Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Big Ben saat kulesi bakım için sessizliğe bürünecek

        İngiltere'nin başkenti Londra'nın sembollerinden tarihi saat kulesi Big Ben'in çanları, bakım için 157 yıl sonra sessizliğe bürünecek. Tarihi saatin bakım bedeli 120 milyon lira.

        İngiltere'nin ve başkent Londra'nın neredeyse kesintisiz hizmet veren ve en büyük tarihi saat kulesi olan Big Ben'in çanlarının, saat mekanizmasının bakımı için sessizliğe bürüneceği açıklandı. Parlamentodan yapılan açıklamada, mekanizma bakımının çanların durdurulmadan yapılmasının imkânsız olduğu ve gelecek yıl başlanacak çalışmanın üç yıl süreceği belirtildi. Parlamento sözcüsü, "Saat mekanizmasının gerekli bakımlarının yapılabilmesi için birkaç ay durdurulması gerekecek." şeklinde konuştu. Ayrıca, Big Ben'in bakımı için toplam 29 milyon sterlin (yaklaşık 120 milyon TL) bütçe ayırıldığı bildirildi.

        Geçtiğimiz yıl saat kulesinin 6 saniye şaşarak, saat başlarında erken çaldığı ortaya çıkmıştı. Saatteki hata ilk olarak kulenin saat başı çalan çanlarına yer veren İngiliz yayın kuruluşu BBC 4 Radyosu'nun program sunucusu Eddie Mair tarafından fark edilmişti. Ayrıca İngiltere Parlamentosu'nda sembolik saat kulesinin bütçesinin 29 milyon Sterlin olacağına dair bir oturum düzenlenmiş, uzmanlar bakımı yapılmadığı takdirde söz konusu bütçenin 40 milyona kadar çıkabileceği yönünde yetkilileri uyarmıştı.

        İnşası 13 yıl süren 1856 yılında tamamlanan Big Ben saat kulesi, İngiltere'nin en büyük saat kulesi olarak kabul ediliyor. Sembolik saat kulesinin adı, 2012 yılında Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yıldönümü "Diamond Jubilee (Pırlanta Jübilesi)" nedeniyle Elizabeth Kulesi olarak değiştirilmişti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ