yönetimindeki kişilere kadar, farklı birçok alanda yer alan kişiler oylamaya katılıyor.

        Bu yıl ki sıralamada da Harvard liste başında. Onun hemen ardından ikincilikte Stanford, üçüncülükte MIT’nin geldiğini belirteyim. 1000 üniversitenin oylandığı sıralamada ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan okullar (ilk on sıranın sekizi Amerikan) yer alıyor. Ülkemizden de; Orta Doğu Teknik Üniversitesi 470, İstanbul Üniversitesi 623, Hacettepe Üniversitesi 634, Ankara Üniversitesi 725, İstanbul Teknik Üniversitesi 742, Ege Üniversitesi 779, Boğaziçi Üniversitesi 834, Bilkent Üniversitesi 842, Gazi Üniversitesi 852, Dokuz Eylül Üniversitesi 954. sırada yer alıyor. Listenin tamamına; http://cwur.org/2015/ sitesinden bakabilirsiniz. Ben buradan sizlere ilk beş üniversitenin bilgisi geçeceğim.

        #1 Harvard Üniversitesi

        # 2 Stanford Üniversitesi

        #3 Massachusetts Institute of Technology (MIT)

        #4 Cambridge Üniversitesi

        #5 Oxford Üniversitesi

        Diğer Yazılar