Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lüks tüketim çılgınlığını anlamak imkansız.

        Çok acayip şeyler üretiyorlar. Yok 6,500€’ya kendi müziğini yapan Kohler klozet, yok efendim 20,000TL ‘ye satışa sunulan pırlanta emzik, yok at kılından bilmem ne gibi sürüsüne bereket üründe bir lüks tüketim çılgınlığı yaşanıyor.

        Hayır olsun bakalım. Parayı harcayacak yer bulunamıyor da ondan mı yapılıyor bu tüketim diye insanın sorası geliyor. Bu kadar çok para birincisi nasıl kazanılır; ikincisi neden bunlara harcanır? Şahsen benim kafam basmıyor bu işe.

        Dengesiz bir dünyada yaşadığımızın en büyük kanıtını yeni üretim işlerinde görmek mümkün! Yani bu türden haberlerin bülteni maile düşünce; dünyada açlıktan ölen insanlar var, henüz televizyonla tanışmamış çocuklar var... Öte yandan bir de pırlanta emzik takan, 15 yaşında Porsche’ye binen çocukların olduğunu göz önüne getiriyorsun. Haliyle insan nereye gidiyoruz diye düşünüyor.

        Geçen günde buna benzer bir mail geldi. Mail yeni bir buzdolabının tanıtım mailiydi. Dolce&Gabbana’yla Smeg markası yeni ürünlerini tanıtıyordu.

        Lüks eşya sevenlerin yeni gözdesi Dolce&Gabbana tasarımlı bu buzdolapları olacak!

        Dünyaca ünlü Dolce&Gabbana markası Smeg markasıyla birlikte resimlerde görmüş olduğunuz bu buzdolaplarını tasarlamış.

        Tasarımı Dolce & Gabbana’ya ait olsa da Sicilya havasının yansıtılmaya çalışıldığı bu buzdolaplarında yerel el boyaması yapan sanatçılarla çalışılmış. Buzdolapları üzerinde neler yok ki, geleneksel Sicilya at arabaları motifleri, bölgenin sevilen kukla tiyatro oyunlarından sahneler, Çingene dekorasyonları gibi gibi ne kadar Güney İtalya’ya özgü kültür mirası varsa hepsi buzdolaplarının üzerinde. Anlayacağınız şu ana kadar sadece 100 adet üretilmiş olan buzdolaplarının her birinin üzerinde ayrı bir Sicilya motifini görmek mümkün.

        Buzdolabının prömiyerinin 12-17 Nisan tarihleri arasında Milano’da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Mobilya Fuarında yapılması planlanıyormuş. Söylenildiğine göre de bu buzdolaplarının her birinin satış fiyatı 30,000€’dan başlayacakmış.

        İnternetten de bu buzdolaplarıyla ilgili biraz araştırma yaptım... Görmüş olduğunuz resimler haricinde etrafta çok bir şey de yoktu. Birincisi buzdolaplarını bir şeye benzetemediğimden, ikincisi fiyatına takılıp kaldığımdan uzunca bir süre buzdolaplarına öylece baktım.

        Emeğe saygı benim de her zaman savunduğum bir şeydir. Yalnız bu durumda ederinden fazlasına da karşı olduğumu söylemeliyim. Bu buzdolaplarının görselliği haricinde ne gibi bir özelliği var? Hiç! Diğer buzdolapları ne yapıyorsa, onlar da aynen onu yapıyor ne eksik ne de fazla. Sadece dış giydirmesi, el boyaması hee evet bir de Dolce&Gabbana tasarımı. Söyleyeyim o da buzdolabının üzerinde falan yazmıyor, mutfağa gelenlere bu açıklamayı siz yapmalısınız. Gerçi buzdolabın rengarenk görüntüsünden sıra onu söylemeye gelir mi orasından kuşkuluyum!

        Bunu da yapmakta ki amaç nedir? Yani buzdolabının satışından elde edilecek gelir, Sicilya yerel halkına bir fayda sağlayacaksa tamam da öyle bir sosyal sorumluluk olayı falan da yok. Görsel açıdan farklılık yaratmak için üretilmiş bir buzdolabı olması haricinde tamamen havaya atılacak bir para.

        Kızdım mı üzüldüm mü? Tanımlayamadığım iki duygu bir arada. Çünkü; bu buzdolaplarına talep şimdiden artmış.

        Hadi hayırlısı bakalım daha neler göreceğiz, duyacağız…

        Diğer Yazılar