Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'nin Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Ben Carson'un 'Müslüman Başkan olur mu?' kavgası

        Kasım Cindemir / GAZETE HABERTÜRK

        ABD’de, 2016’da yapılacak başkanlık seçimlerinin aday adayları arasında “Müslüman başkan” kavgası alevlendi. Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından, emekli cerrah Ben Carson, “ABD Başkanı’nın inançları ve bu inançların neler olduğu önemlidir. Bir Müslüman’ın bu ülkeye liderlik etmesinin savunucusu olamam. İslam dini ABD Anayasası ile uyumlu değil” dedi.

        Demokrat Partili aday adayı Bernie Sanders, Carson’a tepki gösterirken, “Carson’un eskimiş görüşleri bende hayal kırıklığı yarattı. Geçmişte Katoliklerin veya siyahilerin ABD Başkanı olmasına karşı çıkanlar vardı. Başkan adaylarını değerlendirirken inançlarına değil düşüncelerine bakılır” dedi. Demokratlar’ın aday adayı, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Twitter’da, “Müslüman ABD Başkanı olur mu? Evet olur” yazdı. Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı Senatör Lindsey Graham ise Carson’un ABD Müslümanlarından özür dilemesini istedi.

        ‘ANAYASAYA AYKIRI’

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Carson’ı eleştirerek sarfettiği sözlerin ABD Anayasası’na tamamen aykırı olduğunu söyledi. ABD’de Müslümanları temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Carson’ı İslam karşıtı sözlerinden dolayı yarışdan çekilmeye çağırdı. CAIR İletişim Direktörü İbrahim Hooper, Carson’a Arapça ve İngilizce Kuran-ı Kerim yollayacaklarını söyledi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ