Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dijital iletişiminin en büyük sorunu duyguları belirten vurguların olmayışıydı. Geçmiş zaman muamelesi yapıyorum çünkü sağ olsun Japonlar ve elbette Apple hayatımıza emojileri soktu, bu vurgusuzluktan kaynaklanan anlaşmazlıkları hayatımızdan söküp attı. En azından birçoğumuz için durum böyle. Bende geçtiğimiz günlerde emojilerin altı farklı ten rengine göre uyarlanacağını öğrendiğimde, anlık iletişimin en popüler aracının önemini araştırdım.

        Dünyanın en hızlı büyüyen dili olarak gösterilen emojiler, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Whatsapp’tan yazışırken, Instagram’da yorum yaparken ya da Facebook yorumlarında uzun cümleler kurmak yerine tek bir sembolle olayı özetlemek işimize geliyor. Öyle ki sözlü ifade etmeye üşendiğimiz her konuda emojilere başvurduğumuzun en büyük kanıtı; Geçtiğimiz Mayıs ayında Instagram’ın hesaplar üzerinde yaptığı bir araştırmada en çok emoji dilinin kullanıldığını ortaya çıkarmasını gösterebiliriz. Yazı kullanımı azaldı diye kimse kimseye kızmasın; emojiler hem daha etkileyici iletişim sağlıyor hem de zaman almıyor.

        Emoji dilini kullanan insanlar, iş hayatlarında çok daha başarılı ve popüler oluyorlar. Çünkü; beyinlerimiz bu sevimli sembolleri algılamaya çok daha açık. Bu yüzden de karşımızdakiyle yazışırken renkli yüzler gördüğümüzde konuşma hem daha olumlu, hem de daha net ifadelerle geçiyor. Başta da belirttiğim gibi yazıda vurgu veremediğimiz için karşınızdaki insanın o anki psikolojisine bağlı olarak yazıyı okuduğunu unutmayın ve siz o an karşıdakinin ne hissettiğini bilemezsiniz. Örneğin; gayet iyi niyetle yazılmış bir yazı “tamam görüşürüz” le bitmiş olsun. Yazının sonunda bir gülen yüz olmadığı için “tamam, uzatma işte görüşürüz” ya da “tamam yüz yüze geldiğimizde bir daha görüşelim” anlamları türeyebilir. Bu gibi yanlış anlaşılmalara izin vermemek için, uzun cümleler kurarak kendimizi ifade etmeye ya da kısasından emojilerden yardım alarak durumu kolaylaştırıyoruz. Bu verdiğim çok basit bir örnekti, illa ki başınıza gelecek değil. Diyelim ki siz yazı dilini çok iyi kullanıyorsunuz, kendinizi ifade etmede de sıkıntı çekmiyorsunuz peki ama, ya karşınızdaki sizin kadar iyi değilse ve o yanlış anlamaya açıksa? Sonuçta iletişim çift taraflıdır ve monolog bir iletişimle ilerleyemezsiniz. Hepimizin hayatında “Ben orada öyle demek istemedim” dediği bir an vardır. İşte böylesi anlarda etkili iletişim devreye giriyor; bunun için de emojiler öneriliyor. Son dönemde iletişim firmalarının yaptıkları araştırmalarda duygu ifadelerinin simgelerle belirtilmesinin yazışmalara oranla %70 daha iyi sonuç verdiği ortaya çıktı. Yani zannetmeyin ki bu dil, ergen işi veya gayri ciddi bir dil. Etkili iletişim için gayet ciddiye almanız gereken bir dil. Üstelik bu dili küçümsemeden evvel, dünyanın en iyi animasyoncuları tarafından geliştirildiğinin bilgisini de paylaşmam gerek.

        İyi de ben bu dile hakim değilim, yapabildiğim sadece iki nokta üst üste ve bir parantezle gülücük diyorsanız eğer panik yapmayın, klavyelerinizin sol tarafında 144 harften oluşan emoji diline giden segment mutlaka vardır. İşte Haziran ayında Twitter’da yapılan araştırmanın sonucuna göre en çok kullanılan emojilerin sıralaması.

        Diğer Yazılar