Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Oysa cüsselerimizden beklenmeyecek hareketlerimiz var!

        Tüm dünyada adından sıkça söz ettiren kampanyaların; “LikeAGirl”, “HeForShe”, “I’m Not Bossy, I’m the Boss” gibi, pek çoğunda kadınlardan bahsediliyor. Çünkü ne yazık ki halen daha bunu gündemde tutmaya ihtiyaç var. Sizin yaşadığınız ortamda bu gündem olmayabilir ancak; bu durumda sizin çoğunluğun içerisinden gelmediğinizi söylemem gerek.

        #LikeAGirl kampanyasının yeni videosunda, bu sefer emojiler ele alınıyor. Tüm dünyada emoji dilinin ne kadar yoğun kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bir dil gelişebildiği zaman hayat bulur. Emojiler bu kadar kullanılıyor ancak; kendini geliştirmekte sizce de zayıf kalmıyor mu? Örneğin; beş farklı ten renginde güncelleme yapmayı biliyorlar da neden kayak yapan emoji bir kadın olmuyor? Ya da neden arabayı kullanan bir kadın emoji olmuyor? Biz hep maniküre, saç kesimine giderken ya da dans ederken gözüküyoruz… ve fark ettiniz mi hep pembe rengindeyiz. Kampanyanın videosunu izlediğimde hakikaten bir basmakalıbın içerisinde yaşadığımızı düşündüm. Doğar doğmaz cinsiyetimizden ötürü rol modellerimizi benimsiyoruz ya da benimsetiyorlar. Kimsenin bunu kötü niyetle yaptığını düşünmüyorum ancak; basmakalıp bilgilerle kendimizi hep bir şeylerin içerisine sıkıştırıyoruz ve potansiyelimizi kaybediyoruz.

        Videodan sonra basmakalıplardan çıkabilenlerimize ne oldu diye düşünürken aklıma bir isim geldi: Gabriella Bonheur Chanel bilinen ismiyle Coco Chanel. Bu kadının hayatı trajedilerle dolu ve yine de basmakalıplara direnerek kendi mucizesini gerçekleştirmeyi başarmış. 1800’lü yılların sonu 1900’lerin başı gibi kadının çalışmasının neredeyse ayıp sayıldığı bir dönemde; sade tasarımlı şapkalarıyla bugünkü Chanel markasını yaratmış. O yıllardaki kafa yapısına uygun düşünmediği için yadırganmış hatta hor görülmüş. Kız gibi düşünmeden giyindiği –ki bugün birçoğumuzun sade ama şık tarzının atası-, evinin hanımı olmak yerine çalışmayı istediği için erkekler arasında alay konusu olmuş. Yaşadığı zorluklar herkesin üstesinden gelebileceği cinsten değil evet ancak; insan bir şeyi yapmak istedikten sonra her şekilde yapıyor.

        Böyle kadın hikayeleri azımsanmayacak kadar çok ancak; yeterince fazla olmadığı için bugün halen daha “LikeAGirl” ya da bu gibi kampanyaları yaratıyorlar. Bende kadınlar üzerine yapılan bu kampanyalardan sıkılmaya başladım. Yalnız en başta söylediğim gibi hayatımızda gündem olmaması bu sorunun var olmadığı anlamına gelmiyor. Kitlelere hitap edebilen, sosyal medya gücü olan ve de en önemlisi bilinen markaların bu konu üzerine çalışmalarının devam etmesi gerekiyor.

        Diğer Yazılar