Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump yönetiminden 11 milyon kişinin hayatını etkileyecek karar!

        ABD'de Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından gündemin en önemli maddelerinden olan kayıtsız göçmenlerle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.

        The New York Times'ta yer alan habere göre; Trump yönetimi, ülkedeki kayıtsız göçmenlerin bulunması, yakalanması ve sınır dışı edilmesi için mevcut kanunların sıkı bir şekilde uygulanmasını ve ciddi bir suça karışıp karışılmadığına bakılmaksızın sınır dışı işlemlerinin uygulanmasını istedi. Obama yönetiminde, sınır dışı prosedürleri sadece ciddi suçlara karışan göçmenler için uygulanıyordu.

        11 MİLYON KİŞİNİN HAYATI DEĞİŞEBİLİR

        Salı günü, İç Güvenlik Bakanlığı'nın yayınladığı genelgede, Başkan Trump'ın kayıtsız göçmenler konusundaki istekleri şu şekilde sıralandı: kayıtsız göçmenlerin işlediği suçların ifşa edilmesi, bazı göçmenler için uygulanan özel korumaların kaldırılması, yerel polis güçlerinin kayıtsız göçmenlerin yakalanması konusunda görevlendirilmesi, yeni gözaltı merkezleri kurulması ve sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması.

        REKLAM

        Trump yönetiminin kayıtsız göçmenlerle mücadelesinin, ABD'de yaşayan 11 milyon kayıtsız göçmenin hayatını etkileyebileceğini belirtiliyor. Bu 11 milyon kişi içerisinde, daha önce aileleri tarafından çocuk yaşta yasadışı olarak ABD'ye getirilen ve Obama yönetimi tarafından kendilerine yasal koruma sağlanan 750 bin kişi de yer alıyor.

        EK POLİS GÜCÜ GELİYOR

        ABD'de yasadışı göçmenlerin yakalanması için başlatılan çalışmalar için 15 bin ek polisin göreve başlaması ya da görev yerinin kaydırılması bekleniyor.

        Trump yönetiminin planına göre, Göçmenlik ve Gümrük Müdürlüğü'ne 10 bin, Sınır ve Gümrük Koruma'ya ise 5 bin ek polis gücü takviye edilecek.

        GENELGE HEMEN UYGULANAMAYACAK

        Öte yandan İç Güvelik Bakanlığı'nın yayınladığı talimatlar hemen uygulamaya geçirilemeyecek. Talimatların uygulanabilmesi için senatodan onay alması gerekiyor. Senato onayı öncesinde ise bir süre medya ve halk tarafından tartışılacağı ve senatonun kararının bu tartışmaların ardından şekilleneceği tahmin ediliyor.

        Talimatların uygulanabilmesinin bir de uluslararası boyutu var. Kitlesel sınır dışı işlemlerine hazırlanan ABD, başta Meksika olmak üzere sınır dışı işlemlerinin yapılacağı ülkenin yetkilileriyle de görüşmek zorunda. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile İç Güvenlik Bakanı John Kelly'nin, Meksika Devlet Başkanı Nieto ile bir ön görüşme yaptıkları kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ