Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'nin Airborne özel birliğiyle ilgili bilinmeyenler
        1

        Airborne özel kuvvetleri, birçok savaşta kilit rol üstlenen ABD ordusunun eğitim düzeyi yüksek, hafif piyade hava indirme özel birliğidir.

        2

        Birçok sinema filmine konu olan Airborne özel birliği, ABD'nin bulunduğu hemen hemen her savaşta aktif roller üstlenmiştir.

        3

        Savaş cephesine askeri nakliye hava araçlarıyla taşınarak paraşütle düşman bölgelerine sessizce sızan birlik, ABD'nin en önemli özel kuvvetleri arasında yer alıyor.

        4

        Bir diğer adı "101st Airborne Division" olarak geçen birlik, savaş alanında istihbarat toplama, topçu birliklerine destek, yakın çatışma ve daha bir çok görevde uzmanlaşmıştır.

        5

        Tek seferde 4000 kişilik özel tim askerini paraşütle düşman bölgesine indirebilen ekip, ABD ordusu envanterinde bulunan 280'den fazla nakliye helikopterine sahip.

        6

        İlk operasyonuna 1918 yılında katılan birlik, 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı Vietnam ve Kore savaşları gibi tarihi öneme sahip cephelerde önemli roller üstlenmiştir.

        7

        2. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Normandiya çıkarmasına büyük destek sağlamış, Hollanda'nın kurtuluşunda önemli rol oynamıştır.

        8

        2. Dünya Savaşı'ndaki en büyük rolleri ise "Ardenler Taarruzu" sırasında olmuştur ve savaşın gidişatını değiştirmiştir.

        9

        1991 yılında Körfez Savaşı'nda da aktif rol alan birlik, savaş cephesine inerek esir düşen 16 askerini kurtarıp, düşman radarlarını imha etmiştir.