Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret kapsamında gittiği Ukrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısında konuşuyor

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Ukrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

        - Ukrayna ile kriz kelimesinin bir arada anılması bizleri üzmektedir. Kırım dahil Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün her zaman yanındayız.

        - Mevcut sorunlara uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde diplometik yollardan çözüm bulunmasını diliyoruz. 12 Şubat'ta Minsk'te varılan mutabakatı destekliyoruz. Açılan bu fırsat penceresi sonuna kadar aralanmalıdır.

        'KIRIM TÜRKLERİNİN DURUMUNU YAKINDAN İZLİYORUZ'

        - Ukrayna yönetiminin kriz sürecinde ülkelerinde olan sadaketlerini ortayaa koyan Kırım Tatarları başta olmak üzere tüm etnik grupların hakkını tanıyan tavrının devamını diliyoruz. Bu vesileyle değerli dostuma teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim. Türkiye olarak tarihi ve kültürel bağımızın bulunduğu Kırım Tatar Türkleri'nin durumunu yakından izliyoruz.

        10 MİLYON DOLARLIK HİBE

        - Biz de stratejik ortağımıza elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Ukrayna'ya 50 milyon dolarlık kredi açmayı kararlaştırdık.Yerlerinden edilmiş kişiler için kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardımı hibe olarak Ukrayna hükümetine iletme kararı aldık.

        - Az önce görüşmelerimizin sonuçlarına ilişkin olarak bir ortak mutabakat imzaladık. Ukrayna ile ticaret hacmimiz 6 milyar dolar seviyesine çıktı. Serbest ticaret antlaşmasını en kısa zamanda sonuçlandırmayı kararlaştırdık.

        - Ukrayna'nın Türk şirketlerine vereceği destekten eminim. Ukrayna'da ilişkilerimizi çok daha zenginleştirmeyi düşünüyoruz.

        'ABD YÖNETİMİNİN KATİL ESAD'IN ARKASINDA YER ALACAĞINI SANMIYORUM'

        - (ABD'nin Suriye politikasında değişiklik söz konusu mu?) CIA Başkanı'nın ifadesiyle John Kerry'nin ifadesinde tutarsızlık var. Sonunda aynı kapıya çıkıyor geçen haftalarda da bu konu gündeme gedi daha sonra Kerry'nin ofisinden bunun yalanladığını gördük. Liderler seviyesinde yaptığımız görüşmelerle bu ifadelerin en doğru olanını o zaman anlamış olacağız. Çünkü Esed'in başında olduğu bir Suriye'nin huzura refaha ermesi mümkün değil. Amerikan yönetiminin böyle bir katilin arkasında yer alacağına ihtimal vermiyorum.

        POROŞENKO: 17 MİLYAR DOLAR KREDİ AKTARILACAK

        Gazetecilerin 'Batı'dan ihtiyaç duyduğunuz desteği alabildiniz mi AB Ukrayna'nın yeterince yanında mı?' sorusu karşısında Poroşenko şunları söyledi:

        Bütün ortaklarımızla yoğun temasta bulunduk. Sonucunda IMF tarafından Lagarde'la vardığımız anlaşmaya göre Ukrayna'ya 17 milyar dolarlık bir kredi aktarılacak. Eğer Dünya Bankası'ndan, uluslararası para kuruluşlarından yardımları sayarsak toplam miktar 40 milyar dolardır. Reformları yapmak için gerekli girişimlerde bulunduk. Sosyal güvenlikle ilgili bize önemli olan konuları koruyabildik. Yatırımlar için olumlu bir ortam yaratmaya çalışmak yolsuzluğu sıfıra indirmek görevimiz.

        "TÜRKİYE KARADENİZ'DE BİR SİGORTADIR"

        Türkiye'nin Karadeniz sınırında tedbirleri gerek deniz gerek kara olarak mevcuttur. Bir NATO ülkesi olarak Türkiye bütün tedbirlerini almış hazır olarak beklemektedir. Türkiye, Karadeniz'de güvenlik noktasında bir sigortadır. Şu ana kadar da bir sorun yaşanmamıştır.Temmeni ederiz ki bundan sonra da yaşanmayacak.

        Türkiye olarak bizim ihtiyacımızı ağırlıkla karşılayan ülke Rusya'dır sonra İran ve Azerbaycan'dır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ