Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Binance FTX'i almaktan vazgeçti, Bitcoin dipten döndü - Kripto Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kripto para piyasalarında FTX merkezli çalkantı tüm hızıyla devam ediyor. Dün Binance CEO'su Changpeng Zhao (CZ) likidite sıkışıklığı yaşayan FTX'in tamamını satın almak üzere niyet mektubu imzaladıklarını açıklamıştı.

        Söz konusu açıklama öncesi Bitcoin 19.000 doların altında seyrederken dakikalar içerisinde 20.000 doların üzerine tırmandı. Ancak bu yükseliş uzun sürmedi.

         'Dahi çocuk' 1 günde 14.6 milyar dolar kaybetti
        'Dahi çocuk' 1 günde 14.6 milyar dolar kaybetti Haberi Görüntüle

        FTX gibi günlük işlem hacmi 12.5 milyar dolar seviyesinde olan dünyanın en büyük kripto para platformlarından birisinin yaşadığı sıkıntılar piyasaya yönelik güvenin genel olarak sarsılmasına yol açtı.

        Bu sebeple Bitcoin dün 17.700 doların altını test etse de bugün gün genelinde 18.100-18.600 dolar bandında bir seyir izlemişti.

        Bir güven kaybı yaşansa da en azından FTX müşterilerinin mağdur olmaması ve platformun bir domino etkisi yaratmayacak olması sebebiyle piyasada kısmi bir rahatlama yaşanmıştı.

        Ancak bugün akşamüstüne doğru Binance'in FTX alımını tamamlamaya niyeti olmadığına dair çıkan söylentiler yeni bir çakılmaya yol açtı.

        VE BINANCE'DEN AÇIKLAMA GELDİ

        Bitcoin TSİ 20.30 itibarıyla kaybederek 16.979 dolara kadar düştü. Gece saatlerinde ise Binance resmi olarak FTX'i satın almaktan vazgeçtiğini açıkladı. Söz konusu açıklamada "Yapılan inceleme sonucu ve müşteri varlıklarının usülsüz bir şekilde kullanıldığına dair haberler ve ABD'deki soruşturma iddiaları sonrasında FTX.com'un satın alınmasından vazgeçilmiştir" denildi.

        Bu açıklama sonrası Bitcoin'de satışlar hızlandı. Dünyanın en büyük kripto parası 2 yılın ardından ilk kez 16.100 doların altını gördü. 24 saatlik düşüşü yüzde 13 oldu.

        Piyasa değeri bakımından ikinci büyük kripto para olan Ethereum ise yüzde 15 düşerek 1.138 dolara geriledi.

        180 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

        FTX'in yerel parası FTT ise yüzde 80 değer kaybederek 2.7 dolara indi.

        Kripto paraların böylece toplam piyasa değeri son 24 saatte 180 milyar dolar eriyerek 812 milyar dolara geriledi.

        BITCOIN'DE GÜNLÜK YÜKSELİŞ ABD VERİSİ SONRASI YÜZDE 10'U AŞTI

        Öğleden sonra beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisinin ardından risk iştahı arttı, Bitcoin yüzde 10 yükseldi ve 17 bin 800 dolara çıktı.

        FTX etrafında haftasonu likidite sıkışıklığı yaşadığına dair dedikoduların çıkmasının ardından Binance CEO'su CZ, LUNA krizinden ders aldıklarını belirterek ellerindeki tüm FTX Tokenları (FTT) satacaklarını açıkladı. Yaklaşık 580 milyon dolarlık satış yatırımcıların büyük bir panik yaşamasına yol açtı.

         Bitcoin önce çıktı sonra çakıldı
        Bitcoin önce çıktı sonra çakıldı Haberi Görüntüle

        FTX kullanıcılarının paralarını çekemediğine yönelik şikayetleri sosyal medyada dillendirmeye başlamasının ardından FTX Kurucu ve CEO'su Sam Bankman Fried müşteri varlıklarına ilişkin herhangi bir sorun olmadığını belirterek CZ'yi 'asılsız dedikodular sebebiyle rakiplerinin peşine düşmekle' suçlamıştı.

        Ancak bu açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden Bankman Fried, CZ'yi arayarak likidite sıkışıklığı yaşadıklarını ve Binance'ten yardım istediğini söyledi. Bunun üzerine taraflar arasında bir niyet mektubu imzalandı. Taraflar satın almaya yönelik ön anlaşmayı sosyal medya hesaplarından duyurdu.

        ÇALIŞANLARA FTT UYARISI

        CZ bugün Twitter hesabından çalışanlarına konuyla ilgili yolladığı mektubu paylaşmıştı. Mektupta satın almaya yönelik inceleme sürecinin devam ettiğini bildirdi. Ünlü CEO'nun, çalışanlarına FTT alım-satımı yapmamaları yönünde uyarıda bulunması ise dikkat çekti.

        Yaşanan süreci kendilerinin planlamadığını belirten CZ FTX'in çöküşünün sektör için olumsuz olduğunu belirtti. Bunun yanında artık en büyük olarak algılandıkları için sık sık saldırılarla karşılaşabileceklerini ifade etti. Şeffaflığın önemini vurguladı.

        Sam Bankman-Fried ise normalde sosyal medyayı aktif kullansa da bugün henüz herhangi bir paylaşım yapmadı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ