Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi ABD ile Japonya'dan Çin'e karşı iş birliği
        1

        ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da devlet ziyareti statüsünde ağırladığı Japonya Başbakanı Kişida ile ikili ve bölgesel konularda kapsamlı görüşmelerde bulundu.

        2

        Sabah Kişida'yı Beyaz Saray'da devlet töreniyle karşılayan Biden, Oval Ofis'teki görüşmelerinin ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde ortak basın toplantısında kameralar karşısına çıktı.

        3

        "TAM BİR BİRLİK İÇİNDE"

        Biden ile Kişida, görüşmelerinde ikili ve bölgesel meselelerin yanı sıra özellikle Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmeleri detaylı şekilde ele aldıklarını ve bu bölgede ABD ile Japonya'nın "tam bir birlik içinde olduğunun" altını çizdiklerini belirtti.

        4

        Biden, ABD ile Japonya ordusu arasında daha yakın işbirliği yapılacağını ve bundan sonra ortak projeler yürüteceklerini söyledi.

        5

        "ORTAK FÜZE VE SAVUNMA MİMARİSİ"

        Biden, "Burada ilk kez açıklıyorum, ABD-Japonya-Avustralya arasında ortak hava füze ve savunma mimarisi oluşturuyoruz." ifadesini kullanarak, Hint-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı daha güçlü bir ortak savunma yaklaşımı içerisinde olacakları mesajını verdi.

        6

        Öte yandan, Japonya Başbakanı Kişida ise iki ülke arasındaki ekonomik ve savunma sanayi alanındaki ortaklıkların önemine dikkat çekti.

        7

        "SERBEST VE AÇIK BİR ULUSLARARASI DÜZEN"

        Kişida, "Uluslararası toplum tarihi bir dönüm noktasında bulunuyor. Hint-Pasifik bölgesi bağlamında ABD ve Japonya çok önemli bir yer tutuyor, burada kurala dayalı serbest ve açık bir uluslararası düzeni kararlılıkla savunmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

        8

        Akşam da Kişida onuruna Beyaz Saray'da devlet yemeği düzenleyecek olan Biden, yarın Japonya Başbakanı'nı Washington'dan uğurlayacak.

        9

        İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ ANLAŞMALAR

        Diğer yandan, Amerikan medyasına açıklama yapan Beyaz Saray yetkililerine göre, Biden-Kişida görüşmelerinin ardından 70 alt başlığı kapsayan bir dizi anlaşmaya imza atılması bekleniyor.

        10

        Bu kapsamda ABD ile Japonya arasında nükleer füzyon alanında işbirliği yapılmasına dair ikili anlaşmanın imzalanması ve yapay zeka alanında da daha yakın işbirliğini öngören çalışmalara başlanacak.

        11

        Kişida'nın ziyareti öncesinde Güney Çin Denizi'nde ABD, Filipinler, Avustralya ve Japonya, ilk kez ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirmişti.

        12

        Biden'ın ev sahipliğinde önceki gün, ABD-Japonya-Filipinler Üçlü Zirvesi düzenlenmiş ve zirvede "Çin'in artırdığı bölgesel nüfuzu karşısında Hint-Pasifik'te barış ve istikrar için işbirliği" mesajı öne çıkarılmıştı.