Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        The Reading Agency adlı İngiliz bir firmanın yaptığı araştırma, kitap okuyan kişilerin sanılanın aksine yalnız olmadıklarını ve hatta bu kişilerin kendilerini doğru ifade edebildikleri için ilişkilerinde çok daha başarılı olduklarını ortaya çıkardı.

        Yaklaşık olarak 4,000 İngiliz üzerinde yapılan araştırmada, her yaş grubundan kişilerle anket yapıldı. Anket sonunda çıkan veriler; genç ve genel nüfustan kitap okuyan kişilerin ebeveynleriyle olan iletişimlerinde daha başarılı oldukları, yetişkinlerin depresyon ve demans gibi hastalıklara daha az yakalandıkları ve çocukların ise sosyal ortamlarda daha özgüvenli oldukları yönünde.

        Peter Sowerby Vakfı tarafından finanse edilen bu kapsamlı araştırmanın nedeni ise; gelecek nesiller için kitap okuma üzerinden yürütülecek olan programların yeniden yapılandırılması. Bireyler mutlu olduklarında topluma faydaları olur; ve ancak sağlıklı düşünce yapısına sahip insanlar bunu başarabilirler. İnsanların sağlıklı bir düşünce yapısında olmalarının yolu da kitap okumaktan geçiyor, en azından The Reading Agency böyle olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmada ergenlik döneminde kitap okuyan bireylerin, aileleriyle yaşadıkları problemleri çok daha çabuk atlatabildiği ortaya çıkmış. Erişkinlerde ise durum, evliliklerini kurtarmaya kadar gidiyor. Fazla kitap okuyan insanların kelime dağarcığı genişlediğinden birbirini kırmadan, doğru kelimelerle yaptıkları konuşmalar ikili ilişkilerde başarı sağlıyor. Bu yüzden de kitap okumak ilişkileri kurtarıyor. Bu araştırmadan çıkan sonuçlar doğrultusunda da başta Book Trust, Education Endowment Foundation, Art Council England olmak üzere pek çok vakıf ve kuruluş İngiltere’de ki kitap okuma etkinliklerini revize etmeyi planlıyor.

        Gelelim bizdeki duruma. Her hafta yüzlerce yeni yayının raflarda yerini aldığı ülkemizde, kitaplar bugün halen daha yeteri kadar ilgi görmüyor. “Çok fazla yayın var, hangi yazar bana hitap ediyor, haftada bir kitap okumaya kalksan ayda ortalama 120 TL gibi bir bütçe ayırmak gerekiyor” gibi gibi konular hep bizi etkiliyor. Bu kitap okumama bahanelerinden biri var ki benim favorim. “Bu da mı kitap yazmış? Bunun kitabı da okunur mu?” Piyasada çok fazla kitabın olması ve pek çoğuna tabiri caizse çer çöp gözüyle bakılması son derece yanlış… Bu okumamak için, en kötü bahanelerden biri. Size göre çok kötü olan bir kitap, bugün çok satanlarda yerini almış olabiliyor ve o kitapları okumadan yargılamak son derece talihsiz. Üstelik hangi kitabı okursanız okuyun, size katacağı bir şeyler mutlaka vardır. En bariz olanı ise kelime dağarcığınız genişleyecek! Velhasıl kelam, amaç her ne olursa olsun kitap okumak insana yol, su olarak geri dönüyor.

        Diğer Yazılar