Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Peşmerge Musul'un girişine yakın bölgeleri bombalıyor

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu Musul kent merkezi girişindeki bölgeleri obüs atışlarıyla bombalıyor.

        Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafedeki stratejik Zertık Dağı'nda konuşlanan Peşmergelerin komutanı Albay Lokman Ebubekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezi girişindeki Gokcelil köyü ve Bertıla kasabasını obüs atışlarıyla yoğun bir şekilde bombaladıklarını ifade etti.

        Peşmerge tarafından obüs atışlarıyla bombalanan kentin doğu çevresindeki bölgelerde sadece militanların yer aldığını belirten Ebubekir, "Musul kenti girişindeki bölgelerde yaşayan Hristiyan, Yezidi, Şahbak, Arap ve Kürtler, uzun bir süre önce evlerini terk edip Erbil ve diğer güvenli bölgelere geçtiler." bilgisini paylaştı.

        Hristiyanların yoğunlukla yaşadığı ve halen sadece IŞİD militanlarının gizlendiği Bertılla kasabasının alınması için hazırlıklara başladıklarını aktaran Ebubekir, "Elimize geçen bilgilere göre kasaba tamamen boşaltılmış durumda. Militanlar, kasabanın altına kazıdıkları tünellerin içerisinde bekliyor." dedi.

        Türk askerlerinin konuşlandığı Musul'un doğusundaki Zelkan askeri eğitim kampı yakınında ve IŞİD'in elinde tuttuğu Başika ilçesinin de obüs atışlarıyla bombalandığı görüldü. Bölgedeki Peşmerge güçlerinden elde edilen bilgilere göre, söz konusu ilçede tamamen sivillerin ikamet etmediği kaydedildi.

        Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 20 Eylül ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamada terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu Musul kentinin birkaç ay içerisinde geri alınacağını belirtmişti.

        ABD Başkanı Barack Obama da 28 Eylül'de, Musul'un IŞİD'ten geri alınması operasyonuna destek kapsamında Irak'a ilave 600 asker daha göndermek için hazırlık yaptığını bildirmişti.

        IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Musul'u kurtarma operasyonuna hangi güçlerin katılacağına karar verildiği ve askeri plana göre kent merkezinde sadece Irak ordusuna bağlı askerler ve federal polis güçlerin kalacağını ifade etmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ